Πολιτισμός

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ: Σε κόντρα των καιρών

Ο γνωστός τραγουδιστής παρουσιάζει στο Βόλο την παράσταση «Ήχος της Ελλάδας, μουσική του κόσμου»

Ο Κώστας Μακεδόνας, μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του σύγχρονου έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού έρχεται το επόμενο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Βόλο, στη «Νυχτωδία», για να παρουσιάσει μια παράσταση που πλημμυρίζει από ήχους και εικόνες της Ελλάδας και έχει τον τίτλο «Ήχος της Ελλάδας, μουσική του κόσμου». Μαζί του, η ορχήστρα ελληνικής μουσικής «Έμμετρον», η τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου αλλά και ο «δικός» μας, ο βολιώτης τραγουδιστής και τραγουδοποιός Απόστολος Μόσιος. Για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή μιλήσαμε μαζί του.

Στην παράσταση καθώς πλαισιώνεται με video και video-clips, ξετυλίγεται ένα ταξίδι στις μουσικές και τα τραγούδια όλων των συνθετών από τον Βαμβακάρη ως τον Λοΐζο, κυρίως όμως στις μουσικές και τα τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Ζαμπέτα κ.ά. που καθώς έσμιξαν με τους ήχους των μπουζουκιών, ταξίδεψαν μαζί με την Ελλάδα, τραγουδήθηκαν από τους Beatles, την Edith Piaf, τον Harry Belafonte, την Μελίνα Μερκούρη κ.ά. αγαπήθηκαν απ’ όλο τον κόσμο και έτσι ο ήχος αυτός της Ελλάδας έγινε μουσική του κόσμου…

Τι ακριβώς θα μας παρουσιάσετε το ερχόμενο Σάββατο;

Πρόκειται για μια παράσταση που γίνεται σε κόντρα των καιρών που έχουν επιβάλλει να εμφανίζεται ο τραγουδιστής με ένα – δύο μουσικούς. Αυτό θα ήταν γοητευτικό αν ίσως γινόταν για καλλιτεχνικούς λόγους και όχι από ανάγκη, για να καλυθφούν τα έξοδα. Σκέφτηκα πως, αν είναι να έρθω στο Βόλο, αντί για κάτι «πρόχειρο», να παρουσιάσω τη συγκεκριμένη δουλειά που μιλάει για τα μεγάλα και τα σημαντικά και δεν κάνει εκπτώσεις στην αισθητική μας ανεξάρτητα από το οικονομικό, για μένα τίμημα, αφού συμμετέχουν εννέα μουσικοί, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο Αποστόλης Μόσιος… Η ιδέα ανήκει στο μουσικό Μανώλη Γεωργοστάθη που επί χρόνια την ετοίμαζε. Όταν βρεθήκαμε και μου την παρουσίασε ένιωσα πως πρόκειται για μια πάρα πολλή καλή δουλειά κάτι που αποδεικνύεται και από τη μέχρι τώρα αποδοχή του κοινού, όπου αυτή παρουσιάστηκε, αλλά και από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις προκειμένου να παρουσιαστεί και στο εξωτερικό. Το μυστικό της είναι ότι στηρίζεται σε σημαντικά στοιχεία του ελληνικού τραγουδιού: Στον ήχο του μπουζουκιού που κατάφερε αυτή τη μικρή χώρα, την κουκίδα στο χάρτη να την κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο δικό σας επάγγελμα; Τα μαγαζιά στην Αθήνα δουλεύουν μόνο δύο μέρες, οι συνάδελφοί σας πουλάνε τα cd τους μέσω των Κυριακάτικων εφημερίδων… Τι συμβαίνει;

Έχει αλλάξει το τοπίο και θα ήταν ανευθυνότητα να πούμε πως φταίει μόνο η οικονομική κρίση .Η πολιτισμική και πολιτιστική προϋπήρχε, όλοι συμβάλαμε και οδηγήθηκε το πράγμα εκεί που οδηγήθηκε. Η οικονομική κρίση ήρθε και έκλεισε το καπάκι από τον τενεκέ. Ο κόσμος πια έπαψε να πηγαίνει με κλειστά μάτια όπου να ‘ναι, το κοινό ένιωσε πως κάποιοι το κοροϊδεύουν, πως κάνουν «αρπαχτές» εις βάρος του. Οι δισκογραφικές από την άλλη επένδυαν σε παραγωγές εμπορικές και δεν έδιναν τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να εκφράσουν σημαντικά πράγματα. Το cd ευτελίστηκε ως είδος… γίνανε πολλά και σαφώς και η δουλειά μας δεν πάει καλά. Ελπίζω όμως από όλο αυτό, που κανείς δεν το περίμενε να είναι τόσο σκληρό, να δημιουργηθούν νέες προτάσεις, να ξαναγεννηθούν μεγάλα και σημαντικά πράγματα όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, σε εποχές πολέμου, δικτατορίας, όταν ο κόσμος πεινούσε και έφευγε στο εξωτερικό… Δεν έχω δει όμως να συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό, μακάρι να γίνει κάτι και να ταράξει τα νερά.

Η επιλογή του Απόστολου Μόσιου πώς προέκυψε;

Τον είχα ακούσει σε μια εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου και με είχε εντυπωσιάσει που σε τόσο μικρή ηλικία τραγουδούσε τόσο καλά. Σκέφτηκα πως θα άξιζε τον κόπο αν αυτό θα μπορούσε να του δώσει ένα μικρό βηματάκι σε όσα θέλει να κάνει.

Δεν είναι λίγο να σε εμπιστεύεται ο Κώστας Μακεδόνας, φαντάζομαι…

Κι εμένα με είχαν εμπιστευθεί κάποιοι άλλοι…

Αν κλείναμε αυτή τη συζήτηση με ένα τραγούδι ποιο θα επιλέγατε;

Ένα που τα λέει όλα: «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», αλλά και το «Μάνα μου Ελλάς» του Σταύρου Ξαρχάκου από το «Ρεμπέτικο». Είναι συγκλονιστικό πως οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου μοιάζουν σα να γράφτηκαν σήμερα.

 

*Ο Κώστας Μακεδόνας θα παρουσιάσει και μεγάλες επιτυχίες από την πλούσια προσωπική δισκογραφία του. Σκηνοθεσία: Τάσσος Μπιρσίμ. Μουσική επιμέλεια και οργάνωση ορχήστρας: Μανώλης Γεωργοστάθης. Ώρα έναρξης: 23.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το