Photo Gallery, Τοπικά

Σε νέα μονοπάτια ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Τρικερίου

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά και συσκευάζονται στο χώρο του με το μεράκι των μελών του για την καλύτερη ποιότητά τους

 

Σε νέα μονοπάτια βρίσκεται ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Τρικερίου, ο οποίος αναζητεί νέους τρόπους προώθησης των προϊόντων του για να επιβιώσει εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι εννιά γυναίκες που τον αποτελούν, βάζουν καθημερινά τα δυνατά τους για να καταξιωθούν μέσα από τα τοπικά προϊόντα που οι ίδιες παρασκευάζουν.

Ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Τρικερίου ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και αποτελείται από εννέα γυναίκες και σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματός τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι. Η μικρότερη είναι 35 ετών και η μεγαλύτερη 70.

«Οι γυναίκες του συνεταιρισμού ξέρανε από την αρχή πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι η βιωσιμότητα και η εμπορική δραστηριότητα του συνεταιρισμού, παρ’ όλα αυτά με πολλή προσπάθεια, επιμονή και σκληρή δουλειά προσπαθούν να τα καταφέρουν» σχολιάζει η κ. Μαργαρίτα Φορτούνα, πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού.

Οι γυναίκες του συγκεκριμένου συνεταιρισμού ακολουθούν ένα παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, ο οποίος βασίζεται στις οικογενειακές συνταγές, που τα μέλη χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους και παράγουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, εξαιρετικό μπακλαβά, κουλουράκια, καθώς και κούκλες με παραδοσιακή φορεσιά.

Επιπλέον, οι γυναίκες απασχολούνται κυρίως το χειμώνα στη δημιουργία πιστής μικρογραφίας της αυθεντικής τοπικής φορεσιάς σε μικρές κούκλες με την παραδοσιακή τεχνική και είναι όλη η φορεσιά χειροποίητη.

Το σημαντικό είναι πως μεταξύ των γυναικών «υπάρχει συναδελφικότητα, πνεύμα συνεργασίας, είμαστε σαν μία οικογένεια και συμπαραστεκόμαστε η μία στα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια άλλη. Είναι μία διέξοδος για εμάς τις γυναίκες. Βγαίνουμε από το σπίτι, κοινωνικοποιούμαστε, συναναστρεφόμαστε με κόσμο» σχολιάζει η κ. Φορτούνα.

Η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο του Συνεταιρισμού, ενώ παρατηρείται μείωση της τάξεως του 30% στα έσοδα τον τελευταίο χρόνο. «Η πτώση που καταγράφεται στον τζίρο μας αναφέρεται κυρίως στους ντόπιους κάτοικους, οι οποίοι ήταν οι κύριοι αγοραστές μας. Οι τουρίστες, ως επί το πλείστον οι Έλληνες, όποτε έρχονται πάντοτε ψωνίζουν προϊόντα του Συνεταιρισμού. Το θέμα είναι πως οι ντόπιοι έχουν πλέον περιορίσει τις αγορές τους σημαντικά. Αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ντόπιοι κάτοικοι προτιμούσαν τα προϊόντα του Συνεταιρισμού όταν έπρεπε να αγοράσουν κάποιο δώρο ή ακόμη αγόραζαν γλυκά του κουταλιού για το σπίτι τους.

Το εισόδημα που μέχρι σήμερα λαμβάνουν οι συνεταιρίστριες είναι ελάχιστο. «Παίρνουμε στο σύνολο περίπου 400 ευρώ το χρόνο. Για τις γυναίκες του Συνεταιρισμού ένα ποσό με το οποίο θα βοηθούσαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι γύρω στα 150 ευρώ το μήνα» λέει η κ. Φορτούνα.

Νέα μονοπάτια

Τη σημαντικότητα της στήριξης τέτοιων θεσμών σχολιάζει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, καθώς «έτσι ο κόσμος γνωρίζει τα τοπικά μας προϊόντα και διατηρείται ζωντανή η παράδοσή μας». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Τρικερίου αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του σε νέες αγορές και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με αθηναϊκή εταιρεία για την προώθηση των προϊόντων του. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, θα μελετήσουμε με προσοχή το συμβόλαιο και εάν συμφέρει το Συνεταιρισμό μας θα προχωρήσουμε στη σύναψη σύμβασης».

Και στο διαδικτυακό χώρο όμως, έχει σκοπό να επεκτείνει τη δράση του ο Συνεταιρισμός, μάλιστα σε συνεργασία με μία ομάδα παιδιών που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα χώρο on line αγορών τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων. Εξάλλου, η μία κοπέλα, που προωθεί την ιδέα, κατάγεται από το Τρίκερι.

Ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Τρικερίου αν και στεγάζεται σε δύο αίθουσες του παλιού Δημοτικού Σχολείου που ο Δήμος Νοτίου Πηλίου παραχώρησε γι’ αυτό το σκοπό, ωστόσο έλαβε δάνειο ύψους 7.000 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα, διότι για να πάρει άδεια έπρεπε να γίνει αλλαγή χρήσης. Μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί οι 2.000 ευρώ και οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά.

Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι σύγχρονος και πληροί όλες τις προδιαγραφές παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου. Τα προϊόντα του συνεταιρισμού παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά και συσκευάζονται στο χώρο του με το μεράκι των μελών του για την καλύτερη ποιότητά τους.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο Γυναικείος Συνεταιρισμός αναλαμβάνει κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2423771487.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το