Τοπικά

Αλλιώτικα Χριστούγεννα στη Μακρινίτσα – Αφιερωμένα στους «Εθελοντές, που ήταν το φως μέσα στο σκοτάδι»

Πώς να γιορτάσεις Χριστούγεννα μετά από μια φυσική καταστροφή;

Στις χωρίς προηγούμενο πλημμύρες στη Θεσσαλία, που έντονα άφησαν τα σημάδια τους και στα χωριά του Πηλίου, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όλα πλέον είναι έτοιμα, αφού εκατοντάδες άνθρωποι και πολλά συνεργεία επί μήνες προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις τεράστιες υλικές ζημιές, για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων, αλλά και να κάνουν τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να νοιώσουν το ίδιο δέος για την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και του μεγαλείου της ψυχής των κατοίκων.

Οι υποδομές επανήλθαν, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όχι όλοι, οι ξενώνες και οι χώροι εστίασης καθαροί και περιμένουν μικρούς και μεγάλους για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πραγματικά αλλιώτικα! Οι πλημμύρες ρίχνουν ακόμα βαριά σκιά στους μόνιμους κατοίκους. Πολλοί ζουν με την ανασφάλεια που άφησε το φυσικό αυτό φαινόμενο. Οι γιορτές θα είναι μια δύσκολη περίοδος φέτος για το πώς οι πληγέντες, γιορτάζουν τα φετινά Χριστούγεννα.

Οι καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν και σήμερα τους κατοίκους της Μακρινίτσας, που είναι κουρασμένοι ψυχολογικά. Εργάζονται νυχθημερόν για την αποκαταστήσουν τις ζημιές και για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι επισκέπτες στον τόπο που ήξεραν, αγάπησαν και προτιμούσαν για την ξεκούρασή τους. Ανάμεσα σε όλα αυτά ξαναφτιάχτηκε και η παραδοσιακή βρύση «Αθάνατο Νερό» της εισόδου του χωριού από την ομάδα του Δημήτρη Παλιούρα.

Λόγω εορτών τα έργα σταματούν αναγκαστικά για μερικές μέρες, αφού όμως έχουν αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος της κανονικότητας, που δεν θα επιτρέψουν να  επιστρέφουν οι μνήμες όσων συνέβησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι σίγουρα μια ακόμα πρόκληση για όλους.

Ωστόσο πέρα από τα δύσκολα, μεγάλες προσδοκίες φέρνει το χαρμόσυνο μεγάλο γεγονός της γέννησης του Κυρίου, επιπλέον δε κάθε καινούργιος χρόνος φέρνει μαζί

του και τη φροντίδα να τα αντιπαλέψουμε τα δύσκολα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ελευθερία και ανθρωπιά.

«Οι εθελοντές ήταν το φως μέσα στο σκοτάδι»

Τα φετινά Αλλιώτικα Χριστούγεννα, τους είναι αφιερωμένα.

Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος των εθελοντών που βρέθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Πόσο προσέτρεξαν οι νέοι της Μακρινίτσας και της γύρω περιοχής να συνδράμουν με τη νεανική του ικμάδα, την αυταπάρνηση και το μεγαλείο της ψυχής τους, αψηφώντας τους κινδύνους, να βοηθήσουν τους απογοητευμένους κατοίκους και επαγγελματίες.

«Χωρίς τη βοήθεια των συνανθρώπων μας δεν θα μπορούσαμε να επιζήσουμε. Μας έδωσαν ελπίδα. Ήρθαν εδώ άνθρωποι από τον Βόλο και απ’ όλη τη γύρω περιοχή, μπήκαν στις λάσπες και στα νερά, βοήθησαν. Η οικονομική βοήθεια του κράτους είναι σημαντική, χωρίς αμφιβολία. Όμως η βοήθεια των συνανθρώπων μας είναι πολύ σημαντικότερη διότι συνοδεύεται από ανθρώπινη ζεστασιά και το μήνυμα: δεν είστε μόνοι, είμαστε κοντά σας».

