Αθλητισμός

«Όχι» στην υποχρεωτική παρουσία γιατρών

Σε δύο ομίλους φέτος η Β’ τοπική, ενώ η Γ.Σ. της ΕΠΣΘ για την αναδιάρθρωση θα συνεχιστεί στις 19/8

Σ23 Φ2 ΔΙΣΤ

«Όχι» στην υποχρεωτική παρουσία γιατρών στα γήπεδα ψήφισαν στη χθεσινή έκτακτη γενική τους συνέλευση τα σωματεία-μέλη της ΕΠΣΘ και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Προπονητές και παράγοντες θα εκπαιδευτούν σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών που θα διοργανώσει η Ένωση. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η Β’ τοπική θα απορροφήσει τα έξι σωματεία της Γ’ και θα διεξαχθεί φέτος σε δύο ομίλους, ενώ για τη σεζόν 2014-15 η τελική απόφαση θα παρθεί στις 19 Αυγούστου, ημέρα όπου θα συνεχιστεί η γενική συνέλευση.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΓΙΟΣ

Οι στιγμές έντασης δεν έλειψαν από τη χθεσινή γενική συνέλευση των σωματείων της ΕΠΣΘ μια και σε ότι έλεγαν τα μέλη της ομάδας πλειοψηφίας του Δ.Σ., αντιδρούσαν τα μέλη της μειοψηφίας και το αντίστροφο. Έτσι, μάλλον δίκαια διαμαρτυρήθηκαν εκπρόσωποι ορισμένων σωματείων με τον πρόεδρο του Πυράσου κ. Θεόδωρο Στάμο να τονίζει με νόημα: «Επιτέλους, ας καταλάβουν και οι μεν και οι δε ότι οι εκλογές τελείωσαν».

Γραμματέας της συνέλευσης ορίστηκε ομόφωνα ο κ. Γιώργος Παππής, εκπρόσωπος του Μαγνησιακού, ενώ σε αυτή μετείχε κανονικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της ΕΠΣΘ κ. Κώστας Θεοδώρου, που προσέφυγε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για την τιμωρία των τριών χρόνων που του είχε επιβληθεί από την Ένωση για δηλώσεις του που θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των συμβούλων ως δυσφημιστικές.

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ συνεδρίασε χθες το πρωί υπό την προεδρία του συνταξιούχου αρεοπαγίτη κ. Γιώργου Λεοντή, που τόνισε ότι σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο σε περίπτωση παραπτώματος από παράγοντα ΕΠΣ αρμόδια για να αποφασίσει τυχόν τιμωρία του είναι η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ και όχι το Δ.Σ. της Ένωσης στην οποία ανήκει.

Έτσι, δεν εξετάστηκε η ουσία της υπόθεσης, διότι αυτή παραπέμφθηκε στην  Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Όμως μέχρι να εξεταστεί ο κ. Θεοδώρου δεν είναι τιμωρημένος μια και η ποινή που του επέβαλε η ΕΠΣΘ δεν ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδώρου ήταν παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης, μαζί με τον δικηγόρο του κ. Κώστα Μπάιμπα, ενώ την ΕΠΣΘ εκπροσώπησε ο νομικός κ. Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, που αρχικά ζήτησε αναβολή της υπόθεσης, χωρίς το αίτημά του να γίνει δεκτό.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ έχει ως εξής: «Με την υπ’ αριθμ. 97/31-7-2013 απόφασή της δέχεται τυπικά και κατ’ ουσία την έφεση του εκκαλούντος Κωνσταντίνου Θεοδώρου, κατά της υπ’ αριθμ. 8/25.7.2013  απόφασης του Δ.Σ. της ΕΠΣ Θεσσαλίας. Εξαφανίζει την εκκαλουμένη απόφαση. Παραπέμπει την υπόθεση για συζήτηση στην Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ».

Προαιρετικά οι γιατροί

στους αγώνες

Το πρώτο θέμα της χθεσινής συνέλευσης αφορούσε την υποχρεωτική ή όχι παρουσία γιατρών στα γήπεδα. Αρχικά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ Τάσος Μπατζιάκας που είπε: «Ο ΚΑΠ ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων τονίζει ότι καλό είναι να υπάρχουν γιατροί στα γήπεδα, χωρίς όμως να υποχρεώνει τις ομάδες, εκτός αν αυτές είναι στη Γ’ Εθνική ή πρόκειται για μικτές. Εσείς οι παράγοντες θα αποφασίσετε αν για τα δικά μας πρωταθλήματα θα πρέπει βάλουμε στην προκήρυξη την υποχρεωτική παρουσία γιατρών. Όμως σε αυτή την περίπτωση, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πάει ο γιατρός στο γήπεδο τότε θα τιμωρηθεί η γηπεδούχος ομάδα. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η τιμωρία σύμφωνα με τον ΚΑΠ είναι μηδενισμός από τον αγώνα, αφαίρεση δύο βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και άλλων δύο από το επόμενο, καθώς και πρόστιμο 2.500 ευρώ. Επίσης, να ξέρετε ότι η ΕΠΣΘ για να βοηθήσει τα σωματεία να βρουν πόρους για γιατρό έχει αποφασίσει περαιτέρω μείωση του εξοδολογίου των διαιτητών».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΣΘ. Ο κ. Μαρμαράς της Ιωλκού ρώτησε τη διοίκηση της Ένωσης αν απευθύνθηκε στον ιατρικό σύλλογο για το θέμα, ενώ επεσήμανε ότι τα σωματεία δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη. Πάντως, πρότεινε να γίνουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε 2-3 παράγοντες σωματείων με μέριμνα της ΕΠΣΘ, ώστε να γνωρίζουν αυτοί τι πρέπει να γίνει σε κάποια έκτακτη ανάγκη.

