Τοπικά

Η Κατερίνα Μπαλντούμη στη “Θ”: «Οι νεκροί μιλούν, αρκεί να ξέρεις τη γλώσσα τους»

«Δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα. Σε όλα τα περιστατικά η αυτοψία είναι το 80%» δηλώνει στη «Θ» η ιατροδικαστής Κατερίνα Μπαλντούμη, η μοναδική ιδιώτης ιατροδικαστής στον Νομό Μαγνησίας.
Η Βολιώτισσα ιδιώτης ιατροδικαστής Κατερίνα Μπαλντούμη, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, αποφοίτησε το 2010 από το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου OVIDUS στην Κωνστάντζα και παράλληλα με το ιατρείο της, να κάνει το μεταπτυχιακό της στη Δικαστική Ψυχοιατροδικαστική. To 2014 ξεκίνησε την ειδικότητά της στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στο τμήμα Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικών Επιστημών για δύο χρόνια και έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα στο τμήμα της παθολογικής ανατομίας. Τον Απρίλιο του 2017 έδωσε εξετάσεις και πήρε την ειδικότητα και στη συνέχεια εργάστηκε σε ιδιωτικές κλινικές του Βόλου.
Από τον Οκτώβριο του 2022, οπότε κι έκανε έναρξη επαγγέλματος, διαθέτει το δικό της ιατρείο ιατροδικαστή στη Νέα Ιωνία, Δημοκρατίας 47. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
Με ποιες υποθέσεις ασχολείται ένας ιδιώτης ιατροδικαστής;
Η απάντηση έρχεται από την ίδια κι όπως αναφέρει «ως ιδιώτης ιατροδικαστής μπορείς να παραστείς ως τεχνικός σύμβουλος – πραγματογνώμονας στη διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής είτε μετά από αίτημα των συγγενών του νεκρού, για ιατρική αμέλεια κ.ά. Επίσης, ως ιδιώτης ιατροδικαστής μπορείς να εξετάσεις οποιαδήποτε σωματική βλάβη μετά από επιθυμία του θύματος. Στο Νοσοκομείο Βόλου που δεν έχει ιατροδικαστή μπορεί να καταγραφεί το συμβάν, αλλά η σωστή καταγραφή γίνεται είτε σε ιδιώτη είτε σε δημόσιο ιατροδικαστή». Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή έμφυλης βίας, πολλές φορές απευθύνονται στο Νοσοκομείο μόνο, ωστόσο μπορούν να απευθύνονται και σε ιατροδικαστή, ο οποίος θα δώσει εμπεριστατωμένη επιστημονικά διάγνωση και ιατρικό πόρισμα.
Από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με την ιατρική κι αργότερα όταν αντιλήφθηκε το αντικείμενο της ιατροδικαστικής ήθελε να ασχοληθεί με αυτό. Όπως εξηγεί «η ιατροδικαστική είναι η μόνη ειδικότητα που μπορεί να απαντήσει 100% στο γιατί. Με γοητεύει η αυτοψία και η νεκροτομή. Η ιατροδικαστική είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ θύματος – συμβάντος και αλήθειας. Δεν με φοβίζει ό,τι και να αντικρίσω. Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε σε κάθε συμβάν για να μην γίνει λάθος και να μην αδικηθεί και το ίδιο το θύμα.
Πώς αντιμετωπίζει όμως ο κοινωνικός της περίγυρος το λειτούργημα που ασκεί;
«Στην αρχή εντυπωσιάζονται και στη συνέχεια τρομάζουν με τι καλούμαι να αντιμετωπίσω», απαντά, ενώ ανατρέχοντας στις υποθέσεις που έχει χειριστεί, θυμάται μία χαρακτηριστικά, η οποία ξεκίνησε ως αιφνίδιος και στη συνέχεια αποδείχθηκε ανθρωποκτονία από την πρόοδο της έρευνας. «Όπως έλεγε και ο αείμνηστος καθηγητής μου Μανώλης Μιχαλοδημητράκης και με τον οποίο ταυτίζομαι απόλυτα, «σε όλα τα περιστατικά η αυτοψία είναι το 80%. Δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα, αν ξέρεις να κάνεις αυτό που έχεις σπουδάσεις» τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει «Οι νεκροί μιλάνε, αρκεί να ξέρεις τη γλώσσα τους».
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση που έχει ένας ιδιώτης ιατροδικαστής στην κοινωνία του Βόλου, απάντησε «Ο Βόλος ακόμη δεν είναι εξοικειωμένος, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους ιδιώτες ιατροδικαστές και δε θα απευθυνθεί εύκολα σε ιδιώτη ιατροδικαστή, το λειτούργημα του οποίου, μπορεί να αποτελέσει «βοηθητικό εργαλείο» σε κάθε περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή υπόνοια από την οικογένεια».
Τέλος, όσον αφορά στην επάρκεια ιατροδικαστών στην Ελλάδα δήλωσε «Πρόσφατα διορίστηκαν 21 ιατροδικαστές σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο ελλείψεις παρουσιάζονται στους νεκροτόμους βοηθούς ιατροδικαστή. Το ιδανικό θα ήταν ο κάθε ιατροδικαστής να έχει τον δικό του νεκροτόμο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το