Youth thess, Θ Plus

TikTok: Τι συνέβη όταν το απέκλεισε το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου

Καθώς οι φίλοι του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν μήπως χάσουν την πρόσβαση στην εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να πάρουν μαθήματα από μια χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου.

Την Τετάρτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανεθνική απαγόρευση του TikTok. Ενώ η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή δεν εξαφανίζεται σύντομα από τα τηλέφωνα των Αμερικανών, πολλοί από τους 170 εκατομμύρια χρήστες της στη χώρα είναι βαθιά ταραγμένοι.

Αλλά εδώ είναι αυτά που πρέπει να γνωρίζουν: Είναι δυνατόν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε έναν κόσμο χωρίς TikTok.

Το παράδειγμα της Ινδίας

Τον Ιούνιο του 2020, μετά από μια βίαιη σύγκρουση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας που άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 Ινδούς στρατιώτες νεκρούς, η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί απαγόρευσε ξαφνικά το TikTok και πολλές άλλες γνωστές κινεζικές εφαρμογές.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν η Ινδία απαγόρευσε το TikTok και πολλές κινεζικές εφαρμογές, οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που επαίνεσαν την απόφαση», δήλωσε ο Nikhil Pahwa, ιδρυτής της τεχνολογικής ιστοσελίδας MediaNama με έδρα το Δελχί. «[Ο πρώην] υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε χαιρετίσει την απαγόρευση, λέγοντας ότι “θα ενισχύσει την κυριαρχία της Ινδίας”».

Ενώ η απότομη απόφαση της Ινδίας σόκαρε τα 200 εκατομμύρια χρήστες του TikTok στη χώρα, στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, πολλοί έχουν βρει άλλες κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.

«Η απαγόρευση του Tiktok οδήγησε στη δημιουργία μιας ευκαιρίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων … Μια βάση 200 εκατομμυρίων χρηστών χρειαζόταν κάπου να πάει», δήλωσε ο Pahwa, προσθέτοντας ότι τελικά ήταν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που εκμεταλλεύτηκαν τη στιγμή με τις νέες προσφορές τους.

 

Η ζωή χωρίς TikTok
Η απαγόρευση δεν ήταν ανώδυνη. Οι Ινδοί TikTokkers είχαν να αντιμετωπίσουν σύγχυση ή και αγωνία τις ημέρες και τους μήνες που ακολούθησαν.

Μέχρι το 2020, το TikTok είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των Ινδών που αναζητούσαν ανακούφιση από τις πιέσεις των αυστηρών απαγορεύσεων που σχετίζονται με το Covid.

«Όλοι στην Ινδία θέλουν να γίνουν αστέρες του Bollywood και το TikTok έκανε αυτό το όνειρο δυνατό, κάνοντας τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις μικρές πόλεις, αστέρες εν μία νυκτί», δήλωσε ο Saptarshi Ray, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της Viralo, μιας πλατφόρμας μάρκετινγκ επιρροής με έδρα το Bengaluru.

Αλλά δεν άργησαν να δημιουργηθούν και άλλοι δρόμοι για τη δημιουργικότητά τους και τα εμπορικά τους εγχειρήματα.

Ακολούθησε ένας άγριος αγώνας μεταξύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων για την κάλυψη του κενού. Μέσα σε μια εβδομάδα από την απαγόρευση, το Instagram που ανήκει στη Meta εξαργύρωσε το κέρδος λανσάροντας το αντίγραφο του TikTok, το Instagram Reels, στην Ινδία. Η Google παρουσίασε τη δική της προσφορά σύντομων βίντεο, το YouTube Shorts.

Οι εγχώριες εναλλακτικές λύσεις, όπως η MX Taka Tak και η Moj, άρχισαν επίσης να βλέπουν αύξηση της δημοτικότητας και εισροή χρηματοδότησης.

Ωστόσο, αυτές οι τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις σύντομα ξεφούσκωσαν, μη μπορώντας να φτάσουν την εμβέλεια και την οικονομική δύναμη πυρός των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες ακμάζουν.

Επικαλούμενος ανεξάρτητα ευρήματα της εταιρείας συμβούλων Oxford Economics, εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι «το δημιουργικό οικοσύστημα του YouTube» συνέβαλε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην ινδική οικονομία το 2022.

Σύμφωνα με τον Ray, οι Ινδοί δημιουργοί περιεχομένου μετέφεραν γρήγορα όλο το παλιό περιεχόμενο που είχαν γυρίσει για το TikTok σε Instagram Reels και YouTube Shorts. «Ορισμένοι Influencers ανέβαζαν επτά Reels την ημέρα και κέρδιζαν τέσσερα έως πέντε εκατομμύρια συνδρομητές το χρόνο», είπε.

Όμως δεν μπόρεσαν όλοι να δημιουργήσουν ένα σημαντικό κοινό σε αυτές τις πλατφόρμες.

Ζητήματα ασφάλειας
Αμερικανοί αξιωματούχοι και νομοθέτες εκφράζουν εδώ και καιρό ανησυχίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη μητρική εταιρεία ByteDance της TikTok να παραδώσει τα δεδομένα που συλλέγονται από Αμερικανούς χρήστες.

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας λένε ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια γύρω από το TikTok παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποθετικές. Οι Ινδοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, λένε ότι η εκκαθάρισή του από την εθνική ψηφιακή ζωή δεν οδήγησε σε έναν ασφαλέστερο χώρο.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες φοβούνται επίσης ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο για το Πεκίνο ώστε να διαδώσει προπαγάνδα, παραπληροφόρηση ή να επηρεάσει τους Αμερικανούς. Η αφαίρεση του TikTok δεν έχει απομονώσει τους Ινδούς από αυτές τις απειλές.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το