Τοπικά

«Κρύβονται» 753 Βολιώτες από την Εφορία

ΔΟΥ ΒΟ9ΛΟΥ

Άφαντοι παραμένουν στις Εφορίες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας 753 φορολογούμενοι, που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις, ώστε να προσκομίσουν τα φορολογικά τους στοιχεία προς έλεγχο. Στο μεταξύ «άνοιξε» στο taxisnet η ηλεκτρονική πύλη για την πληρωμή του φόρου πολυτελείας, τον οποίο πρέπει να καταβάλουν εκατοντάδες Βολιώτες μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών (ΣΟΛ) Μαγνησίας, μετά την επεξεργασία των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2013, όσες δηλαδή υποβλήθηκαν φέτος και αφορούν στα εισοδήματα του 2012, βρέθηκαν 753 φορολογούμενοι, που υπάγονται στις Δ.Ο.Υ. Βόλου (πρώην Α’-Β’) και Ν. Ιωνίας, που παραμένουν άφαντοι και δεν προσήλθαν για έλεγχο.

Όπως σημειώνει ο ΣΟΛ, στη Δ.Ο.Υ. Βόλου οι προς έλεγχο δηλώσεις ανήλθαν στις 4.064, ενώ 3.616 Βολιώτες ανταποκρίθηκαν. Οι 448 δεν εμφανίστηκαν στην Εφορία. Εκκαθαρισμένες δηλώσεις στη Δ.Ο.Υ. Βόλου είναι 3.580, διορθωμένες και προς εκκαθάριση έχουν απομείνει 36, ενώ καμία δήλωση δεν περιμένει διόρθωση.

Στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, οι προς έλεγχο δηλώσεις ανήλθαν στις 1.754. Οι 1.449 από τους φορολογούμενους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, ενώ οι 305 δεν εμφανίστηκαν στη Δ.Ο.Υ. Οι 1.411 δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί, οι 33 οδεύουν προς εκκαθάριση και μόλις πέντε δηλώσεις εκκρεμούν για διόρθωση.

Πρόκειται για στοιχεία του taxisnet, που συγκεντρώθηκαν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Συνολικά σε όλη τη χώρα σε 54.000 ανέρχονται οι φορολογούμενοι Έλληνες, που αποφεύγουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των Δ.Ο.Υ. για έλεγχο των δικαιολογητικών των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μέχρι τώρα, έχουν ελεγχθεί περίπου 9.884 παραστατικά δηλώσεων και βρίσκονται σε αναμονή για μαζική εκκαθάριση, ενώ οι δηλώσεις, των οποίων οι υπόχρεοι έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα παραστατικά και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, ανέρχονται στις 11.443.

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Βόλου κ. Δημ. Αποστολάκος, «θα σταλούν πάλι προσκλήσεις στους εν λόγω φορολογούμενους και μάλιστα με κλητήρα και εφόσον και πάλι δεν ανταποκριθούν, τότε θα τους επιβληθούν πρόστιμα, όπως ορίζει ο νόμος 2523/97, άρθρο 4, που κυμαίνονται από 117 μέχρι 1170 ευρώ».

Εφόσον και πάλι δεν προσέλθουν, προσθέτει ο κ. Αποστολάκος, «ανατίθενται οι υποθέσεις τους σε ελεγκτές και τους διενεργείται ενδελεχής έλεγχος. Όσοι δεν έχουν ανταποκριθεί, δεν είναι μόνο χρεωστικοί στις δηλώσεις τους, αλλά και πολλοί πιστωτικοί, καθώς πιθανολογείται ότι έχουν υπολογίσει δαπάνες, που δεν δικαιολογούνται στις δηλώσεις τους».

 

Ο φόρος πολυτελείας

Στο μεταξύ εκατοντάδες Βολιώτες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5%, από όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνα και αεροσκάφος.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ήδη τα πρώτα σημειώματα στους φορολογούμενους για την πληρωμή του φόρου. Ωστόσο, οι πολίτες μπορούν να τυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr από την επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες Φόρος Πολυτελείας». Η εισαγωγή στην εφαρμογή για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Υπόχρεοι καταβολής του «φόρου πολυτελούς» διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:

– Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω και έχουν παλαιότητα μέχρι 10 έτη

– πισίνες (δεξαμενές κολύμβησης).

– αεροσκάφη (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.) και ανεμόπτερα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή:

– 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα πάνω από 1.928 και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών,

– 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.

Επίσης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών:

– Οι φορολογούμενοι, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και από την επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου – Κατάσταση Οχημάτων», έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά όχι και να τροποποιήσουν, τα στοιχεία των αυτοκινήτων που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών.

– Σε όσες περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν διαφορετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική – τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το συντομότερο δυνατόν.

– Επειδή με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2014 δεν θα είναι δυνατόν να διορθωθούν τα στοιχεία των οχημάτων, οι φορολογούμενοι καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε διορθώσεις στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το