Photo Gallery, Τοπικά

Αντιδράσεις για την κατάργηση υποχρεωτικών εισφορών στο Επιμελητήριο

Πώς αντιδρούν επιμελητηριακοί παράγοντες στις εξαγγελίες του υπ. Ανάπτυξης

Ως κάτι το αναμενόμενο αντιμετώπισαν στην πλειοψηφία τους επιμελητηριακοί παράγοντες στο Βόλο, την εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 διακόπτεται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια της χώρας. Αν και δηλώνουν αντίθετοι με την εξαγγελία, καθώς θα σημάνει «λουκέτο» στα Επιμελητήρια, θέτουν τον προβληματισμό, ότι ήδη αυτά θα έπρεπε να έχουν δραστηριοποιηθεί στην προσφορά υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Αντιδράσεις προκάλεσε στους επιμελητηριακούς παράγοντες της Μαγνησίας η εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης, ότι από το 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα μητρώα των Επιμελητηρίων. Η εξαγγελία φαίνεται να αιφνιδίασε τους επιμελητηριακούς, οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι εδώ και χρόνια συζητιέται κάτι τέτοιο και ότι έπρεπε τα Επιμελητήρια να είναι ήδη έτοιμα για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

«Θα κλείσουν τα Επιμελητήρια, εφόσον ισχύσει κάτι τέτοιο. Μας αναθέτουν συνεχώς νέες δράσεις, χωρίς ωστόσο τους αντίστοιχους πόρους. Ποιος θα πληρώσει τότε; Πώς θα επιβιώσει το Επιμελητήριο; Να δεχθούμε μείωση συνδρομών ναι, αλλά όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατάργηση των συνδρομών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αρ. Μπασδάνης. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα, όπου θα συζητήσει τις εξελίξεις και θα λάβει αποφάσεις αντίδρασης. «Κανένας δεν θα εγγράφεται μετά στο Επιμελητήριο. Εγγράφονται βέβαια στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), αλλά στο Επιμελητήριο μένουν «ψίχουλα» από αυτό», προσθέτει ο κ. Μπασδάνης.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, προκειμένου να αποφασίσει μείωση των συνδρομών των μελών του κατά 5%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μέτρα για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, που θα περιλαμβάνονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μείωση αναγκαίου κεφαλαίου εταιριών

Βάσει των νέων μέτρων μειώνεται το ελάχιστο όριο κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ σε 24.000 ευρώ (από 60.000 που ήταν τώρα) και ΕΠΕ σε 2.400 ευρώ (από 4.500 ευρώ), ενώ από 1ης Ιανουαρίου του 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια. Η εγγραφή καθίσταται προαιρετική.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση επιχειρήσεων (minimum capital requirement), σύμφωνα με την έρευνα Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο εισόδου στην αγορά και, κατά συνέπεια, να περιορίσει τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 20,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έναντι 4,5 % που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Η φετινή έκθεση, στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων, κατατάσσει την Ελλάδα στην 146η θέση, μεταξύ 185 χωρών. Με τη μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου για ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ, αποσκοπούμε αφενός στη διευκόλυνση του επιχειρείν και αφετέρου στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στο διεθνή ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4072/2012 θεσπίστηκε νέα εταιρική μορφή, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία με ελάχιστο κεφάλαιο ένα ευρώ.

«Αν τα Επιμελητήρια έχουν δραστηριότητες και εκτελούν προγράμματα, δεν θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Διαφορετικά θα κλείσουν», τονίζει ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Ευστ. Πλαστάρας. «Στο εξωτερικό τα Επιμελητήρια δεν έχουν υποχρεωτικές συνδρομές εδώ και χρόνια. Το δικό μας Επιμελητήριο πρέπει να αξιοποιήσει π.χ. τον «Ιάσονα», να έχει ιδρύσει και να λειτουργεί βρεφονηπιακό σταθμό για τα παιδιά των μελών του, να λειτουργεί μόνιμο εκθετήριο τοπικών προϊόντων, συνεδριακό κέντρο. Μας πήραν με το «κούρεμα» 400.000-500.000 ευρώ και άμα έρθει και δεύτερο «κούρεμα», τότε πάμε για λουκέτο. Το «κούρεμα» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν το Επιμελητήριο είχε προχωρήσει σε αξιοποίηση της περιουσίας του. Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα κλείσουμε το 2015. Με αυτά που προσφέρει σήμερα, καμία επιχείρηση δεν θα πληρώνει συνδρομές», προσθέτει ο γραμματέας του Επιμελητηρίου, που σημειώνει ότι ήδη με τη μείωση του αναγκαίου κεφαλαίου για την ίδρυση των εταιριών που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, θα μειωθούν και οι συνδρομές στα Επιμελητήρια.

«Τα Επιμελητήρια θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, έτσι ώστε να είναι οικονομικά ανεξάρτητα από τις υποχρεωτικές εισφορές των επιχειρήσεων. Άμεσα το δικό μας Επιμελητήριο πρέπει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητά του και να κινήσει τις διαδικασίες συνένωσής του με τα υπόλοιπα θεσσαλικά Επιμελητήρια», τονίζει ο κ. Απ. Αθανασός, μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. «Είμαστε η μοναδική χώρα, όπου οι συνδρομές στα Επιμελητήρια είναι υποχρεωτικές», προσθέτει ο κ. Αθανασός, που ζητεί και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων Κυριακές. «Σε πρώτη φάση πρέπει να λειτουργούν δύο Κυριακές το μήνα στο Βόλο και να το προβάλλουμε αυτό στο τουριστικό μας προϊόν». «Τα Επιμελητήρια πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις και να αμείβονται γι’ αυτές», καταλήγει ο κ. Αθανασός.

Υπέρ της υποχρεωτικής εγγραφής τάσσεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κ. Τσέλιος, για να προσθέσει όμως ότι «προϋπόθεση πρέπει να είναι η καταβολή αυτών των χρημάτων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όχι για εκδρομές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση των υποχρεωτικών συνδρομών ίσως αντικατασταθεί με αύξηση της εισφοράς για εγγραφή-ανανέωση κάθε χρόνο στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), που σήμερα είναι 10 ευρώ ανά έγγραφο, όταν αυτή γίνεται μέσω του Επιμελητηρίου, από τα οποία τα δύο κατευθύνονται στο Επιμελητήριο και τα οκτώ προς το Δημόσιο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το