Photo Gallery, Τοπικά

Έρχεται χιονιάς και στο Βόλο;

Πιθανότητα 70% να χιονίσει εντός του Βόλου το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου δίνουν οι μετεωρολόγοι

 

Σημαντική επιδείνωση του καιρού Θεοφάνεια και Άη Γιάννη

 

Μπορεί οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου να είναι ήπιες μετεωρολογικά, με κρύο μόνον τις πρωινές ώρες, αλλά αυτό φαίνεται να είναι πρόσκαιρο. Από την Πέμπτη το βράδυ και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο (Θεοφανείων και Αγ. Ιωάννη αντίστοιχα) ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει και τον καιρό της Θεσσαλίας, με ισχυρά φαινόμενα. Μάλιστα οι μετεωρολόγοι δίνουν πιθανότητα 70% για χιονόπτωση εντός της πόλης του Βόλου το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού  θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πολύ ισχυρές βροχές στη νότια Ελλάδα, που ίσως σε πολλές περιοχές δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα και τα χιόνια στην Κεντρική και Βόρεια χώρα.

Σύμφωνα με ορισμένους μετεωρολόγους η κακοκαιρία της ερχόμενης Παρασκευής και Σαββάτου χαρακτηρίζεται ως «μετεωρολογική βόμβα».

Ο μετεωρολόγος κ. Θεοφ. Τακούδης δίνει πιθανότητα 70% για χιονόπτωση (όχι και χιονόστρωση) εντός της πόλης το ερχόμενο Σάββατο, ενώ προβλέπει ότι η βελτίωση του καιρού την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 του μήνα θα είναι πρόσκαιρη, αφού από τις 10 και πάλι ο καιρός χαλάει, με νέα ψυχρή εισβολή, η οποία μάλιστα αυτή τη φορά θα έχει και διάρκεια.

Αναφορικά με το Δεκέμβριο που πέρασε, ήταν τελικά πολύ βροχερός, αφού σημειώθηκαν στο Βόλο 104,3 χιλιοστά βροχή, ενώ συνολικά όλο το 2011 το νερό που έπεσε στην όλη, μετρήθηκε στα 455,8 χιλιοστά, έναντι 398,4 χιλιοστά το 2010.

Αναλυτικότερα ο καιρός θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις ως εξής: Σήμερα Τρίτη καλοκαιρία. Η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, φθάνοντας τους 12 βαθμούς Κελσίου στο Βόλο. Στα ορεινά η ελάχιστη θα κυμανθεί στους -3. Τοπικά το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, ενώ στα ορεινά οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί για παγετό.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο ως μέτριοι. Αύριο Τετάρτη ο καιρός θα είναι καλός. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη και στο Βόλο θα κυμανθεί 4-12 βαθμούς Κελσίου. Στα ορεινά η ελάχιστη στους -3.

Την Πέμπτη αρχικά ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, λίγες συννεφιές θα κάνουν την εμφάνισή τους όμως αργότερα και θα αυξηθούν προς το τέλος της ημέρας και οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Από το βράδυ ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται σε πάρα πολλές περιοχές και έως την αλλαγή της ημέρας θα έχουν σημειωθεί βροχές σε πολλές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βόλο 6-11 και στα ορεινά η ελάχιστη πάλι στους -3.

Από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, η επιδείνωση των συνθηκών θα είναι πολύ σοβαρή, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα και τα νησιά. Από το βράδυ της Πέμπτη θα ενισχυθούν οι άνεμοι, οι οποίοι θα πνέουν σε θυελλώδεις έως και πολύ θυελλώδεις εντάσεις στο Αιγαίο, από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα βορειότερα του πελάγους. Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλία, με τις χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους, ενδεχομένως πολύ έντονες σε όλες τις ορεινές περιοχές και όσον αφορά βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας και σε ημιορεινές περιοχές. Από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, η πτώση στη θερμοκρασία θα αρχίσει να γίνεται αισθητή και στη Μαγνησία, με χιονόνερο ή χιόνι ακόμη και εντός της πόλης του Βόλου. Χιονοπτώσεις πάντως θα έχει με μεγάλη πιθανότητα όλη η υπόλοιπη ηπειρωτική Θεσσαλία.

Σταδιακά έως και το μεσημέρι της Κυριακής, η κακοκαιρία περιορίζεται προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο και ακολουθεί βελτίωση του καιρού, η οποία θα είναι πρόσκαιρη και τη Δευτέρα, καθώς από τις πρώτες ώρες της Τρίτης, νέο κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει και πάλι πολλές περιοχές της χώρας, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ ισχυρές βροχές αλλά και τις χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας και ενδεχομένως και σε πεδινά τμήματα. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, πως με κακοκαιρίες θα συνεχιστεί ο καιρός στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 9 μέχρι 16 του μήνα, οι οποίες θα έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά, ενώ και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλότερα του κανονικού επίπεδα και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν επανειλημμένες χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και της βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 του μήνα δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 6-8 βαθμούς Κελσίου, παρά την ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει, για να ξαναπάρει την κατηφόρα από τις 10 του μήνα.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το