Τοπικά

«Καμπανάκι» κτηματομεσιτών για αγοραπωλησίες – Κινδυνεύουν με ακύρωση εκατοντάδες συμβόλαια

 

Με ακύρωση κινδυνεύουν εκατοντάδες συμβόλαια για αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς, όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες της Μαγνησίας, το τελευταίο διάστημα η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι διαδικασίες.
Το 2024 αναμένεται επίσης δυναμικό για τους κτηματομεσίτες, καθώς η κτηματαγορά βρίσκεται σε φάση εξέλιξης.
Ωστόσο αυτό που ζητούν, είναι πρώτον, να στηρίξουν οι τράπεζες με εκταμιεύσεις δανείων και δεύτερον, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της γραφειοκρατίας που θέτει σε κίνδυνο τα συμβόλαια και ταλαιπωρεί τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες πηγαίνοντας τις διαδικασίες αρκετό χρονικό διάστημα πιο πίσω.
Το Σωματείο κτηματομεσιτών Βόλου έκοψε προχθές σε κέντρο εστίασης την πρωτοχρονιάτικη πίτα σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τα θέματα του κλάδου τους.


Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφία Χαλκιά τόνισε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από μικρούς και μεγαλύτερους επενδυτές για να αγοράσουν ένα ακίνητο το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη επένδυση. Βέβαια από το 2023 υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία που είναι η μεγάλη μας τροχοπέδη και αυτό μας χαλάει τις δουλειές. Θα πρέπει οι πολιτικοί να κοιτάξουν να λύσουν τη γραφειοκρατία για να είναι οι δουλειές μας πιο εύρυθμες και να μην έχουμε αυτή την καθυστέρηση. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει καθυστέρηση στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών από διάφορες υπηρεσίες, όπως πολεοδομίες, περιφέρεια, δασαρχεία, που απαιτούνται, ενώ με τη μετεξέλιξη του υποθηκοφυλακείου σε κτηματολογικό γραφείο εδώ και λίγους, παρατηρείται και εκεί καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών. Λόγω της ευρύτερης χρονοτριβής που είναι πλέον τριπλάσια και τετραπλάσια σε σχέση με άλλα χρόνια, κινδυνεύουν να χαλάσουν δουλειές, να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν συμβόλαια και όλοι να μείνουν δυσαρεστημένοι. Στη Μαγνησία σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχουν εκατοντάδες συμβόλαια αγοραπωλησιών που δεν έχουν ολοκληρωθεί».
Η ίδια τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί λύση για το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα για τους νέους, τους φοιτητές, τις οικογένειες. Από πέρυσι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί γύρω στο 15%, ενώ την τελευταία εξαετία είμαστε πάνω από το 40%».
Η ίδια συμπλήρωσε πως «ο κόσμος εμπιστεύεται τους κτηματομεσίτες και υπάρχουν πιστοποιημένοι συνάδελφοι, νόμιμα γραφεία, ενταγμένοι σε θεσμικούς συλλόγους και εξασφαλίζουν μια καλή σιγουριά για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν».

Ανάγκη για περισσότερα στεγαστικά δάνεια
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Ηλίας Κοκμοτός τόνισε πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε σπίτια και ειδικά σε μικρά διαμερίσματα τα οποία είναι δυσεύρετα.
Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών λέγοντας πως «κατασκευάζονται σπίτια, αλλά ο κόσμος δυσκολεύεται να τα αγοράσει, γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές πώλησης. Γι’ αυτό και θα πρέπει οι τράπεζες να βοηθήσουν με τη χορήγηση περισσότερων στεγαστικών δανείων. Ακόμη θα μπορούσαν να κατασκευάζονται δύο ειδών υποδομές, από τη μια αυτές που αναφέρονται στα υψηλότερα βαλάντια με διάφορες ελκυστικές προδιαγραφές και από την άλλη υποδομές για τα πιο λαϊκά κοινωνικά στρώματα».
Ο γραμματέας του σωματείου κ. Γιώργος Θεοχάρης τόνισε πως «το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων στην κτηματαγορά έχει κάπως σταθεροποιηθεί μετά τις πλημμύρες. Ακόμη διαπιστώνουμε πως οι ιδιώτες ευρύτερα αγοράζουν πλέον σπίτια πιο πολύ για τη μακροχρόνια μίσθωση και όχι τόσο τη βραχυχρόνια λόγω και των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων με τη φορολόγηση. Για τις τιμές των ενοικίων, μπορούμε να πούμε πως όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει μια σταθεροποίηση και κάτι παραπάνω. Άλλωστε η υπάρχουσα προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Οι φοιτητές
Για τους φοιτητές και πόσο εύκολο είναι να βρεθεί σπίτι στον Βόλο ο ίδιος είπε πως «οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων έχουν αυξηθεί, γιατί όλοι ψάχνουν να βρουν σπίτι στο ευρύτερο κέντρο από Παγασών μέχρι Κασσαβέτη και από την παραλία μέχρι την Αναλήψεως. Έτσι το δυάρι ξεκινά στην καλύτερη των περιπτώσεων από τα 350 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 500-550 ευρώ. Υπάρχουν, όμως διαθέσιμα σπίτια και σε άλλες περιοχές και σε πιο χαμηλές τιμές».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το