Τα παραπάνω λόγια μας είπε μια κυρία της Μακρινίτσας, που είχε και την ιδέα της φετινής αφιέρωσης των εκδηλώσεων.

Χριστούγεννα αλλιώτικα! Μα για να είναι αλλιώτικα, να ακόμη μια αφορμή.

Χριστούγεννα αλλιώτικα και φέτος στη Μακρινίτσα, που ο νέος φορέας «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.» έρχεται να δώσει μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, με περισσότερη Ανθρωπιά και λιγότερες εκδηλώσεις, σαν και αυτή που πάντα είχε η Μακρινίτσα μας, πολλά χρόνια πριν!

Οι ευχές του νέου φορέα της Μακρινίτσας θερμότατες για όλους, τους Εθελοντές μας, παιδιά, γέρους, εργαζόμενους, μετανάστες στο «Πρεβαντόριο» και φυσικά στους Επισκέπτες μας.

Καλή χρονιά στη Μακρινίτσα μας και σ΄ όλον τον κόσμο, και άλλο κακό να μην μας βρει!

Θα παρουσιαστούν:

 Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023, Κεντρική Πλατεία

 14:00: «Τα καλύτερά μας Χρόνια» με τον D.J. Νίκο Λεβαντή

Ο Νίκος Λεβαντής, πασίγνωστος  μουσικός επιμελητής, που έχει στην προσωπική του συλλογή  του πάνω από 10.000 δίσκους και αναβιώνει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Ο ίδιος αναφέρει:

-«Βέβαια σήμερα έχουμε και τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά από μόνη της δεν στήνει το πρόγραμμα. Ένας D.J. ξεχωρίζει από τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο. Υπάρχει play-list, αλλά αυτό προϋποθέτει προετοιμασία από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγει το πρόγραμμα».

Αμετανόητος λάτρης των ‘70s και των ‘80s, θα επιχειρήσει να δώσει ένα διαφορετικό γιορταστικό χρώμα, παραμονή των Χριστουγέννων στους πολλούς επισκέπτες της Μακρινίτσας.

Επειδή φέτος κλείνει 45 χρόνια στον χώρο, προγραμματίζει μια μουσική πανδαισία διαφορετική, δίχως να σημαίνει ότι θα είναι και η τελευταία!

Τα καταστήματα της Πλατείας θα προσφέρουν ποτά και η Αγγελική ζεστό κρασί και φιλέματα για τα παιδιά.

  • Στο ενδιάμεσο θα τιμήσουμε όλους τους εθελοντές, που ήταν το φως μέσα στο σκοτάδι!!!

Ανδρινός Αντώνης, Ανδρινός Μελέτιος, Καραΐσκος Στέφανος Καραΐσκος Φίλλιπος, Ρηγώνης Αλέξανδρος  από την Πορταριά.

Γαλανόπουλος Πάνος, Γαλανόπουλος, Ματής Σίμος από τις Σταγιάτες.

Κανάβας Αργύρης, Κάσο Οδυσσέας, Μαρέδης Κωνσταντίνος

Σαρακατσάνος Κωστής από τη Μακρινίτσα.

 Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023, Κεντρική Πλατεία

12:00: Το Χορευτικό Συγκρότημα του Αγροτικού, Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Φυτόκου, την δασκάλα τους, Μαρία Ζωή Λημνιώτη θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της περιοχής του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής Μαγνησίας.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, Απ΄ άκρη σ΄ άκρη  στο χωριό.

18.00 ΒΡΑΔΙΝΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΚΑΛΑΝΤΑ ΦΩΤΩΝ

Σύνολο από δυο ζουρνάδες και ένα νταούλι που θα εκτελεί  κάλαντα των Φώτων και θα συνοδεύεται από άλλους Μακρινιτσιώτες. Επίσκεψη σε σπίτια, ξενοδοχεία και άλλα καταστήματα του χωριού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το