Photo Gallery, Τοπικά

Ετοιμάζουν τα όπλα τους οι κυνηγοί στη Μαγνησία

Η περίοδος ανοίγει στις 20 Αυγούστου και διαρκεί έως 28 Φεβρουαρίου

 

Ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή η έκδοση των αδειών θήρας η οποία γίνεται από το Δασαρχείο και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους. Με το όπλο παραπόδα βρίσκονται γύρω στις 3.000-4.000 κυνηγοί του Νομού Μαγνησίας οι οποίοι περιμένουν την 20η Αυγούστου για να ξεκινήσουν το αγαπημένο τους χόμπι. Το αγριογούρουνο, ο λαγός, η φάσα, η μπεκάτσα, ο κότσυφας είναι μερικά από τα ενδημικά θηράματα στο Νομό Μαγνησίας που θεωρούνται δημοφιλή από τους κυνηγούς.

Στις 20 Αυγούστου ξεκινά επίσημα η νέα κυνηγετική περίοδος η οποία θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013, με εξαίρεση τη θήρα του αγριοκούνελου η οποία επιτρέπεται μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013.
Πρώτα όμως οι κυνηγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανανέωση της άδειας η οποία γίνεται κάθε χρόνο. Έτσι από την περασμένη Παρασκευή μεταβαίνουν στο Δασαρχείο, όπου καταθέτουν τα δικαιολογητικά. Για την έκδοση της άδειας ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος, να είναι ψυχικά και σωματικά υγιής που επιβεβαιώνεται έπειτα από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Και φέτος το ενδιαφέρον των κυνηγών αναμένεται να είναι μεγάλο, παρότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό την κυνηγετική δραστηριότητα, όπως φάνηκε από πέρυσι. Εξάλλου, για να κυνηγήσει κάποιος, θα πρέπει να μετακινηθεί με όχημα, ενώ η υψηλή τιμή της βενζίνης αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

Στην Ελλάδα οι νόμιμοι κυνηγοί ανέρχονται στους 250.000, ενώ ο ετήσιος τζίρος του κυνηγιού ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Ο εξοπλισμός του κυνηγού απαρτίζεται από τα εξής: Προστατευτικά αλεξίσφαιρα γυαλιά με κόστος μεταξύ 25-100 ευρώ, πορτοκαλί γιλέκο από 10 έως 100 ευρώ, φυσίγγια (ένα κουτί) από έξι έως δέκα ευρώ, η στολή, δηλαδή παντελόνι, πουκάμισο, γιλέκο, από 120 ευρώ και άνω, τα κυνηγητικά άρβυλα από 100 ευρώ και άνω και βέβαια το όπλο (μονόκαννο, δίκαννο, καραμπίνα) που η τιμή του ξεκινάει από τα 130 ευρώ.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι κυνηγοί, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού δεν τον έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, το κυνηγετικό όπλο, κάποιος μπορεί να το έχει αγοράσει ακόμη και 25 χρόνια πριν αποτελώντας ουσιαστικά ένα προσωπικό φετίχ.

Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται πέντε Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Βόλου, Νέας Ιωνίας, Ζαγοράς, Βελεστίνου και Αλμυρού. Ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών είναι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου που αριθμεί γύρω στα 1.900 άτομα. Ο πρόεδρος τού συλλόγου κ. Γιώργος Σιώρος υπογράμμισε την αγάπη που δείχνουν τα μέλη για το κυνήγι που γι’ αυτούς είναι ένας τρόπος ζωής.

Στο μεταξύ, στα 60 ευρώ ορίστηκε από το υπ. Περιβάλλοντος το ύψος της εισφοράς των κυνηγών στους αναγνωρισμένους συνεργαζόμενους Κυνηγετικούς Συλλόγους για την περίοδο 2012-2013.
Στην ίδια απόφαση καθορίζεται ότι η ετήσια εισφορά των Κυνηγετικών Συλλόγων στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία διαμορφώνεται σε ποσοστό 8,35% (5 €) και 66,83% (40,10 €) αντίστοιχα, από τις καταβαλλόμενες συνδρομές των κυνηγών – μελών τους.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις απαγορεύεται το κυνήγι:

1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.

1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων.

1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.

1.4. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.

1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής.

1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.

1.7. Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αριθ. 414985/29.11.1985 (Φ.Ε.Κ. 757/Β/18.12.1985) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Η.Π.8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415Β 23/2/2012 και ισχύει.

1.8. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών, όπως αναφέρεται στο σημείο 23 του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

1.9. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού.

2. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

3. Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 168042/1277/30.4.2012 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 1581/Β΄/2012).

4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

5. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.
 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το