Θ Plus, Υγεία

Έρχονται αλλαγές σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Ο σχεδιασμός Χρυσοχοΐδη και η πίεση του Covid στο ΕΣΥ

Μετά την ανάπαυλα των εορτών, σκοπεύει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να ξεκινήσει τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας προτίθεται ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του για τα δημόσια νοσοκομεία. Σκοπεύει μάλιστα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), από τις οποίες απείχε το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για το όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και μέσω του οποίου ελέγχονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Αν και κάποιοι Διοικητές ΥΠΕ αναμένεται να αλλάξουν με την προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχεδιάζει να δώσει από τώρα τις οδηγίες για το τι θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα στα νοσοκομεία.

Ουρές αναμονής στα Επείγοντα

Ήδη πάντως ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σε ανησυχία και προβληματισμό λόγω της κατάστασης παρουσιάζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Τα αυξημένα περιστατικά γρίπης και κορονοϊού που οδηγούν τους πολίτες στα νοσοκομεία και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στο ΕΣΥ και ανησυχία στο υπουργείο υγείας.

Φαίνεται ότι λόγω και του περιορισμένου προσωπικού αλλά και των αδειών των Χριστουγέννων οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η ταλαιπωρία των ασθενών είναι μεγάλη, καθώς όλοι συνωστίζονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων για να εξεταστούν για το αν έχουν covid, αφού οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ουσιαστικά ανενεργές.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν με πυρετό, βήχα κι άλλα συμπτώματα επί ώρες στα επείγοντα για να εξυπηρετηθούν. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στα φαρμακεία όπου οι πολίτες σπεύδουν για να πάρουν τα βασικά φάρμακα για τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Με βάση τα στοιχεία του κλάδου, σε κάθε εφημερία εξετάζονται πάνω από 200 ασθενείς με ιώσεις και ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού στα μεγάλα νοσοκομεία ενώ συνολικά το ΕΣΥ επισκέπτονται για εξετάσεις στα επείγοντα πάνω από 1000 ασθενείς τη ημέρα.

Προς ανασύνταξη τα Κέντρα Υγείας
Υπό το πρίσμα αυτό και με το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει και τον σχεδιασμό των αλλαγών για τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρότι τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ αλλά και οι άλλες μονάδες της Πρωτοβάθμιας δεν είναι στην αρμοδιότητά του, η κεντρική κυβέρνηση -λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr- έχει δώσει σχετικές οδηγίες στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε ο ίδιος να επιμεληθεί τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Γι’ αυτό αναμένεται τους πρώτους μήνες του νέου έτους να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ώστε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να ανασυγκροτηθεί έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται πρώτα στις μικρές μονάδες πριν καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής πάντως τα κέντρα υγείας αλλά και τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών. Οι οποίες κτιριακές αλλαγές έχουν ξεκινήσει με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν φαίνεται να αλλάζουν την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι συγκεκριμένες μονάδες. Πρόκειται άλλωστε κυρίως για αλλαγές στις δομές και όχι στον εξοπλισμό ή στην στελέχωση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το