Τοπικά

Υιοθέτησαν τον ιστορικό «βράχο της Μακρινίτσας»

Τον «βράχο της Μακρινίτσας» που βρίσκεται στην πλατεία, η οποία περικλείεται μεταξύ των οδών Κουντουριώτου–Αλεξάνδρας–Γαλλίας, υιοθέτησαν και φροντίζουν ως μια υποχρέωση στην ιστορική μνήμη και τοπική παράδοση μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 25ου Δημοτικού Βόλου.
Την περασμένη Κυριακή τιμήθηκε η θρυλική μάχη της Μακρινίτσας και πάλι μετά από πολλά χρόνια από τον Δήμο Βόλου και Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Βόλου ανήμερα της επετείου στην πλατεία Ηρώων Μακρινίτσας παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και της αντιδημάρχου πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Έλενας Αντωνοπούλου.
Το ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότεροι περίοικοι δεν γνώριζαν την ιστορία του βράχου, ενώ το χειρότερο είναι πως για χρόνια το τοπόσημο αυτό ήταν εγκαταλειμμένο.
Ο δάσκαλος της ΣΤ’ Τάξης κ. Συμεών Κωνσταντίνου που είχε όλη την πρωτοβουλία, ανέφερε πως «η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Καθημερινά περνούσα από το μνημείο το οποίο μου έδωσε το κίνητρο να αναζητήσω πηγές για την ιστορία του και στη συνέχεια μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα για την τοπική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, να εμπλέξω και τους μαθητές του τμήματός μου σε βιωματικές δράσεις πολιτισμού. Το μνημείο ονομάζεται «ο βράχος της Μακρινίτσας» και ο μύθος λέει ότι κατρακύλησε και έφτασε εδώ. Πάντως ο «βράχος» τοποθετήθηκε σε αυτό το σημείο από τον τότε δήμαρχο Σπύρο Σπυρίδη»
Οι μαθητές γνώρισαν το μνημείο, έμαθαν την ιστορία του, τους ήρωες που συνδέθηκαν μαζί του και στη συνέχεια το υιοθέτησαν.

«Το μνημείο ήταν για χρόνια αφημένο στη μοίρα του και οι μαθητές αποφάσισαν να το καθαρίσουν, να το φροντίσουν και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, αλλά και εκτός σχολείου» ανέφερε ο δάσκαλος και συνέχισε πως «ακολούθως οι μαθητές έγιναν μικροί δημοσιογράφοι μοιράζοντας ερωτηματολόγια στους περιοίκους για να δουν τι γνώριζαν για τον βράχο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι περισσότεροι περίοικοι αγνοούσαν τόσο την ιστορία όσο και την ύπαρξη του βράχου που είναι σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο και τις γύρω πολυκατοικίες και καταστήματα, ενώ συνδέεται με τις μάχες του Σαρακηνού και της Μακρινίτσας».
Οι μαθητές δημιούργησαν αφίσες ανάδειξης του μνημείου, ενώ το πιο τολμηρό τους βήμα ήταν να συντάξουν μια επιστολή αιτημάτων στη δημοτική αρχή για τη φροντίδα του μνημείου. Η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Έλενα Αντωνοπούλου δέχτηκε στο γραφείο της τους μαθητές και δεσμεύτηκε να ασχοληθεί με τον βράχο.

Την περασμένη Κυριακή σε μια σεμνή τελετή στην πλατεία με τον βράχο, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους ήρωες των μαχών του Σαρακηνού και της Μακρινίτσας.
«Θέλουμε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει την αφορμή, ώστε και άλλα σχολεία να υιοθετήσουν και να αγκαλιάσουν μνημεία και να τονωθεί η τοπική ιστορία» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.
Ο μαθητής ΣΤ’ Τάξης Στάθης Κατράνης τόνισε πως «το μνημείο είναι σημαντικό για την γειτονιά μας και πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του. Ελπίζουμε από δω και πέρα το μνημείο να τύχει του σεβασμού που του αξίζει».
Από την πλευρά της η μαθήτρια ΣΤ’ Τάξης Αθανασία Γκόρια τόνισε: «Είμαι ενθουσιασμένη που βοηθήσαμε, ώστε να αναδειχτεί το μνημείο και να μάθει ο κόσμος την ιστορία του. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση».
Η διευθύντρια του 25ου Δημοτικού κ. Διονυσία Μάσσιου τόνισε πως «οι μαθητές με την καθοδήγηση του δασκάλου τους έδειξαν την αγάπη τους για την τοπική ιστορία. Και είναι ένα έναυσμα για να ακολουθήσουν και οι άλλοι εκπαιδευτικοί. Άλλωστε ο τόπος μας έχει και άλλα ιστορικά σημεία».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το