Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Η κρίση ενισχύει την αλληλεγγύη

Στο Δ. Ρήγα Φεραίου από προσφορές πολιτών, επιχειρήσεων, σχολείων

Κοινωνικό καλάθι για οικογένειες απόρων

Γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, ζυμαρικά, αλλά και κρέας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κοινωνικό καλάθι που θα μοιράσει σήμερα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 60 δικαιούχους. Η διανομή των τροφίμων έγινε μέσω των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ από μέρα σε μέρα θα ξεκινήσει και η διάθεση των δωρεάν τροφίμων μέσω του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου έχουν καταγραφεί 60 δικαιούχοι και οι οποίοι πληρούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν αρκετές αιτήσεις για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Μεταξύ των 60 δικαιούχων υπάρχουν τόσο ηλικιωμένοι, μοναχικοί, άποροι άνθρωποι όσο, όμως, και άνεργοι οικογενειάρχες που αντιμετωπίζουν πολλές ανάγκες. Με αυτές τις συνθήκες, κεντρικό σύνθημα του Δήμου είναι κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς φαγητό και σε αυτό το πλαίσιο κατατείνουν όλες οι προσπάθειες.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου «η κοινωνική αλληλεγγύη φέτος εκφράστηκε ακόμη περισσότερο. Είναι ενδεικτικό πως δημότης ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του προσέφερε όλες τις απαιτούμενες ποσότητες σε κρέας, ενώ η εταιρεία «Εύρηκα» διέθεσε τα απορρυπαντικά.

«Γενικά διαφαίνεται μια τάση και από τις εταιρείες, αλλά και τα άλλα καταστήματα, καθώς βέβαια και από τον απλό κόσμο, να βοηθήσουν το συνάνθρωπο διαθέτοντας κάποια προϊόντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο» τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου και συμπλήρωσε ότι «η στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο θα πρέπει να είναι συνεχής, καθώς καθημερινά υπάρχουν ανάγκες. Έτσι, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι συνθήκες, η τέτοιου είδους προσφορά στο συνάνθρωπο αποτελεί ανεκτίμητο κοινωνικό αγαθό. Πάντως, είμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε και συντηρούμε  αυτούς τους 60 δικαιούχους μοιράζοντάς τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα, αλλά και ρούχα».

Συμπλήρωσε δε ότι «μοιράζουμε το κοινωνικό καλάθι με τα διάφορα τρόφιμα, δίνοντας λίγο χαμόγελο και την αίσθηση της ασφάλειας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Για τη Δημοτική Αρχή το σύνθημα είναι ένα: Κανένα σπίτι να μην μείνει χωρίς φαγητό. Και αυτή την αρχή θα τη σεβαστούμε μέχρι τέλους».

Ενεργό ρόλο έχουν και τα σχολεία στην όλη προσπάθεια. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου οι μαθητές πραγματοποιούν παζάρι με έκθεση προϊόντων, ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα για το Παντοπωλείο, ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια προχώρησαν και οι μαθητές στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου.

«Θα ήθελα να εξάρω το ρόλο της τοπικής εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας, που έδειξε την ευαισθησία της, αντιλαμβανόμενη την κοινωνική πραγματικότητα. Άξιοι συμπαραστάτες ήταν και οι γονείς που προσέφεραν τρόφιμα και ρούχα. Για εμάς, τα σχολεία είναι εστίες κοινωνικής δράσης» υπογράμμισε η δήμαρχος.

Η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει τη συγκέντρωση και διανομή των τροφίμων, μετέβη χθες στο 2ο Δημοτικό, όπου παρέλαβε τις συγκεντρωθείσες ποσότητες, ενώ ευχαρίστησε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τη συγκινητική πρωτοβουλία τους».

Παράλληλα από μέρα σε μέρα αρχίζει και η διάθεση των δωρεάν τροφίμων μέσα από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο θα ωφεληθούν 1.700 δικαιούχοι.

Σημειώνεται πως στο Δήμο Ρήγα Φεραίου προσφέρονται καθημερινά μερίδες φαγητού σε δημότες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα.

 

Άρχισε για 781 οικογένειες στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Δωρεάν διανομή τροφίμων σε μη έχοντες

Στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε 781 άπορες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρεί από χθες η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, με την παράδοση του συνόλου των ποσοτήτων από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων. Η διαδικασία άρχισε με τη διανομή ελαιόλαδου και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με την αντίστοιχη γραβιέρας, φέτας, ρυζιού και μακαρονιών. Μεγάλη ήταν η προσέλευση των δικαιούχων στα Δημοτικά Καταστήματα χθες, πρώτη μέρα της δωρεάν διανομής των τροφίμων και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Εγκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου για την ένταξή της στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής.

