Τοπικά

Μαγνησία: Συντονιστικό όργανο συγκρότησαν οι φορείς Υγείας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πανιατρικό μέτωπο για κοινές δράσεις συγκρότησαν χθες με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου και του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Μαγνησίας, φορείς υγείας της Μαγνησίας σε σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα «Στράτος Κονδύλης» του ΙΚΑ Βόλου.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κήρυξε την Παρασκευή 29/11/2013 24ωρη απεργία για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Την ίδια ημέρα, απεργία έχουν προκηρύξει και οι νοσοκομειακοί γιατροί και σε πρώτη φάση, το συντονιστικό όργανο των φορέων υγείας Μαγνησίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου.

Επόμενος σταθμός την προσεχή Τρίτη στις 5.30 μ.μ. η πλατεία Αγ. Νικολάου με ανοιχτή συγκέντρωση και ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, προβλήματα που αφορούν στον κάθε πολίτη και όχι μόνο γιατρούς και νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό.

Επίσης, σήμερα δωρεάν έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη, ενημέρωση από διαβητολόγους και διατροφολόγους, οργανώνει από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στο Κοινωνικό Ιατρείο του (Σκενδεράνη 11) ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η ΟΕΝΓΕ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου έχει προκηρύξει απεργία στις 29 Νοέμβρη για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια, καθώς και τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ, τους γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, Ενώσεις Γιατρών και Επιτροπές Υγείας κατοίκων από πολλές περιοχές της χώρας που διεκδικούν την υπεράσπιση-αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Πολυϊατρείων, Περιφερειακών Ιατρείων, της περιοχής τους. «Απαιτούμε» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής και την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς.

Διεκδικούμε και σε συνεργασία με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες:

– Για τη στελέχωση – στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων Νοσοκομείων, με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό.

– Για το διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους.

– Για την αξιοποίηση στην Ελλάδα των νέων γιατρών που αναγκάζονται να ξενιτευτούν.

– Για τη στήριξη του θεσμού της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στο ΕΣΥ.

-Για να λειτουργήσουν όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ.

-Για να οργανωθούν αυτοτελή ΤΕΠ.

-Για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών.

-Για να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις.

-Για την αποκάλυψη-τεκμηρίωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην σωματική και ψυχική υγεία.

 

Αντίστροφη μέτρηση

για την κατάρρευση

Το μαχαίρι στις δαπάνες υγείας μέσω του προϋπολογισμού του 2014, θα προκαλέσει την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι πιστώσεις που προβλέπονται για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επαρκούν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο, προβλέπει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει δραματικές μειώσεις για τα νοσοκομεία. Πώς μπορεί να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία το 2014 με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2013 εξαντλήθηκε τον Οκτώβριο;

Με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, οι πιστώσεις και τα κονδύλια των νοσοκομείων δεν πρόκειται να φθάσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Εκτιμώ ότι οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία το 2014, θα φθάσουν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο!

Αν ο προϋπολογισμός του 2013 έφερε το ΕΣΥ στα όριά του, ο προϋπολογισμός του 2014 που κόβει 300 – 500 εκατομμύρια ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες, θα οδηγήσει τα νοσοκομεία στην εξαθλίωση.

Αυτή τη στιγμή είναι τεράστια τα προβλήματα σε όλα τα νοσοκομεία. Σε ορισμένα νοσοκομεία οι ανάγκες είναι πιο επιτακτικές γιατί οι ελλείψεις αφορούν σε είδη που μπλοκάρουν όλη τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως χειρουργικά ράμματα.

Υπάρχουν πολλά περιφερειακά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα που δεν μπορούν να προμηθευθούν ούτε πετρέλαιο, γιατί οι προμηθευτές απαιτούν να πληρωθούν αμέσως με την παράδοση και σε μετρητά ή το πολύ σε ένα μήνα. Αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, αφού το υπουργείο Υγείας δε δίνει έκτακτη επιχορήγηση.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς φθάνουν τις 6.000 σε όλη την Ελλάδα και αυτό φάνηκε και από την παραπομπή της χώρας από την Κομισιόν για το εξαντλητικό ωράριο των γιατρών. Γιατί αν είχαν καλυφθεί τα κενά, δεν θα είχαμε παραπεμφθεί ως χώρα.

Η δέσμευση για προσλήψεις 5000 γιατρών το 2010 και το 2011 έχει παγώσει και τώρα ο υπουργός Υγείας μιλά ότι θα διοριστούν 400 γιατροί, σταγόνα στον ωκεανό.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που προσέρχονται στα νοσοκομεία, αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο τώρα με τις χαμηλές θερμοκρασίες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το