Πολιτική

Επαναγορά κρατικών ομολόγων

Όλο και πιο κοντά η λύση για τη μείωση του χρέους

Το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων είναι μία πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε πολύ περισσότερες επιπλέον εισπράξεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα υπάρξει σκληρότερη στάση για να εμποδιστεί η φοροδιαφυγή.

Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει πως πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δεν προέρχεται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει επίσημα σχετική συζήτηση, αλλά συζητείται ως ιδέα, όπως και άλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ερώτηση, γιατί η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διακήρυξε από το Νταβός ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως πρόκειται για την αντοχή των δημοσίων οικονομικών, των χρεών, και αυτή εξαρτάται, όπως σημειώνει, από τρεις παράγοντες:

Από την κατάσταση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «σε αυτόν τον τομέα έγιναν αρκετά στη σωστή κατεύθυνση»

Από το εάν είναι ικανοποιητική η ανάπτυξη για να μειωθούν τα χρέη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σε αυτόν τον τομέα «όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης συνιστούν μια θετική στήριξη για την Οικονομία»

Από το ποιο είναι το ύψος των επιτοκίων που πρέπει να καταβληθούν.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια αλλαγή των προϋποθέσεων δανεισμού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, κάτι που -όπως είπε- θα βοηθήσει, και, εάν λειτουργήσει καλά, θα είναι αρκετό για να συμβάλει στη σταθεροποίηση καθώς και σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα πέρασε έναν μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε έναν χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Δήλωσε, ακόμα, ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να διατηρηθεί αυτή η βάση.

Τα στατιστικά στοιχεία

Δεν υπάρχει λόγος για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να διατηρεί επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τονίζει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ. Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει πως «όπως για κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, η Εurostat παραμένει σε εγρήγορση».

Αναφέρει ακόμη ότι ορθώς έγινε τώρα ο επαναπροσδιορισμός των ΔΕΚΟ με την ένταξή τους στη γενική κυβέρνηση που αύξησε το έλλειμμα. «Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για φορείς που οι πωλήσεις τους δεν καλύπτουν ούτε το 50% του κόστους παραγωγής τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Νέες περικοπές στις αποδοχές

των δημοσίων υπαλλήλων

Σε νέες περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ίσως μεγαλύτερες ακόμα και απ’ αυτές στις ΔΕΚΟ, θα οδηγήσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιτόματα και μόνο μερικά από τα γενικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου μισθολογίου η κυβέρνηση θα θέσει «οροφή» στις αποδοχές, η οποία θα είναι κάτω από τα 4.000 ευρώ, ποσό που καθορίστηκε για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μειώσεις των αποδοχών των λεγόμενων ρετιρέ του Δημοσίου κατά 30%.

Από το ενιαίο μισθολόγιο εξαιρούνται οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, για τους οποίους θα συνεχίσουν να ισχύουν ειδικά μισθολόγια.

Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Το κίνητρο απόδοσης θα μετονομαστεί σε πριμ παραγωγικότητας, το οποίο ίσως χορηγείται εφεξής με αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το