Τοπικά

Ανεκμετάλλευτα 10 εκ. ευρώ του προγράμματος Jessica

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Ανεκμετάλλευτα παραμένουν 10 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Jessica, τα οποία διαχειρίζεται η Εθνική Τράπεζα. Χθες η Εθνική διοργάνωσε ημερίδα στο Δήμο Βόλου προκειμένου να ενημερώσει για το τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης που διαχειρίζεται, καθώς από πέρσι που «άνοιξαν» οι χρηματοδοτήσεις, οι προτάσεις για αξιοποίηση των κονδυλίων είναι ελάχιστες.

Συνολικά οι τράπεζες της χώρας διαχειρίζονται 250 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Jessica, με τα κονδύλια να παραμένουν ανεκμετάλλευτα από τις επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει και με την Εθνική.

Το στέλεχος της Εθνικής, στον τομέα των μεγάλων επενδύσεων κ. Σ. Παλαιοκρασσάς απέδωσε τη στασιμότητα ενός προγράμματος που κλείνει το 2015, στο γεγονός ότι στην εποχή της μεγάλης κρίσης είναι δύσκολο να λάβει κανείς δάνειο έστω και με τους ευνοϊκότερους όρους της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει η ίδια συμμετοχή να καλύψει το 10%.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς σημείωσε ότι ενδιαφέρον δεν έχουν επιδείξει ούτε οι δήμοι, για τα έργα που χρηματοδοτεί το Jessica και τα οποία αφορούν στην αστική ανάπτυξη, στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως τα απορρίμματα, οι συγκοινωνίες και οι θέσεις στάθμευσης.

Στη χθεσινή ημερίδα το ενδιαφέρον του κατέθεσε ο Δήμος Βόλου για χρηματοδότηση, ο οποίος επιθυμεί να εντάξει έργα της ΔΕΥΑΜΒ.

«Πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που χρηματοδοτούν επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης.
Σύμφωνα με τον Πάνο Σκοτινιώτη, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜΒ μελετούν και είναι έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις. «Είμαστε μια περιοχή που διψά για επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και αποτελεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό του Δήμου Βόλου. Θέματα που σχετίζονται με περιβάλλον και ΑΠΕ μας ενδιαφέρουν», τόνισε.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς επισήμανε ότι ο Δήμος Βόλου προσπαθεί όχι μόνο να ενημερώσει τους επενδυτές για το πρόγραμμα, αλλά να εντάξει έργα του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως ανέφερε, από την επεξεργασία και τη συζήτηση που έχει γίνει φαίνεται ότι τόσο το υδροηλεκτρικό έργο στη θέση Μετερίζια Πηλίου, όσο και τα συνοδά έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας Σωκράτης Παλαιοκρασσάς τόνισε ότι το πρόγραμμα Jessica έχει τη μορφή επιστρεπτέας χρηματοδότησης, με διάρκεια αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το