Photo Gallery, Τοπικά

Δώρο ζωής σε 55χρονη από το Βόλο

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγινε η μεταμόσχευση νεφρού που υποβλήθηκε η 55χρονη από το Βόλο

 

Δώρο ζωής έκανε μια 59χρονη γυναίκα από την Αθήνα σε 55χρονη γυναίκα από το Βόλο, η οποία το βράδυ του περασμένου Σαββάτου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού. Πρόκειται για την έβδομη περίπτωση μεταμόσχευσης νεφρού στη Μαγνησία μέσα στο 2012.

Η 59χρονη γυναίκα έχασε τη μάχη το περασμένο Σάββατο ύστερα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ νοσηλευόταν για μία εβδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ερρίκος Ντυνάν». Όταν διαπιστώθηκε ο θάνατός της η οικογένειά της αποφάσισε να δωρίσει ζωτικά όργανα του σώματός της, προκειμένου άλλοι συνάνθρωποι να κερδίσουν τη μάχη της ζωής. Ακολούθως στήθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δωρεάς οργάνων. Συνολικά δόθηκαν εννιά όργανα, εκ των οποίων δύο νεφροί. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγινε η μεταμόσχευση νεφρού που υποβλήθηκε η 55χρονη από το Βόλο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος τόνισε πως «μετά από τέσσερις μήνες, ευτυχώς υπήρξε νέα μεταμόσχευση σε νεφροπαθή του νομού. Το προηγούμενο διάστημα, μέσα στο 2012, είχαμε έξι μεταμοσχεύσεις νεφρού σε συμπολίτες, εκ των οποίων οι πέντε ήταν από πτωματικό δότη. Και εκεί που νομίζαμε ότι είχε σταματήσει, ήρθε ακόμη μία μεταμόσχευση για να αυξήσει τον αριθμό. Μάλιστα επικοινωνήσαμε με τη γυναίκα που έκανε τη μεταμόσχευση το περασμένο Σάββατο και πληροφορηθήκαμε ότι πηγαίνει πολύ καλά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη λίστα αναμονής για να πάρουν κάποιο μόσχευμα από το Νομό Μαγνησίας γύρω στους 75 νεφροπαθείς. Πανελλαδικά βέβαια είναι πολύ περισσότεροι. Οι άνθρωποι αυτοί, διαφόρων ηλικιών, περιμένουν καρτερικά το μόσχευμα που θα τους αλλάξει τη ζωή. Οι μεταμοσχευμένοι στο νομό ανέρχονται σε 45 και οι οποίοι επίσης προσπαθούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. Υπάρχουν νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση 15 και 17 χρόνια. Ακόμη, αν κάποιος νεφροπαθής ξεπεράσει την ηλικία των 67 ετών είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποια μεταμόσχευση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το 2012 είναι μια χρονιά από την άποψη των μεταμοσχεύσεων καλύτερη τόσο από το 2011, όσο και από το 2010.

Για τους νεφροπαθείς η εύρεση μοσχεύματος είναι το μόνιμο άγχος και συνάμα η προσδοκία τους. Παράλληλα, όμως καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι τελευταίες πληροφορίες για μείωση του επιδόματος για τη διατροφή που λαμβάνουν ανά δίμηνο, τους έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Ακόμη υπάρχει αγωνία και για το ζήτημα των εξόδων από τη μεταφορά τους με τα ταξί, για όσους νεφροπαθείς έρχονται από την επαρχία.

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε πως το διατροφικό επίδομα έχει καθυστερήσει να καταβληθεί, ενώ υπάρχει αγωνία και για τη σύνταξη αναπηρίας, όπου ακούγεται ότι θα μειωθεί.

Φώτης Σπανός 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το