Photo Gallery, Πολιτική

«΄Ωρα των μεγάλων αποφάσεων»

Τόνισε στο χθεσινό συμβούλιο των αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με ζητούμενο τις συγκλίσεις…


Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης νέων πρωτοβουλιών άμεσα, με στόχο τη συνεννόηση

Σαμαράς: Μόνη διέξοδος η επαναδιαπραγμάτευση και η μείωση της φορολογίας

Αλέκα Παπαρήγα: Τρομοκρατούν το λαό υπέρ του κεφαλαίου Καρατζαφέρης: Η καρέκλα κάποιων είναι πάνω από την Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ 27.-

Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε η σημερινή (χθεσινή) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια και παρά την αρχική εντύπωση που έδωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης πως η σύσκεψη κατέληξε σε “ναυάγιο”, η κυβέρνηση και η Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζουν πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια συναίνεσης.

Η πρόταση Καρατζαφέρη για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ δεν πέρασε, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως συμφώνησαν στην από κοινού επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου και ειδικά του φορολογικού πακέτου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και ζήτησε συναίνεση αποκλείοντας τις εκλογές. Παράλληλα δήλωσε ανοιχτός ακόμη και στην επιλογή τεχνοκρατών κοινής αποδοχής για να αναλάβουν θέσεις – “κλειδιά” στον κρατικό μηχανισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είπε προς τους πολιτικούς αρχηγούς: “Είμαι ανοιχτός σε όλα ακόμη και για συμμετοχή τεχνοκρατών, που θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Στο πρόγραμμα όμως που οφείλουμε να τηρήσουμε εμείς προχωράμε, όπως έχουμε υποχρέωση με αποφασιστικότητα”.

Στην πρόταση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: “Υπάρχει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Αν θέλεις να περάσεις από εκεί στελέχη”.

Ο Αντ. Σαμαράς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πάγια θέση του πως η συνταγή του μνημονίου είναι λανθασμένη πολιτική και τόνισε ιδιαίτερα το θέμα του φορολογικού, αφού επέμεινε ότι χωρίς μείωση των φόρων δεν θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. “Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο, από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Όχι σε περισσότερους φόρους αλλά σε λιγότερους για να μπορέσει να δουλέψει η οικονομία. Μόνο τότε θα μπορέσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και ανάκαμψη. Πρόκειται για το Ζάππειο ΙΙ που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο του μέρος από τις προτάσεις του δικού μας σχεδίου χωρίς όμως το πιο σημαντικό τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επισημάναμε ότι χωρίς μείωση των φόρων όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση. Τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης του κράτους και της αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση, άλλωστε δεν είχε διαπραγματευτεί το μνημόνιο ούτε στην αρχή. Ο κ. Παπανδρέου μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό μόνον αν πειστεί η τρόικα. Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα, και ύστερα να πάμε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα. Δεν ήταν λοιπόν η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο και ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από εδώ και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή δεν θα άλλαζε τίποτα”.

Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι πρέπει να πειστεί η τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: “Δεν πρόκειται να δώσουν ώθηση τα μεμονωμένα μέτρα. Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με βασικό άξονα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έλα να πάμε να επαναδιαπραγματευτούμε τους φορολογικούς συντελεστές”.

Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τέθηκε όπως όλα δείχνουν και θέμα κυβερνητικής συνεργασίας κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως δεν υπάρχει εντολή για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε παροχή συναίνεσης ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μετά τη συνάντηση δήλωσε: “Επιδιώκουμε αποτελεσματικότητα για το λαό και όχι χαμένες ευκαιρίες. Δεν συμφωνήσαμε σε κανένα από τα ειδικά ζητήματα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να πούμε τη γνώμη μας και να πούμε σε κάποιο από αυτά να συμφωνήσουμε. Διότι δεν υπάρχουν κάποια ζητήματα που μπορείς να συμφωνήσεις. Αυτά που έθεσε στο τραπέζι είναι ζητήματα στα οποία διαφωνεί κανείς – εμείς δηλαδή – 100%. Ο κ. Παπανδρέου θέλει βασικά συνευθύνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Διαπραγματεύσεις όμως που ούτε ένα σημείο δεν αφορά την ανακούφιση του λαού, τον οποίο τρομοκρατούν υπέρ του κεφαλαίου “.

Ο Γ. Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι ήταν αρνητικός σε όλα, ενώ σε δήλωση του αμέσως μετά τη σύσκεψη έδωσε την εντύπωση πως η συνάντηση κατέληξε σε φιάσκο καθώς είπε: “Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι οτι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτού θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα, δυστυχώς, κάποιων είναι πάνω από την Ελλάδα…οψόμεθα”

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον Αντώνη Σαμαρά: “Αντώνη είμαστε στο 80ο λεπτό και χάνουμε 2-0 και ο προπονητής, μας καλεί στο γήπεδο…και εσύ πας στην εξέδρα;”

Όπως είχε διαφανεί και από τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εισηγήθηκε τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ προτείνοντας ως τόπο συνάντησης των τριών αρχηγών το πατρικό σπίτι του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αύριο Αντώνη μας καλείς για καφέ στη Μουρούζη να φτιάξουμε από κοινού μια κυβέρνηση με ένα νέο πρόγραμμα και να αντιμετωπίσουμε τη δικτατορία των δανειστών μας”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το