Επιστήμη, Θ Plus

Εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει μέθοδο μεταμόσχευσης κεφαλιού – Για «κακόγουστο αστείο» μιλούν επιστήμονες

Ζωή για πάντα -ή τουλάχιστον για πολλές εκατοντάδες χρόνια- υπόσχεται εταιρεία βιομηχανικής, η οποία υποστηρίζει ότι αναπτύσσει ένα σύστημα για την «μεταμόσχευση κεφαλιού».

Η μέθοδος της BrainBridge ακούγεται πρωτοποριακή και μόνο από την περιγραφή της. Ένας άνθρωπος θα μπορεί να ζει πολύ περισσότερο από το σημερινό προσδόκιμο.

Όταν το σώμα θα κουράζεται, μας λέει η εταιρεία, θα μεταμοσχεύουμε το κεφάλι μας σε ένα νέο, «φρέσκο» σώμα και θα ζούμε μερικές δεκαετίες μέχρι να το αλλάξουμε και αυτό.

Υπάρχει μάλιστα και ένα βίντεο από την εταιρεία που μας δείχνει πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα με την επέμβαση. Η εταιρεία μας λέει ότι η μέθοδος θα είναι έτοιμη σε τουλάχιστον οκτώ χρόνια από σήμερα, αλλά ευτυχώς το βίντεο animation που δείχνει τις προχωρημένες μεθόδους και ρομποτικής για τη μεταμόσχευση είναι έτοιμο από σήμερα.

 

Είναι όμως τα πράγματα τόσο ωραία όσο θέλει να τα παρουσιάσει η αμερικανική εταιρεία;

Οι ειδικοί τους οποίους επικαλείται η Daily Mail υποστηρίζουν ότι το σχέδιο είναι μια «τρομερή υπεραπλούστευση για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος», ένα «κακόγουστο αστείο» και «επιστημονική φαντασία».

Ο Ντιν Μπέρνετ, νευροχειρουργός, λέει στη Daily Mail ότι «είναι ένα σωρό απίθανοι, γελοίοι ισχυρισμοί σε ένα βολικό πακέτο». Οι «λύσεις» που προτείνει η εταιρεία, συνεχίζει ο ίδιος, απέχουν δεκαετίες αν όχι και αιώνες από την υλοποίησή τους, κάτι που δεν μπορεί να κρύψει το καλοφτιαγμένο βίντεο.

Η BrainBridge υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι αυτές οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να δώσουν μια νέα ζωή σε ανθρώπους με παράλυση ή τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη.

Δότες σώματος θα είναι εγκεφαλικά νεκροί ασθενείς, προφανώς χωρίς προβλήματα στο σώμα. Ακολουθεί μια διαδικασία συντήρησης του σώματος και προσεκτικής αφαίμαξης του δότη. Η BrainBridge ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιεί ρομπότ για να κάνουν τις λεπτές επεμβάσεις και τεχνητή νοημοσύνη. Φυσικά, πολλές από τις λεπτομέρειες της επέμβασης τις αφήνει η εταιρεία ασαφείς.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο ασθενής θα παραμείνει σε τεχνητό κώμα για ένα μήνα με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει το… μόσχευμα, δηλαδή το νέο του σώμα. Μετά μπορεί να ελπίζει σε μια νέα ζωή. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, ο εγκέφαλος μπορεί να αντέξει «πολλές εκατοντάδες χρόνια» αρκεί το σώμα να παραμένει νέο.

Και σαν να μην έφταναν οι τεράστιες δυσκολίες που αφορούν τη συγκόληση των μυών, των αγγείων και των νεύρων, υπάρχουν και τα τεράστια ηθικά διλήμματα.

Από το 2016 η Ένωση των Ευρωπαίων Νευροχειρουργών είχε διακηρύξει ότι η μεταμόσχευση του κεφαλιού στους ανθρώπους είναι ανήθικη. Σημειώνει ότι ο ασθενής κινδυνεύει με θάνατο και ότι πολλά από τα βήματα δεν έχουν καμία επιστημονική βασιμότητα ή είναι ανέφικτα. Πάντως στην πράξη, η Ένωση δεν έχει καμία δύναμη να σταματήσει την όποια διαδικασία αν ποτέ φτάσει στην υλοποίηση.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το