Πολιτισμός

Το έθιμο του πετάματος χαρταετού στο χωριό Αφέτες

Πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, η Καθαρή Δευτέρα. Στο χωριό Αφέτες, ο λόφος της Παναγίας γέμισε πάλι, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα (αλλά φέτος ακόμη περισσότερο), με χαρούμενες παιδικές φωνές και γέλια, με ανθρώπους κάθε ηλικίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφετών, πιστοί στο έθιμο πετάγματος του χαρταετού.
Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό και μάλιστα τη συγκεκριμένη ημέρα; Την ανάταση της ψυχής, το πέταγμά της «προς τα άνω», καθώς αρχίζει η χρονική περίοδος της νηστείας και η προετοιμασία για το Πάσχα και την Ανάσταση.

Διασκέδαση, αλλά και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους: Δοκίμασαν τις δυνάμεις τους και την τεχνική τους στο πέταγμα των χαρταετών, γεύθηκαν τα νηστίσιμα εδέσματα στο πλούσιο τραπέζι που παρέθεσε για όλους ο Σύλλογος, άκουσαν μουσική που κάλυπτε τις προτιμήσεις όλων, απόλαυσαν τη συντροφιά γνωστών και φίλων που συνάντησαν εκεί, χάρηκαν που γνώρισαν άλλους ανθρώπους και δημιούργησαν καινούργιες φιλίες. Να, και το νόημα αυτών των συναντήσεων!
Ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά των παιδιών! Άλλα βραβεύθηκαν (με κριτήριο ποιος αετός έφθασε πιο ψηλά), πήραν διπλώματα και κύπελλα, αλλά και όλα έφυγαν ευχαριστημένα και χαρούμενα έχοντας στον λαιμό τους κρεμασμένο ένα αναμνηστικό μετάλλιο.

«Ευχαριστούμε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ αυτών και τον αντιδήμαρχο κ. Διανέλλο Απόστολο και την πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Αφέντρες των Αφετών» κ. Παρισάκη Λίτσα.
Ευχαριστούμε όλα τα μέλη, αλλά και τους φίλους του Συλλόγου που συνεισέφεραν στο κοινό τραπέζι ή προσφέροντας τον κόπο τους και μέρος του πολύτιμου χρόνου τους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, μεταξύ αυτών και τους Γιούλα Φυσολόη, Ελένη Ηλιοπούλου, Διαμάντω Ιωάννου, Δήμητρα Πιλάτου, Τάσο Μαμούχα, όπως και τα καταστήματα «Τα 5 πλατάνια» και «Μασίνα».
Ελπίζουμε να συναντηθούμε σε επόμενη εκδήλωσή μας. Ευχόμαστε σε όλους Καλή Σαρακοστή!» αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιφιγένεια Λούρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το