Πολιτική

Διατηρείται το μέτρο των αποδείξεων

Ανακοινώσεις Στουρνάρα χθες το πρωί στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Στο συρτάρι μπαίνουν τα διάφορα σενάρια που θα αντικαθιστούσαν το σύστημα των αποδείξεων, αφού η υποχρέωση για συλλογή τους θα εξακολουθήσει να αποτελεί προϋπόθεση για την έκπτωση φόρου, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σήμερα (χθες) το πρωί στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως καταφεύγει τελικά στην… εύκολη λύση, καθώς το σχέδιο για επιστροφές ΦΠΑ με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή και για κληρώσεις με χρηματικό έπαθλο, κρίθηκε μάλλον παρακινδυνευμένο με δεδομένες τις “τρύπες” στον ελεγκτικό μηχανισμό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, για την έκπτωση των 2.100 ευρώ που αντικαθιστά το αφορολόγητο θα εξακολουθήσει να υπάρχει η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% εισοδήματος.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες η ποινή για το ποσό που δεν καλύπτεται με αποδείξεις θα πολύ πιο βαριά, καθώς αντί του φόρου 10% που ίσχυε έως τώρα, θα ισχύει συντελεστής ποινής 22%, που είναι και ο πρώτος συντελεστής της νέας κλίμακας.

“Γκρίζα” ζώνη που μένει να φωτιστεί είναι εάν θα ισχύει 25% και για εισοδήματα από 22.000 έως 41.000 ευρώ.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες η υποχρέωση συλλογής των αποδείξεων θα ισχύει και για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, που δεν έχουν ούτως ή άλλως την έκπτωση φόρου. Μένει να διευκρινιστεί το ποσοστό που θα ισχύει και το “πέναλτι” γι’ αυτή την κατηγορία φορολογουμένων.

Επίσης, η υποχρέωση φαίνεται πως δεν θα αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που δεν δικαιούνται έκπτωσης φόρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι αλλαγές στη φορολογία θα αποφέρουν 2,3 δισ. ευρώ έως το 2016 (περίπου +17%). Το βάρος αυτό θα σηκώσουν κατά 39% οι επιχειρήσεις, κατά 28% οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κατά μόλις 8% οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Επιπλέον, σε μισθωτούς- συνταξιούχους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα αναλογεί πλέον το 42% φόρων από 52% σήμερα, ενώ ως ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή επιβαρύνσεων θα λειτουργήσει το ότι 869.000 οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά θα πάρουν επίδομα.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, από το σύνολο των οικογενειών με ένα παιδί, θα προκύπτει επιβάρυνση από τις νέες ρυθμίσεις μόνο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα 23.000 ευρώ και άνω, μια επιβάρυνση που αφορά μόνο το περίπου 9% των οικογενειών με ένα παιδί. Αντίστοιχα και για τις άλλες οικογένειες με παιδιά.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι καταργούμενες φοροαπαλλαγές “τρώνε” το όφελος των επιδομάτων. Για μισθωτό με 2 παιδιά και εισόδημα 17.000 ευρώ, δηλαδή 1.214 ευρώ το μήνα, ο αναλογών φόρος το 2012 είναι 1.270 ευρώ. Μετά από την έκπτωση των 100 ευρώ για ενοίκιο και των 200 ευρώ για τα δίδακτρα των παιδιών, χωρίς να δικαιούται επιδόματος παιδιών, ο τελικός φόρος προσγειώνεται στα 970 ευρώ.

Ο αναλογών φόρος για 2014 διαμορφώνεται πλέον στα 1.640 ευρώ, χωρίς να προβλέπονται οι απαλλαγές φόρου. Ακόμα και με το επίδομα των 640 ευρώ για τα παιδιά, η τελική επιβάρυνση φτάνει στα 1.000 ευρώ, άρα προκύπτει επιβάρυνση 30 ευρώ σε σχέση με το 2012.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το