Photo Gallery, Τοπικά

Πλημμύρισαν σπίτια στη Σκόπελο

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα που έπληξε τη Σκόπελο

Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι κλειστοί από τις κατολισθήσεις και τις φερτές ύλες, πτώσεις μαντρότοιχων και ολοκληρωτική καταστροφή στο αγροτικό οδικό δίκτυο άφησε στο πέρασμά της η καταιγίδα, που έπληξε για δύο περίπου ώρες χθες το πρωί τη Σκόπελο. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, στο νησί έβρεξε όσο για ένα μήνα, με τα συνεργία να εργάζονται πυρετωδώς για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την Πυροσβεστική να αντλεί νερά από τις πλημμυρισμένες κατοικίες στην πόλη της Σκοπέλου και το Στάφυλο. Καταιγίδα εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες και στην Αλόννησο, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει ζημιές ή προβλήματα. Στο μεταξύ, διακόπηκε προσωρινά λόγω των βροχοπτώσεων η διαδικασία συγκομιδής των μήλων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, με το νερό της βροχής, ωστόσο, να επιδρά ευεργετικά στις καλλιέργειες και τον καρπό.

Δύο ώρες διήρκησε η καταιγίδα που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στη Σκόπελο, προκαλώντας καταστροφές και προβλήματα σε κατοικίες, αλλά και σε υποδομές του νησιού.

Από την ένταση του φαινομένου πλημμύρισαν σπίτια στην πόλη της Σκοπέλου και το Στάφυλο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού να δέχεται δεκάδες κλήσεις για άντληση του νερού από τις κατοικίες.

Η καταιγίδα εκδηλώθηκε στις 10 περίπου χθες το πρωί και σχεδόν αμέσως η Πυροσβεστική δέχτηκε τις πρώτες κλήσεις για άντληση νερού από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Τα οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν αρχικά στο Στάφυλο, όπου παρουσιαζόταν έντονο το πρόβλημα, ενώ λίγο αργότερα η Υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις και για πλημμυρισμό κατοικιών στην πόλη της Σκοπέλου.

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής, από την οποία γίνεται λόγος για «σοβαρό πρόβλημα λόγω πλημμυρισμού κατοικιών», ολοκληρώθηκε αργά χθες το μεσημέρι, χωρίς, ωστόσο, να καταγραφούν περαιτέρω προβλήματα στα σπίτια.

Παράλληλα, από την ένταση του φαινομένου σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο οποίο μέχρι και χθες το απόγευμα λειτουργούσε μόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, όπως και σε αρκετούς δρόμους του νησιού, οι οποίοι παρέμεναν κλειστοί για τα οχήματα, καθώς είχαν κατακλυστεί από βράχους, χώματα και άλλες φερτές ύλες.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Σκοπέλου, προβλήματα παρατηρήθηκαν και στον κεντρικό δρόμο του νησιού, ο οποίος έκλεισε προσωρινά από τις φερτές ύλες που «κατέβαζε» η καταιγίδα από το βουνό, ενώ επιπλέον καταγράφηκαν πτώσεις μαντρότοιχων, αλλά και ολοκληρωτική καταστροφή στο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου, συνεργεία της Δημοτικής Αρχής έσπευσαν για την αποκατάσταση των ζημιών, με τις εργασίες να συνεχίζονται στο νησί, προκειμένου να απομακρυνθούν βράχοι, χώματα και άλλες φερτές ύλες από τους δρόμους.

Επίσης, συνεργεία του Δήμου συνέβαλαν στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.

«Το φαινόμενο» επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Φύβγας «διήρκησε για δύο περίπου ώρες και ήταν πολύ έντονο, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια στην πόλη της Σκοπέλου και ιδιαίτερα στο Στάφυλο, να κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού λόγω κατολισθήσεων, ενώ κλειστοί παρέμεναν λόγω των φερτών υλών που «κατέβασε» η καταιγίδα ο κεντρικός δρόμος της Σκοπέλου και πολλοί άλλοι αντίστοιχοι του νησιού. Όπως προανέφερα, το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο και προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής του να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς η καταιγίδα δυσκόλευε το έργο μας. Το ευτύχημα είναι ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και με τα συνεργεία του Δήμου εργαζόμαστε πυρετωδώς για την άμεση κατά το δυνατόν πάντα αποκατάστασή τους» υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκοπέλου.

Στο μεταξύ, ισχυρή βροχόπτωση έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες και την Αλόννησο, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν ζημιές και προβλήματα, σύμφωνα πάντα με τη Δημοτική Αρχή του νησιού.

Στη Ζαγορά

Διακόπηκε προσωρινά η διαδικασία συγκομιδής των μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από μία περίπου εβδομάδα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, καθώς η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία στις συγκεκριμένες περιοχές ευνοεί την ανάπτυξη των μήλων.

Συνεταιριστές και παραγωγοί αναφέρουν ότι η φετινή σοδειά είναι αυξημένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο οι βροχοπτώσεις δυσκολεύουν τους αγρότες στη συγκέντρωση του καρπού.

Παράλληλα, γεωπόνοι, συνεταιριστές και αγρότες σημειώνουν ότι το νερό της βροχής επιδρά ευεργετικά στις καλλιέργειες μήλου, καθώς τονώνει το χρωματισμό του καρπού και κατά συνέπεια τον καθιστά περισσότερο ελκυστικό στους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Επιπλέον, φέτος η μικροκαρπία δεν «χτύπησε» τις καλλιέργειες μήλου στη Ζαγορά, καθώς η ξηρασία και η ανομβρία του περασμένου καλοκαιριού δεν ευνόησαν την ανάπτυξη του εντόμου ψύλλα που ευθύνεται για την εξάπλωση του φαινομένου στον καρπό.

«Οι τελευταίες βροχοπτώσεις» τονίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, γεωπόνος δρ Ιωάν. Ρούμπος «είναι ευεργετικές για τις καλλιέργειες μήλου, ειδικά φέτος που η σοδειά είναι αυξημένη, καθώς το νερό τονώνει το χρωματισμό του καρπού. Ωστόσο, η διαδικασία της συγκομιδής σταμάτησε λόγω της βροχής, διότι οι αγρότες δεν μπορούν όσο διαρκούν οι βροχοπτώσεις να εργαστούν στις εκτάσεις. Η φετινή είναι πολύ καλή χρονιά για το μήλο στη Ζαγορά, καθώς η παραγωγή είναι αυξημένη και ο καρπός δεν προσβλήθηκε από τη μικροκαρπία» καταλήγει ο δρ Ρούμπος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το