Photo Gallery, Τοπικά

Κινητοποιήσεις δικαστών – αστυνομικών και στο Βόλο

Αρχή νέου δικαστικού έτους και στο Βόλο με αποχή των δικαστών, αγιασμό από το Δικηγορικό Σύλλογο, ευχές και ελπίδα για μία χρονιά που θα επιλύσει προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι δικαστές και στο Βόλο συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση και εφάρμοσαν την απόφαση. Διέκοψαν στις 10 το πρωί τη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου – την πρώτη συνεδρίαση για τη νέα δικαστική χρονιά – κατέβηκαν από την έδρα και ανέβαλαν τις προσδιορισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως από τις 33 υποθέσεις του πινακίου εκδικάστηκαν οι έξι.

Στο Πρωτοδικείο Βόλου υπηρετούν 17 πρωτοδίκες (από τους οποίους οι τέσσερις φέρουν το βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών) καλύπτοντας όλες τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Στην Εισαγγελία υπηρετούν έξι εισαγγελείς, ενώ 15 περίπου είναι τα κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων. Η δικαστηριακή ύλη έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία, τουλάχιστον, πενταετία με αποτέλεσμα δικαστές και υπάλληλοι να παίρνουν εργασία και στο σπίτι τους.

Οι δικαστές ανοίγουν – με το «καλημέρα του νέου δικαστικού έτους – κύκλο κινητοποιήσεων για τις νέες περικοπές που θα γίνουν στους μισθούς τους. Μάλιστα απειλούν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις από τον Οκτώβριο.

Για 20 μέρες οι δικαστές θα ανεβαίνουν στις έδρες των ποινικών και αστικών δικαστηρίων για μία ώρα (9-10), ενώ δεν θα εκδίδουν αποφάσεις (οι δικαστές των διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων). Τούτο πρακτικά σημαίνει, αναβολή εκδίκασης μεγάλου αριθμού υποθέσεων και περαιτέρω καθυστέρηση στην έκδοση αστικών αποφάσεων.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και περαιτέρω κλιμάκωσή τους, απαντούν δικαστές και εισαγγελείς στην άκαμπτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση της κυβέρνησης να επιμένει στις νέες περικοπές των αποδοχών τους. Σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος, όπως τονίστηκε χθες (στη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες) στην πανδικαστική συγκέντρωση, είναι αποφασισμένος να αντιδράσει στις νέες αυτές μειώσεις των αποδοχών τους. Οι περαιτέρω περικοπές οδηγούν, όπως υποστηρίζουν οι δικαστές, στην απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης. Η πρώτη ημέρα άλλωστε του νέου δικαστικού έτους βρήκε τους δικαστικούς λειτουργούς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα δικαστήρια να έχουν ουσιαστικά «νεκρώσει», εικόνα που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου).

Στην ουσία οι δικαστές για 20 μέρες δεν θα δημοσιεύουν αποφάσεις, ενώ από χθες έως και τις 6 Οκτωβρίου κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10 το πρωί κάθε μέρα.
Παράλληλα, το 20ήμερο αυτό διάστημα αναστέλλεται η δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης αναστέλλεται η έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχου συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών.

Αγιασμός

Χθες το μεσημέρι, στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός με την παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Αναστ. Βολιώτης στη σύντομη ομιλία του με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ότι «τα χαράτσια, οι φόροι, οι απολύσεις, η συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι περικοπές μισθών και συντάξεων που εκπορεύονται από τα μνημόνια παραβιάζουν με μεγάλη συχνότητα το Σύνταγμα και τους νόμους, γι’ αυτό και ο ΔΣΒ αγωνίζεται με κάθε μέσο για την προάσπιση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του πολίτη και του κράτους δικαίου προσφεύγοντας κατ’ επανάληψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Και πρόσθεσε: «Όλοι μας σήμερα εναποθέτουμε τις ελπίδες, όσο ποτέ άλλοτε, στη Δικαιοσύνη. Αυτή πρέπει να κρατήσουμε «ολόρθια». Τώρα που η κοινωνία πάσχει, τώρα που οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, τώρα που η κρίση κτύπησε την πόρτα της Δικαιοσύνης, πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, όχι μόνο να μην έχουμε αντιδράσεις που να επηρεάσουν την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και να προσπαθούμε ο καθένας από το θέση του να συμβάλλουμε στην απονομή μιας ανεξάρτητης, αποτελεσματικής, ταχείας και σύγχρονης Δικαιοσύνης. Ο ελληνικός λαός δεν έχει χάσει ακόμα την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, καθότι γνωρίζει καλά ότι χωρίς Δικαιοσύνη ουσιαστική Δημοκρατία δε νοείται».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σε ένα σύντομο χαιρετισμό του προς δικαστές και δικηγόρους υπογράμμισε την ανάγκη για σωστή και δίκαιη απονομή Δικαιοσύνης όσο ποτέ άλλοτε, προσθέτοντας ότι «ο λαός πιστεύει στη Δικαιοσύνη και πρέπει να διατηρήσει την πίστη του». Τους ζήτησε να «κρατήσουν ζωντανή» αυτήν την ελπίδα. Ο Μητροπολίτης έκανε αναφορά και στη συνεργασία Μητρόπολης και Δικηγορικού Συλλόγου και με την ευκαιρία επεσήμανε τη συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στην ανακούφιση πτωχών συνανθρώπων μας. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ότι καθημερινά πλέον διανέμονται 2.000 μερίδες φαγητού (από 1.300) και έκανε την ευχή να μην αυξηθεί αυτός ο αριθμός.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το