Θ Plus, Υγεία

Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται – Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει ένα παιδί

Συναγερμός σήμανε στον ΕΟΔΥ και στις υγειονομικές αρχές μετά την είδηση ότι ένα παιδί 3,5 ετών έχασε τη ζωή του από παρβοϊό.

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που προσβάλλει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας.

«Δύο στα δέκα παιδιά δεν έχει καθόλου συμπτώματα»
Για τα συμπτώματα του ιού αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να προστατευτούν μίλησε o καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με το πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με παρβοϊό να παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα αλλά και πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα να αντιμετωπίσει κίνδυνο για τη ζωή του, απάντησε ο κ. Ζαούτης. «Είναι σπάνιο ένα παιδί με παρβοϊό να αντιμετωπίσει μυοκαρδίτιδα. Ο παρβοϊός Β19 που είναι ο παρβοϊός που επηρεάζει τα παιδιά και γενικότερα τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ συχνός ιός. Όταν φτάσουμε σε μια ηλικία 60 – 70 χρονών, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήδη έχει περάσει αυτόν τον ιό. Δηλαδή σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει περάσει αυτόν τον ιό».

Σχετικά με τα συμπτώματα του ιού, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε: «Ο παρβοϊός στα δύο από τα δέκα παιδιά δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Δηλαδή τον περνάμε χωρίς να καταλάβουνε. Στα περισσότερα παιδιά έχει πυρετό, πονοκέφαλο, μπορεί πονόλαιμο και βήχα, αρθρίτιδα, δηλαδή να πονάνε οι αρθρώσεις και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το