Photo Gallery, Τοπικά

Αύξηση 50% των κρουσμάτων Aids το 2011

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία κατά του Αids «Αλυσίδα ζωής - Δώστε τα χέρια» που πραγματοποιείται στο Βόλο παραχωρήθηκε χθες


Αυξημένο κατά 50% εμφανίζεται το ποσοστό των οροθετικών το 2011 στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία κατά του Αids «Αλυσίδα ζωής – Δώστε τα χέρια» που πραγματοποιείται το τελευταίο διήμερο στην πόλη μας. Όπως επισημάνθηκε η αδιαφορία και η έλλειψη ενημέρωσης- πρόληψης θεωρούνται οι κυριότεροι σύμμαχοι της νόσου.

Η ενημερωτική εκστρατεία κατά του Αids «Αλυσίδα ζωής – Δώστε τα χέρια» υλοποιείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ. ΕΛ. Π. ΝΟ.) και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος με τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου.

«Πρόκειται για μια συνδυασμένη ενέργεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων αλλά και του συνόλου του πληθυσμού για μια ασθένεια που πλήττει τη ζωή και τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων, μια νόσο που έγινε γνωστή πριν από τρεις δεκαετίες και κατέληξε σε μάστιγα», τόνισε στην ομιλία του ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, εκπροσωπώντας την 5η Υγειονομική Περιφέρεια. «Σήμερα η αδιαφορία, η χρήση ναρκωτικών και η πορνεία είναι οι κυριότερες αιτίες για τη μετάδοσή του ιού και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου το 2011 στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αγγίζοντας το 50%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η αύξηση του Aids στους χρήστες ναρκωτικών έφτασε 1250%», συνέχισε ο κ. Ζαχαρόπουλος, σχολιάζοντας πως «ως κοινωνία έχουμε εθιστεί στον κίνδυνο και τον αμελούμε. Η αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα και η αντιμετώπιση του είναι ιδιαίτερα δύσκολη ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Παρά τις προσπάθειες των Υγειονομικών Υπηρεσιών της χώρας η μετάδοση του ιού συνεχίζεται με ανοδική πορεία. Όλα τα παραπάνω δεδομένα μας ωθούν σε προγράμματα πρόληψης στοχευόμενα ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται, σε βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης με ενθάρρυνση της εξέτασης καθώς και σε περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες συμπεριφοράς και τάσεων ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Για αυτές τις δράσεις χρειάζεται η κατάλληλη εκπαίδευση παιδιών και εφήβων και ως κοινωνία πρέπει να πούμε όχι στην αδιαφορία. Από την πλευρά μας, ως Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να διευκολύνουμε την ενημέρωση του πληθυσμού» κατέληξε ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Εκ μέρους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η υπεύθυνη του Κέντρου της Θεσσαλονίκης, κ. Φανή Γκόμα πρόσθεσε πως «από το 2002 και μετά παρατηρούμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα το 2011 να έχουμε 954 νέα περιστατικά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορούν άτομα 25-44 ετών με τους άντρες να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Ειδικότερα η αύξηση σε ό,τι αφορά τους άντρες εμφάνισε τα υψηλότερα ποσοστά στις ηλικίες 30-34 και στις γυναίκες 25-29», σημείωσε η κ. Γκόμα, εξηγώντας πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μέσα από τα άτομα που ευαισθητοποιήθηκαν και προχώρησαν σε εξετάσεις με συνέπεια το πραγματικό ποσοστό των οροθετικών να είναι εν δυνάμει μεγαλύτερο. Η κ. Γκόμα ενημέρωσε επίσης πως «ειδικές ομάδες θεραπείας της νόσου λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη και όποιος επιθυμεί να εξεταστεί μπορεί να καταφύγει στο Νοσοκομείο Βόλου, 6-8 εβδομάδες μετά την επικίνδυνη επαφή και να εξεταστεί ανώνυμα πληρώνοντας μόνο το αντίτιμο των 5 ευρώ της επίσκεψης στο Νοσοκομείο».

Τα «καλά νέα» μετέφερε στη συζήτηση ο κ. Απόστολος Παντσάς, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Βόλου, ο οποίος σημείωσε πως αν και η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι συνεχώς αυξανόμενη «το θετικό είναι πως οι θάνατοι από το Aids γίνονται ολοένα και λιγότεροι. Κατά συνέπεια αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουμε την ασθένεια ως κάτι τελεσίδικο και θανατηφόρο, αλλά ως μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται», κάτι που υποστήριξε και η κ. Γκόμα σημειώνοντας πως «από το 1996 και έπειτα έχει καλυτερεύσει η ποιότητα ζωής των οροθετικών και έχουν αυξηθεί τα ποσοστά επιβίωσης και τα άτομα αυτά συνεχίζουν να είναι ενεργά όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός».

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που αναπτύσσονται για την ενημέρωση τόσο του σχολικού όσο και του γενικότερου πληθυσμού η κ. Γκόμα σημείωσε πως «ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών της Γ’ Λυκείου σε 20 σχολεία της Λάρισας και σε 10 στο Βόλο, ενώ στελέχη των Υγειονομικών Υπηρεσιών θα συνεχίσουν την ενημέρωση στα σχολεία. Η οροθετικότητα έχει να κάνει με την υπευθυνότητα και το σεβασμό στο σώμα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ενδυνάμωση την παιδιών και των νέων ώστε να αντιστέκονται στις πιέσεις και να κάνουν τις σωστές επιλογές».

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας στελέχη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και εθελοντές των Υπηρεσιών Υγείας αρμοδιότητας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας βρίσκονται στο Βόλο, ήδη από χθες Πέμπτη, πραγματοποιώντας σειρά ενημερωτικών δράσεων με τη συνεργασία και του Δήμου Βόλου. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Πανεπιστημίου έχει στηθεί ενημερωτικό περίπτερο και ενημερωτικά φυλλάδια θα μοιράζονται στους διερχόμενους αλλά και σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία κ.ά.

Σήμερα, Παρασκευή 9 Μαρτίου (8μ.μ.) στην πλατεία Πανεπιστημίου θα ανάψουν κεριά που θα συμβολίσουν το red ribbon, την κόκκινη κορδέλα-σύμβολο κατά της ασθένειας του Aids. Επίσης το Σάββατο 10 Μαρτίου στελέχη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο προκριμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και με τη διανομή του ανάλογου υλικού σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της εποχικής γρίπης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το