Τοπικά

Εργασία για νοσηλευτές, αλλά εκτός ΕΣΥ

 

Μπορεί να μην μένουν άνεργοι, ωστόσο δεν επιλέγουν τα νοσοκομεία, λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας. Ο λόγος για τους απόφοιτους νοσηλευτικών σχολών που έχουν πολύ καλές προοπτικές εργασίας. Μάλιστα αρκετοί στρέφονται και στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές για σχολικοί νοσηλευτές.

Το 23ο πανελλήνιο νοσηλευτικό συνέδριο της πανελλήνιας συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.) ολοκληρώνεται σήμερα στον Βόλο, όπου εκατοντάδες έδωσαν το «παρών».
Στο συνέδριο αναδείχθηκαν τόσο επιστημονικά, όσο και συνδικαλιστικά ζητήματα. Οι συνθήκες εργασίας, τα μισθολογικά, τα ασφαλιστικά είναι μερικά από τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στο τετραήμερο συνέδριο.
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ) κ. Τζαννής Πολυκανδριώτης ανέφερε πως «στον Βόλο φιλοξενήθηκε το συνέδριο με νοσηλευτές από όλη τη χώρα, αλλά και την Κύπρο. Αναφερθήκαμε και σε πολλά συνδικαλιστικά ζητήματα, καθώς μετά την πανδημία η πολιτεία δεν έχει ενδιαφερθεί για τους Έλληνες νοσηλευτές. Στα Νοσοκομεία της χώρας παρατηρείται μια συνεχής υποστελέχωση. Το ποσοστό στελέχωσης σε νοσηλευτές στα νοσοκομεία αγγίζει το 45-50%. Οι νοσηλευτές, δηλαδή αυτοί που είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών και παλιών ΤΕΙ, ανέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας στους 22.000, ωστόσο για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειαζόμαστε περίπου άλλους τόσους. Οι βοηθοί νοσηλευτές ανέρχονται στις 40.000 και προέρχονται από τα ΙΕΚ, τις σχολές των νοσοκομείων».
Ο ίδιος σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι πως ενώ υπάρχουν θέσεις, οι νέοι νοσηλευτές δεν επιλέγουν το ΕΣΥ για να εργαστούν, γιατί ξέρουν ότι για 1.000 ευρώ, θα προσφέρουν σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, με εντατικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην βλέπουν το σπίτι και την οικογένειά τους».
Ο κ. Πολυκανδριώτης επισήμανε πως «το νοσοκομείο δεν είναι ελκυστικό για τους νοσηλευτές. Δεν υπάρχει ποιότητας ζωής, οι βάρδιες είναι εξαντλητικές και λόγω των ελλείψεων, των επαγγελματικών ασθενειών και των έκτακτων αναγκών, ενώ οι νοσηλευτές εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα, εντούτοις λαμβάνουν αντί για δύο ρεπό, ένα ρεπό ή και κανένα. Οι συνθήκες είναι αντίξοες και οι απόφοιτοι δεν θέλουν να γίνουν νοσηλευτές στα νοσοκομεία γιατί θα δουλεύουν από πρωί σε νύχτα, θα βλέπουν λίγο το σπίτι τους, δεν θα έχουν Σαββατοκύριακα.
Στο μητρώο της ένωσης νοσηλευτών Ελλάδας είναι εγγεγραμμένοι 45.000, αλλά ενεργοί είναι περίπου 35.000. Από τους 35.000 εργάζονται στα νοσοκομεία 20.000-22.000. Ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος και το λένε και οι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα έχει 3,4 νοσηλευτές ανά 100.000 κατοίκους, όταν σε άλλες χώρες είναι 12,5. Και αυτό το 3,4 δεν είναι το ακριβές στοιχείο, γιατί συμπεριλαμβάνονται και οι βοηθοί νοσηλευτών. Ουσιαστικά στην Ελλάδα είμαστε στο 1,3%».
Το αποτέλεσμα της μη ένταξης των νοσηλευτών στο ΕΣΥ, είναι να κάνουν άλλες επιλογές. Όπως ανέφερε ο κ. Πολυκανδριώτης, αρκετοί επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, και άλλες χώρες, όπου οι μισθοί είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι. Στο εξωτερικό εργάζονται 3.000 και πλέον νοσηλευτές. Επίσης, τόνισε πως άλλοι επιλέγουν να εργαστούν στις κλινικές ώστε να βρίσκονται και στους τόπους τους που διαμένουν. Επίσης, μια άλλη τάση τα τελευταία χρόνια είναι οι νοσηλευτές να διεκδικούν την πρόσληψή τους στα σχολεία ως αναπληρωτές και να εργάζονται ως σχολικοί νοσηλευτές. Κάθε χρόνο έχουμε μια απώλεια νοσηλευτών που αντί να έρθουν στα νοσοκομεία, πάνε στα σχολεία γύρω στους 2.500-3.000. Βέβαια έχουμε πει ότι είναι αναγκαίοι οι σχολικοί νοσηλευτές. Μάλιστα στην εκπαίδευση λαμβάνουν σχεδόν τα ίδια χρήματα με το αν βρίσκονταν στο νοσοκομείο, αλλά οι συνθήκες εργασίες εκεί είναι πολύ καλύτερες. Παρατηρείται το φαινόμενο νοσηλευτές στα νοσοκομεία με 20 χρόνια εργασίας, να παραιτούνται, προκειμένου να εργαστούν ως αναπληρωτές σχολικοί νοσηλευτές».
Οι απόφοιτοι νοσηλευτικών σχολών ετησίως αγγίζουν τους 1.500 με τους περισσότερους να διεκδικούν την εισαγωγή στην εκπαίδευση πλέον και όχι στο ΕΣΥ.
Ωστόσο, οι ανάγκες παραμένουν γι’ αυτό και εργαζόμενοι ζητούν κίνητρα, όπως να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Προσλήψεις με αποτελέσματα μετά τριετίας
Και βέβαια το κράτος μπορεί να κάνει προσλήψεις, αλλά, όταν τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, τότε ίσως είναι δώρο άδωρον.
«Τα αποτελέσματα των προκηρύξεων μπορεί να ανακοινωθούν και μετά από τρία χρόνια από τότε που εκδόθηκαν και επειδή οι περισσότεροι στον κλάδο είναι γυναίκες, μπορεί να έχουν παντρευτεί, να έχουν κάνει παιδιά, να έχουν μετακομίσει σε άλλες πόλεις, γι’ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο να αρνούνται και τις θέσεις» ανέφερε ο γενικός γραμματέας.
Πάντως μέχρι τέλος του έτους αναμένονται και 1.500 συνταξιοδοτήσεις νοσηλευτών.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών είναι τα 52 έτη, ενώ πολλοί έχουν ένα και δύο μεταπτυχιακά, εξειδικεύσεις, ακόμη και διδακτορικά.
Ο κ. Πολυκανδριώτης επισήμανε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει νοσηλευτής που να μείνει άνεργος, μόνο κατ’ επιλογή».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το