Πολιτική

Ζητούν να φύγει ο Μουμπάρακ

Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο με λεηλασίες καταστημάτων

Αψηφώντας την επίδειξη ισχύος του στρατού, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν για έκτη ημέρα στους ματωμένους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος. «Ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, κατεβαίνοντας μαζί με τους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο του κινήματος που ζητά αλλαγή. Ο Ελ-Μπαραντέι αναφέρει ότι έχει την εντολή λαού και πολιτικών, να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας παραμένει καρφωμένο στην Αίγυπτο, καθώς όλα δείχνουν πως η σημαντικότερη και πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου διανύει καθοριστικές ώρες για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους το μεσημέρι της Κυριακής στους δρόμους, δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο πέταξαν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Χόσνι Μουμπάρακ στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού, ο οποίος θεωρείται ότι κρατά το κλειδί εξελίξεων για το μέλλον της Αιγύπτου.

Η στρατιωτική επίδειξη ισχύος δεν φόβισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφώντας τα τανκς και την απαγόρευση κυκλοφορίας βγήκαν και πάλι στους δρόμους, φωνάζοντας «κάτω ο Μουμπάρακ», «τέλος η δικτατορία».

Η αστυνομία, η οποία ενεπλάκη σε βίαιες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους. Ο θλιβερός απολογισμός μίας εβδομάδας ταραχών έχει φθάσει τους 100 νεκρούς, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο, αλλά καταστήματα και επιχειρήσεις είναι κλειστά. Σε όλο το Κάιρο σχηματίζονται ομάδες ένοπλων πολιτών, για να «οχυρωθούν» απέναντι στα κρούσματα λεηλασιών, που συμβάλλουν στην αίσθηση της ανομίας.

Στην άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού των πρεσβειών τους στην Αίγυπτο όπως και των πολιτών που ζουν στη χώρα, προχωρούν πολλές ξένες χώρες, καθώς οι αντικυβερνητικές ταραχές δεν έχουν κοπάσει.

Την άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας τους στην Αίγυπτο, αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέκοψε τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, που είχε για ημέρες συνεχή ροή ειδήσεων και ζωντανή εικόνα από το Κάιρο.

«Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε την αναστολή των επιχειρήσεων του Al Jazeera

Επιπλέον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για διακοπή της λειτουργίας στην Αίγυπτο, το Al Jazeera ανέφερε ότι ο αιγυπτιακός δορυφόρος Nilesat διακόπτει το σήμα του δικτύου, χωρίς να επηρεαστούν άλλα δίκτυα. Με αυτή την εξέλιξη το Al Jazeera είναι εκτός αέρα για πολλά αραβικά κράτη. Ζητώντας συγγνώμη από τους τηλεθεατές, ο σταθμός τους ενημέρωσε για εναλλακτικές συχνότητες.

Από την πλευρά του, το δίκτυο τόνισε πως η απόφαση των Αρχών έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού.  Η χώρα από την Παρασκευή έχει αποκοπεί από το Ίντερνετ με απόφαση της κυβέρνησης, απόφαση που χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα». Παρά το διαδικτυακό μπλακάουτ που τους στέρησε την πρόσβαση στο email και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν για το συντονισμό των ενεργειών, οι Αιγύπτιοι βρήκαν άλλους τρόπους επικοινωνίας καθώς με τη βοήθεια ξένων εταιρειών χρησιμοποιούν συνδέσεις dialup προς το εξωτερικό.

Στην Αλγερία

Ένας άνδρας που είχε αυτοπυρποληθεί στην επαρχία Μπορντζ Μπου Αρερίντζ στη νοτιοανατολική Αλγερία υπέκυψε τελικά στα τραύματά του, ενώ ένας άλλος προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί έξω από τράπεζα κοντά στο Αλγέρι, έγινε γνωστό την Κυριακή.

Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο από αυτοπυρπόληση στην Αλγερία από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι ταραχές στην Τυνησία και η εξέγερση στην Αίγυπτο δημιουργούν ανησυχία για επέκταση των επεισοδίων σε όλη την περιοχή.

Το πρωί του Σαββάτου, υπάλληλος της Τράπεζας της Τοπικής Ανάπτυξης (BDL) αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί μπροστά στην τράπεζα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπάλληλος της BDL. Ο άνδρας, πατέρας ενός ανάπηρου κοριτσιού, περιλούστηκε με εύφλεκτο υλικό αλλά οι υπάλληλοι της τράπεζας πρόλαβαν να τον σταματήσουν, δήλωσε η ίδια πηγή. Ήθελε να διαμαρτυρηθεί επειδή η διεύθυνση της τράπεζας αρνήθηκε να του προσφέρει οικονομική βοήθεια για την κόρη του.

Στην Τυνησία

Στην Τύνιδα έφτασε ο ηγέτης του ισλαμικού κινήματος της Τυνησίας, Ραχίντ Γκανούτσι, ο οποίος ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια. Η επιστροφή του λαμβάνει χώρα μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τυνησίας για να καλωσορίσουν τον Ρ. Γκανούτσι, ο οποίος έφτασε από το Λονδίνο. Ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, δήλωσε ότι το κόμμα του σκοπεύει να εργαστεί υπέρ της «λαϊκής επανάστασης», που οδήγησε στην πτώση του Μπεν Άλι.

Ο Γκανούτσι δήλωσε, λίγο πριν την αναχώρησή του, «πολύ χαρούμενος» για την επιστροφή του στην Τυνησία.

Η επιστροφή του έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Τυνησίας ότι θα αρθούν οι απαγορεύσεις στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και στα πολιτικά κόμματα που έχουν απαγορευθεί, ενώ θα δοθεί αμνηστία στους πολιτικούς πρόσφυγες. Στις εκλογές του 1989, το κίνημα του Γκανούτσι είχε έρθει δεύτερο με ποσοστό 17%. Ωστόσο, εν μέσω καταγγελιών για νοθεία, θεωρείται ότι το ποσοστό του κόμματος μπορεί να ήταν το διπλάσιο.

Στον Γκανούτσι έχει επιβληθεί ποινή ισοβίων ερήμην του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους καταδικασθέντες εξόριστους, έχουν επιστρέψει τις τελευταίες ημέρες στην Τυνησία χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ο γαμπρός του έκπτωτου δικτάτορα της Τυνησίας, Μπέν Αλί, ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά, ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών Λόρενς Κάνον.

Η καναδική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως ο Μπ. Τραμπελσί δεν είναι ευπρόσδεκτος, αλλά πως έχει το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει άσυλο σύμφωνα με το νόμο.

Για να πάρει άσυλο, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αναγκασμένος να μείνει στον Καναδά για να αποφύγει διωγμούς στην Τυνησία.

Ο Μπ. Τραμπελσί είχε άδεια μόνιμου κατοίκου στον Καναδά, την οποία είχε αποκτήσει στα μέσα του 1990. Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο, η άδεια μόνιμης κατοικίας χάνεται αν δεν χρησιμοποιείται, δηλαδή εάν ένα πρόσωπο απουσιάζει επί μακρόν από τη χώρα. Ο πρέσβης της Τυνησίας στον Καναδά Μουλντί Σακρί είπε ότι έχει οδηγίες από τη νέα κυβέρνηση της Τυνησίας να ζητήσει από τον Καναδά να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Τραμπελσί.

Ο Μπ. Τραμπελσί και η οικογένειά του έφτασαν στο Μόντρεαλ την περασμένη εβδομάδα με ιδιωτικό τζετ. Ο γαμπρός του Μπεν Αλί κατηγορείται πως έχει κλέψει υπέρογκα ποσά χρημάτων από την Τυνησία. Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν από την καναδική κυβέρνηση να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του στον Καναδά και να τον εκδώσει πίσω στην Τυνησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το