Photo Gallery, Πολιτισμός

Περιήγηση στο παρελθόν και στο παρόν της Πόλης

Από το Θ. Κοροβίνη σε χθεσινή εκδήλωση στη «Χάρτα»

 

 

 

Εκατό φωτογραφίες που αναφέρονται στην ανθρωπογεωγραφία της Πόλης, παρουσιάστηκαν χθες, παραμονές της επετείου της Άλωσης, στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, τηλ: 2421033250).

Παρουσιαστής ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος, συγγραφέας και τραγουδοποιός που έζησε και δίδαξε στα ομογενειακά εκπαιδευτήρια της Πόλης για οκτώ έτη. Μέσα από τις φωτογραφίες και την αφήγησή του ταξίδεψε το κοινό του μέσα από αυτές τις 100 φωτογραφίες στο παρελθόν και το παρόν της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για μια από καρδιάς, εμπειρίας και γνώσης περιήγηση στη μυθολογία και την πραγματικότητα της πνευματικής πρωτεύουσας του Γένους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Θωμάς Κοροβίνης ερευνά εδώ και χρόνια πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού. Μέσα από αυτή την περιήγηση τόσο ένας αδαής όσο και ένας που γνωρίζει μπόρεσε να έρθει σε επαφή έστω και για το χρονικό όριο που κράτησε η εκδήλωση με την Πόλη και τον πολιτισμό της.

Όπως τόνισε ο κ. Θωμάς Κοροβίνης το υλικό, το οποίο μπορεί να δώσει η Πόλη, είναι ανεξάντλητο, ενώ με τη χθεσινή εκδήλωση ο στόχος ήταν μέσα από την άμεση και εμπειρική ματιά του να γίνει μία προσέγγιση στην ανθρωπογεωγραφία της πόλης αυτής. Ο κ. Κοροβίνης μέχρι σήμερα έγραψε τα βιβλία: Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ’ Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου, Φαχισέ Τσίκα, Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία, Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τούμπας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για το Γιώργο Κούδα, Οι Ασίκηδες – Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από το 13ο αιώνα μέχρι σήμερα, Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας, Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Θεσσαλονίκη 2005 – Ρεπορτάζ – Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή, Σμύρνη, μια πόλη στη λογοτεχνία, Όμορφη νύχτα – Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη (1985-2005), Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής, Ο γύρος του θανάτου.

Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.

Δισκογραφία: Από έβενο κι αχάτη, Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζούν, Τακίμια, Το Κελί.

Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το