Πολιτική

“Ξηλώνουν” 165 στελέχη εφοριών

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλούν οι αλλαγές και μετακινήσεις

Σε αθρόες αλλαγές και μετακινήσεις στους επικεφαλής των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά, “ξηλώνονται” 165 στελέχη οικονομικών υπηρεσιών (διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες), εφοριών και ελεγκτικών κέντρων ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών λέγεται ότι τα συγκεκριμένα στελέχη είχαν υπογράψει συμβόλαια αποδοτικότητας και δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί για τα έσοδα, ενώ επιπρόσθετα δεν διενήργησαν και τους απαραίτητους ελέγχους.

Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου έλεγαν πως εστάλησαν ψευδή στοιχεία για την αξιολόγηση των στελεχών κι έκαναν λόγο για διαδικασίες παράνομες και παράτυπες.

Η απόφαση για τις μετακινήσεις φέρεται ως ειλημμένη, αφού έχει ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και διαμηνύεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως και πριν από τις γιορτές.

Κάποια από τα υπό απομάκρυνση στελέχη απειλούν ότι θα προχωρήσουν ακόμη και σε μηνύσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε ποτέ κανονικά η διαδικασία αξιολόγησης βάσει των στοιχείων που αφορούν στα έσοδα.

Σημειώνεται ότι βέτο βάζει το ΠαΣΟΚ στις μετακινήσεις και αντικαταστάσεις στελεχών στις εφορίες έως ότου δοθούν οι εξηγήσεις για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα πρόσωπα τα οποία καλούνται να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις στον ελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σε ανύποπτο χρόνο τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ  είχαν επισημάνει στον  υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη ότι δεν πρόκειται ούτε να μπουν σε συζητήσεις για πρόσωπα ούτε να εγείρουν ενστάσεις για τις επιλογές που θα γινόταν εφόσον είχαν τηρηθεί αξιοκρατικά κριτήρια. Εντέλει διαπίστωσαν ότι για τις επιλογές των προσώπων είχε κινητοποιηθεί η ΔΑΚΕ και επιπλέον μέσα στο πρόσωπα που επελέγησαν είναι και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού που τοποθετήθηκε προϊστάμενος του ΔΕΚ, το οποίο ελέγχει τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση των νέων προϊσταμένων έγινε την επόμενη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών όπου ο κ. Ευ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, ζητώντας να πάψουν οι κομματικές τοποθετήσεις και για τα τρία κόμματα  που στηρίζουν την κυβέρνηση και να επιλεγούν πρόσωπα με αντικειμενικά κριτήρια. Οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Φ. Κουβέλης εξέφρασαν κατά πληροφορίες την συμφωνία τους.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να γίνουν αξιοκρατικές επιλογές στις εφορίες, στους διοικητές των νοσοκομείων και στα περιφερειακά στελέχη της εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά τις εφορίες, ο εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Σαχινίδης, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας για οπισθοδρόμηση και για πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Οικονομικών», αναφέρει η ανακοίνωση, «προχώρησε σε μετακινήσεις στελεχών, αντικατάσταση Προϊσταμένων Δ/νσεων και Υποδ/νσεων, καθώς και σε πλήρωση κενών θέσεων σε κρίσιμους τομείς του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επιλογές των προσώπων  όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί.

Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής  συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές  προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.»

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, και σύμφωνα κύκλους του κόμματος, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις αλλαγές στους εφοριακούς και πώς πρέπει τα όποια κριτήρια των αποφάσεων να είναι η αντικειμενικότητα και όχι ο κομματισμός.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το