Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Αυγουστιάτικα «μπουρίνια» στο Μαξίμου

00MAXIMOU

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει ήδη το βλέμμα του στραμμένο προς το ραντεβού με τον πρόεδρο Ομπάμα, στην Αθήνα όμως κυβέρνηση και κοινοβουλευτικές ομάδες βρίσκονται σε αναβρασμό, κάνοντας ήδη υπολογισμούς για τον πολιτικό χρόνο του φθινοπώρου.

Η θερινή ραστώνη και τα «μπάνια του λαού» κάθε άλλο παρά έχουν επηρεάσει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενόψει των δύσκολων αποφάσεων του Φθινοπώρου, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας για κοινωνική ειρήνη τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ετοιμάζεται για το πολύ σημαντικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα έχει διαμηνύσει στους υπουργούς του ότι άπαντες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μισή μέρα για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων έως το δύσκολο crash test του Σεπτεμβρίου με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να βρεθεί προ εκπλήξεων στις μεγάλες προτεραιότητες που έχει μπροστά του έως το τέλος του χρόνου: Επίσκεψη στις ΗΠΑ και συνάντηση με Ομπάμα, ολοκλήρωση του πρώτου «κύματος» κινητικότητας και προγραμματισμός για το δεύτερο «κύμα» έως τα τέλη του έτους, νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και προϋπολογισμός τον Οκτώβριο και ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. που θα ασκηθεί σε στενή συνεργασία με την Ιταλία (αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2014) όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.

Μπορεί ο κ. Σαμαράς να κάνει έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό απ’ ό,τι οι περισσότεροι υπουργοί του, η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πορεύεται «day by day», καθώς το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες επιτάσσει, όπως αναγνωρίζουν σε Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ, προσεκτικές κινήσεις και όχι αποφάσεις «στο γόνατο» που θα δημιουργήσουν συνθήκες γενικευμένου «αντάρτικου» στη Βουλή.

Η κυβέρνηση επιμένει να ξορκίζει το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας, ωστόσο, ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης έχει προαναγγείλει αλλαγές στο ασφαλιστικό που, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσουν σε νέο «μαχαίρι» στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό είναι μόνο η «σταγόνα στον ωκεανό» των αποφάσεων που έχει να λάβει η κυβέρνηση, αφού έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ -άπαντες συνομολογούν ότι θα υπάρξουν απολύσεις- και ταυτόχρονα να τρέξει μια σειρά αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες ακούγονται μεγάλες γκρίνιες στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ο βασικός προβληματισμός αυτή τη στιγμή για υπουργούς και βουλευτές είναι το δεύτερο «κύμα» της κινητικότητας, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει σε διάστημα 90 ημερών (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) να βρει τόσους υπαλλήλους όσους δεν κατάφερε να βρει σε διάστημα ενός έτους για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Αυτό το κλίμα δημιουργεί τις επιπρόσθετες ανησυχίες στο Μαξίμου για την κοινωνική ειρήνη του Σεπτεμβρίου, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν ήδη απειλήσει ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, τους ανθρώπους στον χώρο της υγείας να βρίσκονται σε διαρκή αναβρασμό και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να δηλώνουν πλέον ανοιχτά στους υπουργούς ότι είναι αδύνατον να «ελέγξουν» τις κινητοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη φροντίσει να κόψει κάθε συζήτηση για εκλογές, χρεώνοντας την όποια συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι στελεχών που δεν αποκλείει κάλπες μετά τις γερμανικές εκλογές για «αναβάπτισμα» της κυβέρνησης – όπως είχαν εισηγηθεί τα ίδια πρόσωπα στον πρωθυπουργό στην πρόσφατη κρίση με το λουκέτο στην ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το