Πολιτική

Ανησυχία για την αύξηση ρατσιστικής βίας

Πυκνώνουν τα περιστατικά, καταδικάζει η κυβέρνηση και τα κόμματα

Πυκνώνουν επικίνδυνα τα κρούσματα ακραίας ρατσιστικής βίας, αλλά και τα επεισόδια μεταξύ ομάδων Ελλήνων και μεταναστών, που συνέπεσαν με την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης-σκούπας με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς»

Την απερίφραστη καταδίκη του για τη δολοφονία νεαρού ιρακινού μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, τονίζοντας ότι η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός καταδικάζει «απερίφραστα την ανθρωποκτόνο επίθεση κατά του ανυπεράσπιστου υπηκόου του Ιράκ», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας, αρχίζει να προσλαμβάνει ιδιαίτερα επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας και οι συνέπειες που προκαλεί δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν, βεβαίως, με μέσα απάνθρωπης βίας».

Και προσθέτει: «Η Ελληνική Πολιτεία και η Δικαιοσύνη είναι αυτονόητο ότι θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών στους υπαιτίους. Επιπροσθέτως, η Πολιτεία θα διασφαλίσει τα δικαιώματα του ανθρώπου στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια από οποιονδήποτε τα προσβάλλει ή τα θέτει σε διακινδύνευση».

Σύμφωνα με “Τα Νέα”, η κυβέρνηση βλέπει πίσω από αυτό το «κύμα μίσους» που φουντώνει σε διάφορες περιοχές της χώρας την προσπάθεια ακραίων ομάδων να ακυρώσουν την οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης με στόχο να διατηρήσουν τα πολιτικά οφέλη που είχαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με την υιοθέτηση ξενοφοβικής ατζέντας.

«Ήταν φυσικό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση άλλαξε την ατζέντα με τις επιχειρήσεις-σκούπα, να προσπαθήσουν να ακυρώσουν την επιχείρηση με τις επιδρομές μίσους», είπε στην εφημερίδα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως προειδοποιούν τις ομάδες αυτές ότι δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς απάντηση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια μετά τη δολοφονία ενός 20χρονου Ιρακινού από πέντε δράστες ότι η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι στο έγκλημα.

Οι οργανώσεις των μεταναστών, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν αδράνεια της αστυνομίας. Σε δηλώσεις τους στα “Νέα”, ανέφεραν ότι έχουν καταγράψει περισσότερες από 500 υποθέσεις αλλοδαπών, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο έπεσαν θύματα επιθέσεων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης κατά του ιρακινού μετανάστη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο νεαρός βρέθηκε αιμόφυρτος στην οδό Αναξαγόρα 17, έξω από ιδιωτικό χώρο προσευχής μουσουλμάνων, έχοντας δεχτεί πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο (πιθανότατα μαχαίρι) σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Πέντε άτομα αναζητεί η Αστυνομία για την επίθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι δράστες επέβαιναν σε τέσσερις μοτοσικλέτες και λίγο πριν, στην ίδια περιοχή, είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν σε άλλους δύο αλλοδαπούς (υπηκόους Ρουμανίας και Μαρόκου), οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρέα νεαρών πέρασε από τη συμβολή των οδών Καστρινάκη και Σμπώκου, όπου είχε συγκεντρωθεί ομάδα Πακιστανών οι οποίοι μένουν σε παρακείμενο σπίτι και άρχισαν να λογομαχούν.

Λίγα λεπτά αργότερα, η περιοχή μετατράπηκε σε «εμπόλεμη ζώνη». Η Αστυνομία συνέλαβε έναν Έλληνα, ο οποίος κατηγορείται ότι χτύπησε με σιδερένιο λοστό αλλοδαπό στο κεφάλι και έναν Πακιστανό, ο οποίος δεν είχε χαρτιά.

Πριν από πέντε ημέρες στο Σφακάκι Ρεθύμνου τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε αγροτικό σταμάτησαν μπροστά σε στάση λεωφορείου όπου περίμεναν τέσσερις Ινδοί. Σύμφωνα με το Cretalive News, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ένας 43χρονος από το Μπαγκλαντές κατήγγειλε στην αστυνομία ότι δύο άτομα με μηχανάκια, πέρασαν έξω από το σπίτι του, άναψαν βεγγαλικό και το πέταξαν μέσα στην αυλή.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Συνεχίζεται ο «Ξένιος Ζευς»

Στο μεταξύ, η ελληνική αστυνομία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή του Έβρου, όπου οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκαν με 16 εκπαιδευμένους αστυνομικούς σκύλους, οκτώ στην Αλεξανδρούπολη και οκτώ στην Ορεστιάδα.

Οι συλληφθέντες παράνομοι μετανάστες στο κέντρο της πρωτεύουσας από την έναρξη της επιχείρησης, πλησιάζουν τους 1.600.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει συνολικά 7.361 προσαγωγές αλλοδαπών και 1.596 συλλήψεις από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

Παράλληλα, ωστόσο, συνελήφθησαν 10 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες. Επιπρόσθετα, διενεργήθηκαν 52 έρευνες σε σπίτια παρουσία εννέα εισαγγελικών λειτουργών.

Από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχθηκαν 103 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και παροχής υπηρεσιών, βεβαιώθηκαν 64 φορολογικές παραβάσεις, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί και κατασχέθηκαν 2 ταμειακές μηχανές.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες με συνολικά 2,6 εκατομμύρια είδη παρεμπορίου. Τέλος, ελέγχθηκαν 27 οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν 59 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παραβάσεις περί ηθών.

Άγρια συμπλοκή Ελλήνων και Ιταλών στην Πάρο

Συμπλοκή σημειώθηκε μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Νάουσα της Πάρου. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν τα τραυματιστούν πέντε Ιταλοί. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πάρου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο ένας εξ αυτών φέρει σοβαρό τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στον δεξιό πνευμοθώρακα. Έρευνες διεξάγει η αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το