Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία πενταμηνιτών που ζητούν τα δεδουλευμένα

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο Βόλο των εργαζομένων με πεντάμηνες συμβάσεις στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας

 

Να τους καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα ζητούν οι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, δηλώνοντας πως αν αυτό δεν γίνει μέχρι και σήμερα, τότε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Χθες, 300 περίπου εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία στη Μαγνησία βρέθηκαν αρχικά στο Δημαρχείο Βόλου όπου και αποφάσισαν να μεταβούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, για να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αργ. Κοπάνα, ενώ προς στιγμή προκλήθηκε ένταση με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Να αναφερθεί ότι συνολικά στη Μαγνησία απασχολούνται σε διάφορες Υπηρεσίες Δήμων και Οργανισμών 1.600 άτομα στην Κοινωφελή Εργασία. Όπως προαναφέρθηκε, οι πενταμηνίτες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Μετά τη συγκέντρωση στο Δημαρχείο Βόλου, κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας.

Στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κοπάνα και αφού πρώτα επικράτησε ένταση με υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μετέφεραν την αγωνία τους σχετικά με το πρόβλημά τους. Ζήτησαν την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, καθώς και ποσοστό 5% που προορίζεται για τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ από το μισθό τους να καταβληθούν σ’ αυτούς, δωρεάν κάρτα για τη μετακίνηση στην εργασία τους, κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους (μέσα στους οποίους είναι και οι ίδιοι) και πάγωμα των χρεών προς τράπεζες, άδεια δύο ημέρες το μήνα και μειωμένο ωράριο για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, με πλήρεις αποδοχές.

Να αναφερθεί ότι εργαζόμενη στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας κατήγγειλε ότι συνάδελφός της μετέφερε πως σε περίπτωση που απεργήσουν, θα απολυθούν.

«Έχω υπογράψει μια σύμβαση και ουσιαστικά δεν ξέρω τι έχω υπογράψει. Μου είπαν ότι ποσοστό 5% των αποδοχών μας θα πάει στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Υποτίθεται ότι αυτά είναι σωματεία εργαζομένων και έγιναν εργοδοτικά σωματεία» κατήγγειλε η εργαζόμενη. Η Ευρώπη, τόνισε, έχει δώσει κάποια χρήματα από το ΕΣΠΑ για τους άνεργους και διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα παίρνουν το 5% του μισθού τους» επισήμανε η εργαζόμενη.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργ. Κοπάνας δήλωσε πως «υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στην αποστολή των καταλόγων για τις πληρωμές και ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα διαμήνυσαν ότι αν δεν πληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, που ολοκληρώνεται και ο μήνας απασχόλησής τους, θα αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις.

Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και να ασκήσουμε πιέσεις όπου χρειαστεί, γιατί αυτά τα παιδιά προέρχονται από μεγάλη ανεργία, τώρα θέλουν να δουλέψουν και δουλεύουν και οπωσδήποτε πρέπει να πληρωθούν. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το πρόγραμμα, ετοιμάστηκαν και εστάλησαν οι καταστάσεις στα αρμόδια όργανα. Σε ό,τι μας αφορά θα είμαστε κοντά τους. Έγινε συνάντηση με την επιτροπή εργαζομένων σε καλό κλίμα και θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή. Είναι κάποια πράγματα όμως που δεν εξαρτώνται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας. Μαζί κινούμαστε και θα πιέσουμε τη ΓΣΕΕ, αν χρειαστεί και το υπουργείο, ώστε να πληρωθούν έγκαιρα».

Αναφερόμενος στην ένταση που επικράτησε, ο κ. Κοπάνας επισήμανε πως «οφείλεται στη συσσωρευμένη αγωνία των εργαζομένων που εκδηλώνεται με λάθος τρόπο. Αυτό που θα πω στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στους διευθυντές, είναι να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις αυτές με κατανόηση, με υπομονή και να μην προβαίνουν σε ακραίες δηλώσεις και συμπεριφορές».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, καταστάσεις εστάλησαν από το Δήμο Αλμυρού και τη ΔΕΥΑΜΒ, που υπήρχε καθυστέρηση και μένει ο Δήμος Ν. Πηλίου, που συνέστησε υπομονή απ’ όλους.

Η αντιδήμαρχος Βόλου κ. Νατάσσα Οικονόμου διευκρίνισε πως «οι καταστάσεις για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπηρεσίες του Δήμου μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας έχουν αποσταλεί στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στη Λάρισα μέχρι και το Νοέμβριο».

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Λάρισας επισημάνθηκε ότι έγινε η πληρωμή των πενταμηνιτών και έλαβαν τα 625 ευρώ, όπως ορίζει η σύμβαση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας, το ποσοστό ως 5% που αναφέρεται στην προκήρυξη, αφορά δαπάνες υλοποίησης προγράμματος. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι δεν αφαιρείται από τους μισθούς, αλλά είναι η προσαύξηση που δίνεται στους φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το