Τοπικά

Επιθυμία τεκνοποίησης σε μεγαλύτερες ηλικίες γυναικών – Ο γυναικολόγος μαιευτήρας Δημ. Γεωργαντζής στη «Θ» ενόψει ημερίδας στον Βόλο

Με αφορμή την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 17.00 σε αίθουσα του «Xenia Volos» και είναι αφιερωμένη στον κόσμο της γυναίκας, η «Θ» συνάντησε τον γυναικολόγο μαιευτήρα κ. Δημήτριο Γεωργαντζή, ο οποίος και δραστηριοποιείται στην πόλη μας, και του ζήτησε να πει λίγα λόγια για την εκδήλωση.

«Θεωρήσαμε ορισμένοι επιστήμονες ότι μπορούμε να είμαστε σε μια ημερίδα που θα ενδιαφέρει τον κόσμο και δεν θέλουμε να έχει μονόπλευρο χαρακτήρα, φροντίσαμε να συνδυάσουμε την αγάπη για το θαύμα της ζωής με μια συγκέντρωση βοήθειας προς ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο έχουμε τη χαρά να ξεκίνησε και να δραστηριοποιήθηκε στην πόλη μας για πρώτη φορά και αυτό είναι το «θαύμα», μια τοπική οργάνωση που έχει και πανελλήνια δράση.
Στην ημερίδα, στην οποία η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη, από τους χορηγούς που θα υπάρχουν στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα ποσό το οποίο και θα δοθεί στο «Θαύμα», για να το μοιράσει όπου εκείνο θέλει και κρίνει, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες.
Το θέμα της ημερίδας γενικότερα είναι ενημέρωση της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής της, είτε αυτό λέγεται γονιμότητα είτε λέγεται μητρότητα, είτε λέγεται η καθημερινότητά της με το παιδί είτε ακόμη και η πλαστική χειρουργική».

Στο πεδίο της γονιμότητας σε ερώτηση της «Θ» αν έχουμε καινούργιες εξελίξεις, εάν συνδέεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και με τη ρομποτική, αν έχουν ελαχιστοποιηθεί οι περιπτώσεις που χάνουμε γυναίκες από δύσκολες επεμβάσεις, ο κ Γεωργαντζής τόνισε: «Tα προβλήματα γονιμότητας εξακολουθούν να υπάρχουν, οι τρόποι αντιμετώπισης άλλαξαν, πλέον έχουμε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους με πολύ μικρότερη δοσολογία φαρμάκων ή και με καθόλου φάρμακα.
Στην ημερίδα θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε αυτές τις νέες τεχνικές να ενημερώσουμε τον κόσμο ώστε να καταλάβει ότι επιλογές υπάρχουν και ποια είναι η πιο κατάλληλη για την κάθε γυναίκα για τα δεδομένα της, την υγεία της, την ηλικία της κ.ά., γιατί κάθε περίπτωση είναι πολύπλευρη και θέλει εξειδικευμένη αντιμετώπιση».

Στην ερώτηση εάν στην περιοχή μας υπάρχει ενδιαφέρον από τις γυναίκες που είναι σε μια συγκεκριμένη ηλικία, π.χ. πάνω από 40 ετών, να μπουν στη διαδικασία της γονιμοποίησης, ο κ. Γεωργαντζής δήλωσε πως «υπάρχει ενδιαφέρον, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν ανεβάσει την έναρξη επιθυμίας τεκνοποίησης σε αρκετά μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας από ό,τι ήταν παλιότερα, με τα συνεπακόλουθα που επιφέρει μια τέτοια επιλογή, ενδιαφέρον υπάρχει. Σαφώς τα ποσοστά δυστυχώς δεν μπορούν να είναι απόλυτα, γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού επιλέγει να μην ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο στην πόλη του, αλλά παγκοσμίως τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά και με ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ένα σημαντικό κομμάτι που θέλουμε να αναδείξουμε στην ημερίδα είναι ότι πλέον η γυναίκα θα πρέπει να σκέφτεται τη γονιμότητά της σε πολύ μικρότερη ηλικία, δηλαδή σε ηλικία που ακόμα μπορεί να μην έχει καν την επιθυμία για τεκνοποίηση ή ακόμη και να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας να μπει σε μια διαδικασία συντήρησης της γονιμότητάς της. Εκεί μπορούμε σε μια ηλικία που η γυναίκα έχει πολύ καλό υπόβαθρο σωματικό – ηλικιακό να κρατήσει κάποια ωάρια της για μελλοντική χρήση είτε αυτά είναι σε έναν χρόνο είτε σε 5 είτε σε 10 χρόνια, χωρίς να δεσμεύεται από τους ηλικιακούς περιορισμούς ή από τους κοινωνικούς περιορισμούς που μπορεί να προκύπτουν από οποιαδήποτε κατάσταση.
Τα ωάρια που παίρνουμε από την ίδια τη γυναίκα είναι δικά της και είναι υγιή ωάρια, γιατί κατά κανόνα η διαδικασία γίνεται σε ηλικίες που η γονιμότητα της γυναίκας και η υγεία της είναι πάρα πολύ καλή, άρα δεν έχουμε τους πιθανούς κινδύνους, έχουμε πολύ μικρότερη χρήση φαρμάκων, έχουμε πολύ ποιοτικότερα ωάρια και έχουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για κύηση… Μια εξωσωματική γονιμοποίηση στα 30 είναι αλλιώς, η εξωσωματική γονιμοποίηση στα 42 αλλιώς, η συντήρηση γονιμότητας στα 25 αλλιώς στα 37, τα ποσοστά ποικίλλουν. Αυτή είναι μια επιλογή η οποία έχει άμεση σχέση με γυναίκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες για εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία, για γυναίκες που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια νόσο, όπως ένα αυτοάνοσο νόσημα ή μια κακοήθεια.
Μας δίνει, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, την πολυτέλεια των επιλογών χωρίς να μπούμε σε καταναγκαστικές αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου και την αποφυγή προβλημάτων και απογοητεύσεων» τονίζει ο κ Γεωργαντζής.

«Θα τονιστεί επίσης η δυνατότητα της δωρεάς ωαρίου που αυξάνει τα ποσοστά σε πιο μεγάλες ηλικίες πάρα πολύ, γιατί πιθανότατα θα ήταν αδύνατον με δικά της ωάρια μια γυναίκα στα 50 για παράδειγμα να μπει σε αυτή τη διαδικασία και μέσα από την ημερίδα θα αναδείξουμε ότι η δωρεά ωαρίων τελικά δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εντελώς ξένο προς το δικό της σώμα, γιατί το έμβρυο το οποίο προκύπτει σίγουρα έχει και ένα μεγάλο κομμάτι της ίδιας της γυναίκας.
Το μήνυμα της δικής μου εισήγησης είναι ότι η γονιμότητα αποτελεί επιλογή σε κάθε ηλικία, οι δυνατότητες πλέον είναι πολλές και εξειδικευμένες και δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα να μην προσπαθήσει να γίνει μανούλα» επισημάνει ο κ. Γεωργαντζής.

ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το