Ο πρόεδρος του Αετού κ. Βλαχάβας τάχθηκε υπέρ της υποχρέωσης των σωματείων να υπάρχει γιατρός στα γήπεδα, ενώ ο κ. Μάκρας από τον Πρωτεσίλαο εξέφρασε τον προβληματισμό του διότι στην περιοχή του Πτελεού υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός, που θα πρέπει να καλύψει και τους αγώνες σε Αχίλλειο και Αγίους Θεοδώρους. Ο κ. Παπαϊωάννου από τον Διαγόρα αναρωτήθηκε για ποιο λόγο όλες οι διοικήσεις της ΕΠΣΘ δεν έχουν κάνει τίποτα για το θέμα, ενώ ο κ. Βαρδάκης της Α.Ε. 2002 ζήτησε από την Ένωση να καλύψει αυτή τα έξοδα των γιατρών.

Ο κ. Στάμος, πρόεδρος του Πυράσου, θύμισε ότι η ομάδα του έπεσε θύμα της μη παρουσίας γιατρού στο ματς με την Αναγέννηση Καρδίτσας επειδή αυτός κοιμήθηκε παραπάνω και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο τα σωματεία να βρίσκουν κάθε εβδομάδα γιατρό. Ο εκπρόσωπος του Άθλου κ. Δημόπουλος ζήτησε να υπάρξει κάποια συνεννόηση της ΕΠΣΘ με τον ιατρικό σύλλογο, ενώ ο πρόεδρος της Δάφνης κ. Κατσούρας συντάχθηκε με τον κ. Μαρμαρά για τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών.

Κατόπιν ο επικεφαλής της ομάδας μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Κώστας Θεοδώρου τόνισε: «Για μένα είναι ξεκάθαρο. Λέμε «ναι» σε γιατρούς ή νοσηλευτές που θα πληρώνει η ΕΠΣΘ, αφού πρώτα έλθει σε επαφή με τον ιατρικό σύλλογο».

Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκε και ο κ. Τζοβάρας, που ανήκει στην ίδια παράταξη, ενώ ο ίδιος προκάλεσε αντιδράσεις ορισμένων εκπροσώπους συλλόγων όταν κατήγγειλε ότι υπάρχουν παράγοντες που παρουσιάζουν στα γήπεδα ιατρικούς σάκους, που είναι άδειοι. Στον κ. Τζοβάρα απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Πάσχος που χαρακτήρισε «ατυχή» τα όσα είπε.

Τέλος, μία ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε ο γενικός γραμματέας και αναπληρωτής ταμίας της ΕΠΣΘ κ. Ακτσιαλής, αναφέροντας ότι έχει βρει μία ομάδα εθελοντών που μπορεί να καλύψει ιατρικά τα παιχνίδια κάθε εβδομάδα, αρκεί να καλυφθούν τα οδοιπορικά τους.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μπατζιάκας είπε: «Έχουμε στείλει έγγραφα τόσο στον ιατρικό σύλλογο, όσο και στους νοσηλευτές, αλλά κανείς δεν μας έχει απαντήσει. Η Ένωση έχει κάνει ήδη δύο σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αλλά η συμμετοχή των παραγόντων ήταν μικρή. Όμως θα κάνουμε και άλλα. Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να μάθουν οι μετέχοντες σε αυτά τα σεμινάρια. Το πως θα αντιδράσουν αν σε κάποιον παίκτη γυρίσει η γλώσσα και το ότι δεν πρέπει να μετακινήσουν κάποιον που φαίνεται να έχει χτυπήσει στη σπονδυλική στήλη. Τέλος, ως Ένωση θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξαναλειτουργήσει με κάποιο τρόπο ο υγειονομικός σταθμός και να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Γι’ αυτό και ζήτησα από την ΕΠΟ να κρατήσουμε τον υπέρηχο και το μηχάνημα για το καρδιογράφημα».

