Πολιτική

Ένταση και επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν οι 35 της κατάληψης από μέλη του ΠΑΜΕ

 

Σοβαρά επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν καταλάβει νωρίτερα το γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση.

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν στις συμπλοκές με την αστυνομία, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας χτύπησαν διαδηλωτές και χρησιμοποίησαν χημικά. Οι τραυματίες αποχώρησαν με το λεωφορείο της αστυνομίας.

Πραγματοποιήθηκαν 35 προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διαταραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές. Ωστόσο, το ΚΚΕ έχει κάνει παράσταση στον εισαγγελέα ζητώντας να αφεθούν οι συλληφθέντες καθώς είναι όλοι συνδικαλιστές και αναμένεται η απόφασή του επί του αιτήματος.

Συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο της ΓΑΔΑ,  πραγματοποιούν διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι οι 35 και τονίζουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.

Σοβαρές υλικές φθορές προκλήθηκαν στον προθάλαμο του γραφείου του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Μετώπου μπήκαν στο κτίριο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, εισερχόμενοι ένας ένας και δηλώνοντας στην είσοδο ότι προορισμός τους ήταν τα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις, την άγρια επίθεση που δέχτηκαν δεκάδες συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών από δυνάμεις των ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού για το Ασφαλιστικό».

Στο σημείο έφτασε λίγο μετά τις 16:00 η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έκανε λόγο για «ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης έναντι ενός λαού που υποφέρει».

«Ένα ζητάμε από τον υπουργό Εργασίας, να φέρει το βίντεο -να το δώσει στα κανάλια- με τις καταστροφές, που τάχα έκαναν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι δικαίως πήγαν να διαμαρτυρηθούν για προκλητικές δηλώσεις, που πραγματικά ξεσήκωσαν», δήλωσε.

Στο σημείο βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κύριο Στρατούλη.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης που έκαναν τα 40 μέλη του ΠΑΜΕ στον 8ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού δεν σημειώθηκε ένταση.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταληψίες έσπασαν μία πόρτα και προκάλεσαν μικροφθορές.

Ωστόσο το κλίμα έγινε έκρυθμο και κατέληξε σε επεισόδια όταν οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο καθώς και με την ολοκλήρωση της επιχείρησης.  Ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εμποδίσει το λεωφορείο με τους προσαχθέντες να αποχωρήσει, κάνοντας αλυσίδα γύρω από το μπροστινό μέρος του οχήματος, ενώ ένας διαδηλωτής χτύπησε με το κράνος του το παρμπρίζ.

Το λεωφορείο με τους προσαχθέντες αποχώρησε μετά από την επέμβαση των ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση

“Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να αποδοκιμάζεται όχι μόνο στα λόγια αλλά και έμπρακτα και πως η επιδρομή στο γραφείου του κ. Βρούτση και οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του, είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα.

“Όσοι υιοθετούν πρακτικές βίας στα πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία που αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρά τους», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε το απόγευμα την ακόλουθη δήλωση:

«Η οργανωμένη επιδρομή και η προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας, δεν δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων. Οι προπηλακισμοί και οι καταστροφές στη δημόσια περιουσία μόνο θλίψη προκαλούν. Λυπάμαι, γιατί κάποιοι με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στήνουν σκηνικό έντασης και βίας. Οι ενέργειες αυτές τραυματίζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις θυσίες των Ελλήνων. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στρέφονται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής σήμερα στο κέντρο της Αθήνας με τη χρήση βίας, χημικών και προσαγωγών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και εργαζομένων στα πεντάμηνα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας».

Η δήλωση που άναψε φωτιές

Η κατάληψη έγινε στον απόηχο δηλώσεων του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, για το ασφαλιστικό, το οποίο – όπως υποστήριξε – οικοδομήθηκε στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και «είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων».  Ανακοίνωση του ΚΚΕ ανέφερε σχετικά ότι «ο υπουργός Εργασίας με το «θράσος του ληστή» κατηγορεί τους επί δεκαετίες ληστευόμενους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ότι οι συντάξεις και οι όποιες παροχές είχαν οι εργαζόμενοι, ήταν αποτέλεσμα ‘πελατειακών αντιλήψεων'”.

«Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά πρέπει να εξεγερθούν, προκειμένου να βάλουν τέλος σ’ ένα συνεχές έγκλημα που γίνεται σε βάρος τους. Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ ήταν και είναι ένας: Να μην έχουν στοιχειώδη ασφάλιση και παροχές και αντί για σύνταξη να παίρνουν επίδομα στα βαθιά γεράματα. Μέχρι εδώ η κοροϊδία και τα ψέματα” προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το