Πολιτική

Έξι γυναίκες κατηγορούνται για μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ

Χρήματα, πολυτελή αυτοκίνητα και πισίνες κατείχαν οι υψηλόβαθμες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας

Στη σύλληψη έξι γυναικών, όλες υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, προχώρησε τις τελευταίες ώρες η Οικονομική Αστυνομία για το μεγάλο σκάνδαλο των πλαστών συνταγογραφήσεων, παράνομων επιδομάτων και εικονικών νοσηλειών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ύψος της απάτης σε βάρος του ασφαλιστικού φορέα υπερβαίνει τα 12 εκ ευρώ. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώθηκε σε υπαλλήλους των τμημάτων Παροχών, Μητρώου και Οικονομικών του ΙΚΑ Καλλιθέας, οι οποίοι φέρεται να συνεννοούνταν με περισσότερους από 400 ιδιώτες για σειρά παράνομων συναλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατοικία μιας εκ των κατηγορουμένων βρέθηκαν 800.000 ευρώ σε κούτες πάμπερς – σε… επανέκδοση της σχετικής συνήθειας, που καταγράφηκε πρώτη φορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά -, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι κρατικοί υπάλληλοι διέμεναν σε πολυτελείς κατοικίες με πισίνες και είχαν επίσης πολυτελέστατα αυτοκίνητα!

Ακόμη σε ορισμένες από τις κατοικίες βρέθηκαν εκατοντάδες έγγραφα του ΙΚΑ που πλαστογραφούνταν συστηματικά από τις υπαλλήλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μία από τις συλληφθείσες παραδέχθηκε ήδη στα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας την ενοχή της και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα ποσά.

Η έρευνα ωστόσο επεκτείνεται, τώρα, σε γραφεία του ΙΚΑ και σε άλλα σημεία της χώρας και κυρίως στην Δυτική Μακεδονία.

Ορισμένοι από τους «ασθενείς» ή τους “δικαιούχους” επιδομάτων που συνεργάζονταν με το κύκλωμα φέρονται να έχουν παραδεχθεί στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ: «Προ μεγάλου χρονικού διαστήματος δεχθήκαμε τηλεφώνημα από υπαλλήλους του ΙΚΑ στην Καλλιθέα, οι οποίοι μας ρώτησαν αν θα θέλαμε να βγάζουμε ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα, αν θέλουμε να έχουμε ένα καλό χαρτζιλίκι. Μας πρότειναν, λοιπόν, να εμφανιζόμαστε ως ασθενείς νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία ή να ζητάμε άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Αυτοί θα εξέδιδαν τις σχετικές βεβαιώσεις και θα προχωρούσαν στις σχετικές καταγραφές στα βιβλιάριά μας».

Επιπλέον άλλοι συνενοούνταν με τα ίδια στελέχη του ΙΚΑ προκειμένου να παίρνουν μηνιαία επιδόματα που έφταναν και τα 14.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου και ίσως μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχει χειρισθεί η νεοσύστατη Οικονομική Αστυνομία.

Να δημευθούν οι περιουσίες

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ κ. Νίκος Χατζόπουλος σχετικά με το σκάνδαλο στα γραφεία του Ιδρύματος στην Καλλιθέα σημείωσε, ανέφερε:

«Η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων στο ΙΚΑ αγωνίζεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι επίορκοι υπάλληλοι δεν έχουν καμιά θέση ανάμεσά μας. Η διοίκηση πρέπει να απολύσει αμέσως όσους κατηγορούνται και να δημεύσει την περιουσία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών του ΙΚΑ το ύψος της απάτης ίσως υπερβεί τελικώς τα 50 εκατομμύρια ευρώ! Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η υφαρπαγή των χρημάτων με το τρυκ των ψεύτικων επιδομάτων και παροχών ανακαλύφθηκε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των καταθέσεων σε τράπεζες ασφαλισμένων και μη του ΙΚΑ, όπου μεγάλα ποσά εμφανίζονταν να διοχετεύονται σε συγγενείς των υπόπτων υπαλλήλων.

Την εποπτεία στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έχει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα

Εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η απάτη μέσω Διαδικτύου, που είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μέρες με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για δήθεν επιστροφή φόρου, με υποτιθέμενο αποστολέα το ΙΚΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., το ”κόλπο” είχαν στήσει τέσσερις Ρουμάνοι, (τρεις άνδρες και μια γυναίκα), εκ των οποίων συνελήφθησαν οι τρεις (ένας 26χρονος, ένας 25χρονος και η 21χρονη γυναίκα).

Οι δράστες είχαν αποστείλει χιλιάδες τέτοια μηνύματα σε χρήστες του Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να αλιεύσουν, με τη μέθοδο ”phishing”, προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Σε τρεις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους πολίτες για την απάτη, τα κατάφεραν και απέσπασαν τους αριθμούς καρτών από τους κατόχους τους, με τις οποίες προέβησαν σε αγορές μέσω διαδικτύου.

Είχε ήδη ωστόσο ξεκινήσει η έρευνα, από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν τα ίχνη των δραστών και την Τρίτη, κατά την παράδοση προϊόντος, μετά από παραγγελία σε ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), συνελήφθη στην Αθήνα αρχικά ο 26χρονος.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο 25χρονος και 21χρονη, ενώ αναζητείται ο τέταρτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το