Όπως φάνηκε από τη συζήτηση τα σωματεία δεν ήθελαν να αναλάβουν το ρίσκο να μηδενιστούν σε περίπτωση μη παρουσίας γιατρού για οποιονδήποτε λόγο και στην ψηφοφορία που ακολούθησε είπαν «όχι» με συντριπτική πλειοψηφία στο να υπάρχει γιατρός υποχρεωτικά. Μόνον ο Αετός Κερασιάς ψήφισε υπέρ, ενώ υπήρχαν και τρία «παρών».

 

Σε δύο ομίλους

φέτος η Β’ τοπική

Το δεύτερο θέμα συζήτησης της Γ.Σ. ήταν η αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Οι κ.κ.  Παππής και Κανάβας (μέλη της επιτροπής για την αναδιάρθρωση από την ομάδα πλειοψηφίας) ανέλυσαν το σχέδιο που εκπόνησαν που περιλαμβάνει τα εξής: Η φετινή Α’ κατηγορία θα διεξαχθεί με 16 ομάδες, όπως πέρυσι, ενώ η Β’ κατηγορία θα απορροφήσει τις έξι εναπομείνασες ομάδες της Γ’. Έτσι, θα φτάσει στις 22 ομάδες που θα χωριστούν σε δύο ομίλους των 11 με κριτήρια γεωγραφικά και δυναμικότητας.

Για το 2014-15 το σχέδιο προβλέπει την άνοδο 10 ομάδων (πέντε από κάθε όμιλο) από τη Β’ τοπική και την πτώση μόνο δύο από την Α’, προκειμένου αυτή να… γιγαντωθεί και να έχει 24 ομάδες που θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των 12. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κανάβα, τα παιχνίδια θα είναι λιγότερα, κάτι που συνεπάγεται μείωση των εξόδων, αλλά και περισσότερη ξεκούραση για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Πλην του Διαγόρα Στεφανοβικείου δεν αντέδρασε άλλο σωματείο για την ενοποίηση από φέτος της Β’ και της Γ’ κατηγορίας, η οποία και θα γίνει. Ωστόσο, αρκετές ήταν η διαφωνίες για την αύξηση των ομάδων της Α’ τοπικής από τη μεθεπόμενη περίοδο.

Ο κ. Στάμος, παίρνοντας το λόγο, δήλωσε έκπληκτος για την αύξηση των ομάδων της Α’ τοπικής χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή ως «πισωγύρισμα», αφού έτσι θα πέσει η ποιότητα της κατηγορίας. Μαζί του συμφώνησε ο κ. Συφνιώτης του Ανθίμου Γαζή, που πρότεινε η Α’ και η Β’ κατηγορία να έχουν από 14 ομάδες και οι υπόλοιπες να παίζουν στη Γ’ κατηγορία. Το ίδιο ζήτησαν και ο κ. Μαρμαράς με τον πρόεδρο του Θησέα κ. Αλιάτη.  Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγχίαλος κ. Παπουτσής επισημαίνοντας ότι δεν είναι σωστό να έχει δύο ομίλους η Α’ και έναν η Β’ τοπική.

Εκπροσωπώντας τον Διαγόρα Στεφανοβικείου ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε τη διαφωνία του με την άνοδο από φέτος των ομάδων της Γ’ τοπικής, για να του απαντήσει ο κ. Μπατζιάκας ότι η κατηγορία αυτή καταργείται γιατί είχε μείνει με μόνο έξι ομάδες, καθώς και ότι έχει πάρει τη σχετική έγκριση της ΕΠΟ.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδώρου ζήτησε να ακούσουν όλοι την πρόταση του κ. Τζοβάρα, που ήταν και αυτός μέλος της επιτροπής για την αναδιάρθρωση από τη δική του παράταξη. Μάλιστα χαρακτήρισε ως «εξαιρετική» την πρόταση αυτή.

Ωστόσο, όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Τζοβάρας δεν έκανε την ανάλυση του δικού του σχεδίου, κατηγορώντας την ομάδα πλειοψηφίας. Η απάντηση ήρθε από τον κ. Πάσχο που απευθυνόμενος στον προλαλήσαντα είπε: «Δεν μας είπες το δικό σου σχέδιο διότι και αυτό περιλαμβάνει δύο ομίλους στην Α’ κατηγορία». «Είσαι ψεύτης» ανταπάντησε ο κ. Τζοβάρας και προς στιγμήν να αίματα άναψαν.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των σωματείων διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν είχαν στα χέρια τους κάποιο σχέδιο για να το μελετήσουν και ζήτησαν να υπάρξει ο ανάλογος χρόνος για να γίνει αυτό. Τελικά αποφασίστηκε η διακοπή της Γ.Σ. και η συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από τους κ.κ. Παππή, Κανάβα, Τσοβάρα, Τασιόπουλο, Κατσούρα, Στάμο, Βαλκανιώτη και Μαρμαρά που θα εξετάσει και άλλες προτάσεις. Η συνέλευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 19 Αυγούστου και τότε οι παράγοντες θα αποφασίσουν για την καλύτερη πρόταση που θα τεθεί επί τάπητος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το