Πολιτική

Νομικές πρωτοβουλίες κατά της Siemens

Αποστάσεις Αντώναρου από τη γραμμή της ΝΔ για τον κ. Σημίτη

Μέσα στο Φεβρουάριο προγραμματίζει η κυβέρνηση την εκκίνηση των νομικών πρωτοβουλιών κατά της Siemens, για τη ζημία που υπέστησαν την τελευταία εικοσαετία από την παράνομη δραστηριότητά της το ελληνικό Δημόσιο και εποπτευόμενοι από αυτό φορείς.

Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών, όμως, δεν αναμένονται πριν παρέλθει, στην καλύτερη περίπτωση, εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στις προγραμματιζόμενες κινήσεις περιλαμβάνονται:

α) Αγωγή αποζημίωσης προς τη μητρική Siemens και τη Siemens Hellas για ηθική βλάβη του ελληνικού Δημοσίου, που θα συνταχθεί με συνεργασία γερμανικού νομικού γραφείου.

β) Αγωγή από τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο είναι μέτοχος και εποπτεύουσα αρχή (ΟΤΕ, ΟΣΕ, Υγείας κ.λπ.), για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν με τη μετακύλιση της μίζας στην υπερκοστολόγηση κάθε έργου.

γ) Επιβολή προστίμων για παραβίαση των αρχών διαφάνειας.

δ) Έρευνα της επιτροπής Ανταγωνισμού και επιβολή προστίμων για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και έλεγχος μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Εξεταστική Επιτροπή υπολόγισε, κατ’ εκτίμησιν, το ύψος της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Aναζητούνται, ωστόσο, διεθνείς πραγματογνώμονες που θα αναλάβουν την ακριβή αποτίμηση του ποσού.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει για την υπόθεση: «Το βασικό είναι να κινηθούν οι διαδικασίες επιβολής προστίμων και να ασκηθούν οι αγωγές αποζημίωσης κατά της Siemens, ώστε να βρεθεί τελικά ένας τρόπος ικανοποίησης του ελληνικού Δημοσίου και να επιβληθούν σοβαρές και εφαρμόσιμες ρήτρες διαφάνειας».

«Είναι επίσης αναγκαίο», προσθέτει ο κ. Βενιζέλος, «να εφαρμοστούν πειστικά μέτρα διαφάνειας και να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι στα ταμεία και τα οικονομικά των κομμάτων. Για όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα θέτει τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις της παρουσίας της Siemens, αλλά και κάθε άλλης εταιρείας, στους διαγωνισμούς του Δημοσίου».

Αποστάσεις Αντώναρου

Σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή της ΝΔ να εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στο σκάνδαλο της Siemens παίρνει ο «γαλάζιος» βουλευτής, Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι «οφείλουμε σεβασμό στους πρωθυπουργούς».

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Αντώναρος αναφέρει ότι η υπόθεση της Siemens είναι ένα «καθαρά πράσινο σκάνδαλο, που αφορά μόνο την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ».

«Σε τι φταίει η ΝΔ; Στο ότι επαναδιαπραγματεύτηκε και πέτυχε καλύτερους όρους σε αμαρτωλές συμβάσεις; Αυτά είναι αστεία πράγματα» τονίζει.

Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι παγίως αντίθετος με την «γενικόλογη και αίολη απόδοση ευθυνών».

«Οι πρωθυπουργοί -όλοι οι πρωθυπουργοί- και ο Κώστας Σημίτης έχουν τη γενική εποπτεία του κυβερνητικού σχήματος, τη γενική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής.

Φυσικά, κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο, κανείς δεν έχει ασυλία. Οφείλουμε όμως να κρίνουμε με υπευθυνότητα την κάθε περίπτωση, με τον προσήκοντα σεβασμό σε προσωπικότητες από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα, έξω από λογικές ρεβανσισμού» υπογραμμίζει.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τάσσεται υπέρ της έρευνας στα ταμεία των κομμάτων, τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί».

«Τα ταμεία όλων των κομμάτων πρέπει να ελεγχθούν διαχρονικά για λόγους διαφάνειας», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, σημειώνοντας ότι από το 1990 καταθέτει προτάσεις αλλά απορρίπτονται από το ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργοί με αφορμή τις ευθύνες που επιρρίπτει η ΝΔ στον κ. Σημίτη ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, αρκεί να υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις και να μη γίνονται τέτοιες κινήσεις στη λογική πολιτικών διώξεων αντιπάλων».
Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν βρίσκονται ακόμη και αν τυχόν αφορούν στελέχη της ΝΔ.
Εκτιμά επίσης πως το ΠΑΣΟΚ «δεν θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά αλλά θα μας οδηγήσει ταχύτατα στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, σύμφωνα με τα σχέδια των ισχυρών της ΕΕ και του ΔΝΤ». Αναφέρει πάντως ότι η ΝΔ δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις – εφόσον κληθεί στην εξουσία- αλλά θα διαπραγματευθεί εκ νέου όρους του μνημονίου.-

Ο Κ. Μητσοτάκης

Να κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική, με συμφωνία των πολιτικών κομμάτων και καθ’ υπέρβαση του Συντάγματος, ώστε να μπορεί να αλλάξει άμεσα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, τονίζει ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος από ένα καθεστώς ατιμωρησίας που λειτουργεί σε βάρος του πολιτικού κόσμου, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε.

Προσθέτει ότι το άρθρο 86 δεν είναι το μόνο που θα έπρεπε να αλλάξει στη συγκεκριμένη συγκυρία. Σε ό,τι αφορά την παρέκκλιση από τις συνταγματικές προθεσμίες την αντιπαρέρχεται, σημειώνοντας ότι σε περιόδους κρίσεως η σωτηρία της πατρίδας είναι υπέρτατος νόμος.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Εξεταστική για τη Siemens κατέληξε λόγω κομματικών παρεμβάσεων σε έναν άθλιο συμβιβασμό και επισημαίνει με έμφαση ότι τα οικονομικά των κομμάτων δεν διερευνήθηκαν.

«Έπρεπε να κάνει έρευνα και να έχει το θάρρος να πει την αλήθεια, ναι τα δύο μεγάλα κόμματα ενισχύθησαν από τη Siemens» λέει χαρακτηριστικά. Είναι επίσης κατηγορηματικός στο ότι η Βουλή θα πρέπει να διαπιστώνει η ίδια την παραγραφή των αδικημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το