Η σχετική διαδικασία άρχισε χθες με τη δωρεάν διανομή ελαιόλαδου στους δικαιούχους και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με την παράδοση και των υπολοίπων τροφίμων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που υλοποιεί μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων την ευρωπαϊκή δράση.

Δικαιούχες του προγράμματος στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι 781 συνολικά άπορες οικογένειες, οι οποίες κατέθεσαν τις απαιτούμενες αιτήσεις, εξασφαλίζοντας την έγκριση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.

Οι ποσότητες των τροφίμων παραλήφθηκαν, συγκεντρώθηκαν σε ψυγεία για τα ευπαθή προϊόντα και σε αποθήκες για τα υπόλοιπα από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου και από χθες διανέμεται το ελαιόλαδο, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μοιραστούν στις δικαιούχες άπορες οικογένειες 1,5 τόνος φέτα, 1,5 τόνος γραβιέρα και 10 τόνοι ρύζι και μακαρόνια αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, πρώτη μέρα της διαδικασίας δωρεάν διανομής τροφίμων, ήταν μεγάλη η προσέλευση των δικαιούχων στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα, όπου μοιράζονται οι ποσότητες και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής μας», επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία που έχουν αρκετές οικογένειες, αλλά και μοναχικοί άνθρωποι στην προμήθεια ακόμα και των πλέον βασικών αγαθών. Άρχισε χθες στο Δήμο μας η διαδικασία της δωρεάν διανομής τροφίμων στις 781 δικαιούχες άπορες οικογένειες, με την παράδοση του ελαιόλαδου και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τις υπόλοιπες ποσότητες, οι οποίες είναι γραβιέρα, φέτα, ρύζι και μακαρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, πρώτη μέρα της διανομής των τροφίμων, καταγράφηκε μεγάλη προσέλευση των δικαιούχων στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα, όπου μοιράζονται τα τρόφιμα. Κυρίαρχη προτεραιότητά μας με την ένταξή μας στο πρόγραμμα είναι η ενίσχυση εκείνων των δημοτών μας, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν έστω τα βασικά για τη διατροφή τους. Βασικός μας στόχος είναι να βοηθηθούν και να ενισχυθούν πραγματικά οι οικογένειες που έχουν ανάγκη» καταλήγει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις και τους όρους του προγράμματος, δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας, που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες θεωρούνται τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.

Το καθορισμένο εισόδημα αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα ή δυσίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.

Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Τρόφιμα σε άπορους ορεινών περιοχών Δήμου Βόλου

Σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί από την Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. να διανεμηθούν από τα στελέχη της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. τρόφιμα (γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια) από τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους άπορους δημότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του Δήμου Βόλου, που ήδη έχουν κάνει αιτήσεις και έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων.

Θα ακολουθήσει η διάθεση και άλλων προϊόντων (λάδι, τυρί φέτα). Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων για το Δήμο Βόλου ανέρχεται στα 606 άτομα, εκ των οποίων τα 476 άτομα είναι κάτοικοι ορεινών – μειονεκτικών περιοχών, που πληρούν τα κριτήρια και αιτήθηκαν τρόφιμα και 130 είναι οι σιτιζόμενοι από το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Βόλου.

Οι περιοχές του Δήμου Βόλου που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό επειδή ανήκουν στην κατηγορία των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφοι 3, 4 & 5 της οδηγίας 75/268/ΕΟΚ, συγκεκριμένα για το Νομό Μαγνησίας είναι:

Οικισμός Μελισσιατίκων, οικισμός Φυτόκου, οικισμός Παλιουρίου, τοπική κοινότητα Αγ. Βλασίου, τοπική κοινότητα Αγ. Λαυρεντίου, τοπική κοινότητα Αγ. Ονουφρίου, τοπική κοινότητα Άλλης Μεριάς, τοπική κοινότητα Γλαφυρών, τοπική κοινότητα Δράκειας, τοπική κοινότητα Κατηχωρίου, τοπική κοινότητα Πορταριάς, τοπική κοινότητα Μακρινίτσας, τοπική κοινότητα Σέσκλου, τοπική κοινότητα Σταγιατών.

Στελέχη της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. και του Κ.Α.Π.Η. Δήμου Βόλου ανέλαβαν την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, αρχόμενοι από τη δημοσιοποίηση του προγράμματος και στην συνέχεια την παραλαβή των αιτήσεων των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, το εγχείρημα ανέλαβαν οι κοινωνικοί λειτουργοί του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που δραστηριοποιούνται στις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς – Αρτέμιδας, Νέας Ιωνίας και Πορταριάς (Άννα Μαρία Ελευθεριάδου, Κατερίνα Εξάρχου, Μαρία Ζορμπά, Μίνα Μανωλάκη, Νικολέτα Τσαμάνδουρα, Ρούλα Παπουτσή, Εύα Σταμάτη).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το