Τοπικά

Ο Αντ. Ρασβάνης στη «Θ» για το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών – «Πότε δεν πρέπει να τα παρατήσεις»

 

Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου του Ιδιωτικού Σχολείου «Προμηθέας» Αντρέας Ρασβάνης μας μιλά με αφορμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην 41η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών «Ο Αρχιμήδης», για τα μετάλλια που έχει κατακτήσει, αλλά και για τους επόμενους στόχους του, ενώ προτρέπει τους συνομηλίκους να ψάχνονται και να μην τα παρατούν ποτέ, καθώς θα κυνηγούν τα όνειρά τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκίνησα από την Α’ Γυμνασίου να συμμετέχω σε μαθηματικούς διαγωνισμούς. ‘Εχω πάρει στην Ολυμπιάδα «Αρχιμήδη» επίσης ένα ασημένιο και ένα χάλκινο. Συμμετέχω και σε διαγωνισμούς πληροφορικής. Είμαι μέλος της τεχνικής ομάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχω πάρει και ένα χάλκινο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Έχω συμμετάσχει σε πολλές Ολυμπιάδες και Μαθηματικών και Πληροφορικής από μικρός.

Στον διαγωνισμό που συμμετείχες υπήρχε ανταγωνισμός;
Ναι γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που συμμετέχουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τρεις φάσεις, «Θαλής», «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης». Κάθε φορά περνάει ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, στον «Αρχιμήδη» περνούν οι 25 καλύτεροι και μετά υπάρχει και ο προκριματικός διαγωνισμός που επιλέγονται οι έξι καλύτεροι που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις Διεθνείς Ολυμπιάδες. Γενικά το επίπεδο στην Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστικό γιατί στις Διεθνείς Ολυμπιάδες βγαίνουμε στις καλύτερες χώρες στον κόσμο.

Όταν έμαθες ότι κατέκτησες το χρυσό μετάλλιο ποια ήταν τα συναισθήματα σου;
Χάρηκα πάρα πολύ γιατί είναι όντως κάτι πολύ μοναδικό και δείχνει και ότι πιάνουν τόπο επιτέλους οι κόποι όλα αυτά τα χρόνια που έχω κάνει.

Σκέφτεσαι να συμμετάσχεις και σε άλλους διαγωνισμούς;
Στην Βαλκανική Ολυμπιάδα που θα γίνει στη Βάρνα, στη Βουλγαρία και στη Διεθνή Ολυμπιάδα που θα γίνει στο Μπαθ, στην Αγγλία. Εκτός αυτού είναι και η πληροφορική που ακόμα περιμένω τα αποτελέσματα και η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Πληροφορικής που θα γίνει στην Αλεξάνδρεια, στην Αίγυπτο το καλοκαίρι.

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό σου;
Σίγουρα καταρχάς βρίσκονταν οι γονείς μου, οι οποίοι παλιά με παρότρυναν να συμμετάσχω σε διαγωνισμούς και σίγουρα το σχολείο και οι καθηγητές βοηθούν υπερβολικά πολύ, είναι πάντα εκεί σε ότι κάνουν. Σε διαγωνισμούς, σε οτιδήποτε, πάντα με στηρίζουν και επίσης και το παράρτημα της Μαγνησίας της Μαθηματικής Εταιρίας, που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να προωθήσει τους μαθητές και μικρότερους και μεγαλύτερους να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να ανακαλύψουνε το ταλέντο τους στα Μαθηματικά.

Άλλο μάθημα εκτός από τα Μαθηματικά που σου αρέσει;
Η Πληροφορική, η Φυσική και η Αστροφυσική.
Με ποιο επάγγελμα θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον;
Με Μαθηματικά και Πληροφορική αλλά κυρίως προς το μέρος της Πληροφορικής.

Ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος;
Προς το παρόν έχω κάνει τις αιτήσεις για την Αμερική, περιμένω τα αποτελέσματα τέλη Μαρτίου και ο επόμενος στόχος είναι το πανεπιστήμιο. Να περάσω στο εξωτερικό και να συνεχίσω εκεί με έρευνα και οποιεσδήποτε ευκαιρίες που παρέχουνε εκεί πέρα. Θα δώσω και πανελλήνιες κανονικά όπως τα άλλα παιδιά και το σχολείο κάνει πολύ καλή δουλειά.

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα παιδί που θέλει να πετύχει αυτό που πέτυχες εσύ;
Καταρχάς υπάρχει άπειρο υλικό αυτές τις μέρες μιας και η τεχνολογία αναπτύσσεται. Υπάρχει άπειρο υλικό online για να διαβάσει, πότε δεν πρέπει να τα παρατήσει και να ψαχτεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι να το βοηθήσουν και να τον στηρίξουν, είτε στο σχολείο, είτε εκτός σχολείου, είτε ακόμα άλλοι μαθητές που συμμετείχαν παλιά σε διαγωνισμούς. Μπορεί να ψάξει να βρει, να τον βοηθήσω και εγώ, αλλά ποτέ να μην τα παρατήσει.

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το