Photo Gallery, Πολιτική

ΝΔ: Πριν το Πάσχα οι εκλογές

 

Επαφές Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, με φόντο την προσφυγή στην κάλπη

Συνεδριάζει αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος

Πριν από το Πάσχα τοποθετεί τις βουλευτικές εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ευχήθηκε το 2012 να είναι και η χρονιά που θα ξεκινήσει η έξοδος της χώρας από την κρίση.

 

Ο κ. Σαμαράς και η σύζυγός του, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση για το αν θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες πριν ή μετά το Πάσχα, απάντησε:

 

«Μην πάμε στα πολιτικά, είμαστε στα πολιτιστικά, αλλά άμα χρειαστεί σας λέω ότι είναι πριν από το Πάσχα».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ είδε τα εκθέματα του Μουσείου, ενημερώθηκε αναλυτικά για την έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες», από τον προϊστάμενο εκθέσεων Σταμάτιο Χονδρογιάννη, και αμέσως μετά δήλωσε:

 

«Το Μουσείο ήταν καταπληκτικό, η ξενάγηση πραγματικά απίστευτη. Είμαστε στη χρονιά που θα ξεκινήσουν οι μεγάλες γιορτές για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και είναι τιμή μου να βρίσκομαι τώρα στη Θεσσαλονίκη, που όλοι μας τόσο πολύ αγαπούμε. Εύχομαι το 2012 να είναι και η χρονιά που θα ξεκινήσει και η έξοδος από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση που βιώνει όλος ο ελληνικός λαός και τη βιώνει πολύ επώδυνα. Να είμαστε όλοι καλά, να είμαστε δυνατοί και ιδιαίτερη φροντίδα ο καθένας ας δώσει στους πιο αδύναμους, στα μικρά παιδιά, στη φτωχολογιά και στους γέρους τους ανήμπορους».

 

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Μουσείο συνομίλησαν για λίγο με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον ενημέρωσαν ότι δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα για τα Σάββατα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

 

Του είπαν, μάλιστα, πως, αν δεν πληρωθούν, σκέφτονται να προχωρήσουν σε κλείσιμο του Μουσείου τα Σάββατα. Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο το αίτημά τους, αλλά είπε ότι είναι λάθος μορφή πάλης το κλείσιμο του Μουσείου.

 

Εν τω μεταξύ με θέμα τον πολιτικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων εν όψει των εθνικών εκλογών, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη (αύριο) η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η συνεδρίαση, υπό την προεδρεία του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού.

 

Εν τω μεταξύ βήμα βήμα δομεί την εφεξής στρατηγική του το ηγετικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εκτιμά ότι οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα ρευστές και το τοπίο θολό. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του προετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για ένα νέο, σκληρό μπρα ντε φερ με τους εκπροσώπους της τρόικας, γνωρίζοντας ότι από τις αρχές της νέας χρονιάς θα δεχθούν εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις για απόλυτη στήριξη του νέου πακέτου μέτρων που θα περιλαμβάνει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας – αν και εφόσον υπογραφεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

 

Το τελευταίο σχετίζεται με τη διαδικασία του PSI -η οποία από αρκετούς θεωρείται αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς- αλλά και με την εκτίμηση πολλών γαλάζιων στελεχών ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τους υφιστάμενους σχεδιασμούς. Αλλωστε, μετά και την προ ημερών πρώτη κατά μέτωπον αντιπαράθεση της Ν.Δ. με υπουργό της κυβέρνησης Παπαδήμου για τις επικουρικές συντάξεις, εσχάτως η Συγγρού αναδεικνύει νέο πεδίο αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά με αφορμή την ανακοίνωση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και παρότι η Ν.Δ. έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της για ολίγων εβδομάδων αναβολή των εκλογών, ο σχεδιασμός της επικεντρώνεται στα τρία νομοσχέδια που προεξοφλείται ότι θα έρθουν προς ψήφιση, αν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις: το φορολογικό, το νομοσχέδιο για τα επικουρικά ταμεία και εκείνο για τις εκκρεμότητες που αφορούν την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

 

Ιδιαίτερα στα δύο πρώτα, η προετοιμασία μοιάζει με άσκηση επί χάρτου, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε για το εύρος των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ούτε πολύ περισσότερο για το περιεχόμενο της παρέμβασης για τα επικουρικά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Νικ. Νικολόπουλος με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη επιβεβαιώθηκε και επισήμως ότι το νομοσχέδιο δεν είναι έτοιμο ούτε στο γενικό του πλαίσιο και ότι η όποια βάση για συζήτηση θα τεθεί στο τραπέζι αμέσως μετά τις εορτές.

Στη Συγγρού έχει συγκροτηθεί μια πολυπληθής ομάδα από συνεργάτες του κ. Σαμαρά και τεχνοκράτες που συνεργάζονται με τη Ν.Δ., στις συνεδριάσεις της οποίας παρίστανται και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, για την κατά το δυνατόν πιο γρήγορη ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η ομάδα εργασίας βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με εξειδικευμένα στελέχη που έχουν κληθεί από τη Ν.Δ. να «αποκωδικοποιήσουν» τις αναλογιστικές μελέτες που της έχουν δοθεί από τον κ. Κουτρουμάνη.

 

Η οριστικοποίηση της στάσης της Ν.Δ., ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτή, καθώς, όπως λένε στελέχη της, «δεν μπορεί κανείς να καταλήξει σε αποφάσεις αν δεν γνωρίζει πόσο θα είναι το «κούρεμα» και τι ανακεφαλαιοποίηση θα απαιτηθεί για τα Ταμεία». Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι οποίες αφορούν συνολικά την ανασυγκρότηση της επικουρικής ασφάλισης, ενώ αναζητούνται ήδη ισοδύναμα μέτρα για την πάση θυσία αποφυγή μιας νέας, οριζόντιας μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

 

Με δεδομένη, ωστόσο, την εκτίμηση ότι στην παρούσα κυβερνητική φάση οι όποιες πρωτοβουλίες θα περιοριστούν αποκλειστικά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων και δεν θα επεκταθούν σε συζήτηση για ριζική αναδιάρθρωση των επικουρικών ταμείων, η Ν.Δ. προσανατολίζεται να δώσει τη συγκατάθεσή της σε μια νομοθετική παρέμβαση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, με οδηγό τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, επιμένοντας ωστόσο στην ανάγκη να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο φαίνεται να οριοθετούν στα 1.200 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη).

 

Αφήνουν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες μειώσεις σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, από τη στιγμή που είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα των Ταμείων που τις χορηγούν, ενώ φέρονται να συζητούν και τη συγχώνευση Ταμείων – κάτι που απαιτεί μόνο νομοθετική παρέμβαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το