Επιστήμη, Θ Plus

Πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου;

Όταν μια ολική έκλειψη ηλίου μετατρέψει τη μέρα σε νύχτα, θα αρχίσουν οι χελώνες να… συμπεριφέρονται ρομαντικά; Θα… καλπάσουν οι καμηλοπαρδάλεις; Θα τραγουδήσουν οι… πίθηκοι;

Για να απαντηθούν τα παραπάνω, ερευνητές θα είναι σε ετοιμότητα να παρατηρήσουν πώς διαταράσσεται η ρουτίνα των ζώων στον ζωολογικό κήπο του Fort Worth στο Τέξας, όταν ο ουρανός θα σκοτεινιάσει στις 8 Απριλίου. Στο παρελθόν είχαν εντοπίσει άλλες παράξενες συμπεριφορές ζώων το 2017 σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Καρολίνας που βρισκόταν στο δρόμο του απόλυτου σκοταδιού.

«Προς έκπληξή μας, τα περισσότερα ζώα έκαναν αναπάντεχα πράγματα», δήλωσε ο Adam Hartstone-Rose, ερευνητής του North Carolina State University, επικεφαλής των ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Animals.

Χελώνες που όλη μέρα… κάθονται, άρχισαν να αναπαράγωνται

Ενώ υπάρχουν πολλές ξεχωριστές παρατηρήσεις ζώων που συμπεριφέρονται παράξενα κατά τη διάρκεια εκλείψεων, μόνο τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν σχολαστικά τις συμπεριφορές άγριων, οικόσιτων και σε ζωολογικούς κήπους ζώων.

Πριν από επτά χρόνια, οι χελώνες Γκαλαπάγκος στο ζωολογικό κήπο Riverbanks στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας, «που γενικά δεν κάνουν απολύτως τίποτα όλη μέρα… κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της έκλειψης, άρχισαν όλες να αναπαράγονται», δήλωσε η Hartstone-Rose. Η αιτία της συμπεριφοράς αυτής είναι ακόμη ασαφής.

Ένα ζευγαρωμένο ζευγάρι Siamang, γίββωνες που συνήθως φωνάζουν ο ένας τον άλλον το πρωί, τραγούδησε ασυνήθιστες μελωδίες κατά τη διάρκεια της απογευματινής έκλειψης. Μερικές αρσενικές καμηλοπαρδάλεις άρχισαν να καλπάζουν από «εμφανές άγχος». Τα φλαμίνγκο μαζεύτηκαν γύρω από τα παιδιά τους, μεταδίδει το Associated Press.

Νέες ευκαιρίες στους επιστήμονες

Τον Απρίλιο, η ομάδα του Hartstone-Rose σχεδιάζει να μελετήσει παρόμοια είδη στο Τέξας για να δει αν οι συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν προηγουμένως στη Νότια Καρολίνα υποδηλώνουν μεγαλύτερα μοτίβα.

video

Η φετινή ολική έκλειψη ηλίου στη Βόρεια Αμερική διασχίζει μια διαφορετική διαδρομή από ό,τι το 2017 και πραγματοποιείται σε διαφορετική εποχή, δίνοντας στους ερευνητές και τους επιστήμονες ευκαιρίες να παρατηρήσουν νέες συνήθειες.

«Είναι πραγματικά υψηλό το διακύβευμα. Έχουμε ένα πραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα για να τα παρατηρήσουμε και δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το πείραμα», δήλωσε η Jennifer Tsuruda, εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Τενεσί, η οποία παρατήρησε αποικίες μελισσών κατά τη διάρκεια της έκλειψης του 2017.

Οι μέλισσες που μελέτησε η Tsuruda μείωσαν την αναζήτηση τροφής κατά τη διάρκεια της έκλειψης, όπως κάνουν συνήθως τη νύχτα.

«Όταν υπάρχουν συνθήκες που μοιάζουν με νυχτερινές, θα σκεφτούν τα πουλιά ότι είναι ώρα να μεταναστεύσουν;»
Η επερχόμενη έκλειψη τον Απρίλιο δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να θέσουν νέα ερωτήματα, μεταξύ άλλων σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εαρινή μετανάστευση.

Τα περισσότερα είδη ωδικών πτηνών μεταναστεύουν τη νύχτα. «Όταν υπάρχουν συνθήκες που μοιάζουν με νυχτερινές κατά τη διάρκεια της έκλειψης, θα σκεφτούν τα πουλιά ότι είναι ώρα να μεταναστεύσουν και θα πετάξουν;», δήλωσε ο Andrew Farnsworth του Πανεπιστημίου Cornell.

Η ομάδα του σκοπεύει να το ελέγξει αυτό αναλύοντας τα δεδομένα του μετεωρολογικού ραντάρ -το οποίο ανιχνεύει επίσης την παρουσία πτηνών που πετούν, νυχτερίδων και εντόμων- για να δει αν περισσότερα πουλιά θα πετάξουν κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

Όσο για τα κατοικίδια, μπορεί να ασχοληθούν τόσο στο τι κάνουν οι ιδιοκτήτες τους -αν είναι ενθουσιασμένοι ή αδιάφοροι για την έκλειψη- όσο και σε τυχόν αλλαγές στον ουρανό, δήλωσε η Raffaela Lesch, ερευνήτρια ζώων του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το