Τοπικά

Υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία της Μαγνησίας

Υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία της Μαγνησίας από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ και στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ΟΑΣΠ, των Υπουργείων Παιδείας και Κλιματικής Αλλαγής και του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ξεκινήσει το πρώτο στη χώρα καινοτόμο – πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο Σχολικό Περιβάλλον, όπου έχουν επιλεγεί περίπου 40 σχολεία με στόχο να μειωθεί η διακινδύνευση και να καταστεί πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον σε κάθε σχολικό συγκρότημα.

Σε πρώτη φάση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχουν οι 29 μεγαλύτερες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 4 Περιφερειακές Ενότητες και εκπαιδεύονται διαδικτυακά 89 εκπαιδευτικοί.
Όσον αφορά στα σχολεία της Μαγνησίας, αυτά που συμπεριλαμβάνονται είναι: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου, το 1ο Γενικό Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας – Πειραματικό, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και το Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε χθες στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, ενώ το μεσημέρι η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ δρ. Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκαν στη δράση και στο πρόγραμμα σε συνέντευξη σε ξενοδοχείο του Βόλου.

Όπως ανέφερε η κ. Μακρή «Το πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά περιλαμβάνει ένα σύνολο συνδυασμένων δράσεων και επιμορφωτικών ενοτήτων όπως δια ζώσης εκπαίδευση με χρήση καινοτόμο και πρωτότυπο εκπαιδευτικού υλικού το οποίο έχει συγγραφή ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας χορήγηση πρωτοτύπου ψηφιακού υλικού και βίντεο τα οποία είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων εκτίμηση τρωτότητας και υπολογισμό διακινδύνευσης σε κάθε σχολικό συγκρότημα, διεξαγωγή ασκήσεων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε σχολικά συγκροτήματα από εξειδικευμένους επιστήμονες, κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε σχολικά συγκροτήματα λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και το υφιστάμενο γεωμορφολογικό γεωδυναμικό και υδρομετεωρολογικό πλαίσιο της κάθε σχολικής μονάδας».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την παρουσίαση στη Λάρισα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Σήμερα με το πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων στο σχολικό περιβάλλον εμπλουτίζουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας ώστε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Η μόνη βεβαιότητα στην εποχή που ζούμε είναι η αβεβαιότητα. Χρειάζεται να εξοικειωθούμε με τις συνεχείς κρίσεις, χρειάζονται υπεύθυνοι άνθρωποι για να τις διαχειριστούν αυτοματοποιημένα, στην πράξη και όχι στη θεωρία. Στη Θεσσαλία προετοιμαζόμαστε, επενδύουμε στην πρόληψη και λειτουργούμε με φιλοσοφία build back better. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία, ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και εστιάζουμε στην εκπαίδευση των παιδιών από το δημοτικό σχολείο εκεί όπου διδάσκονται και μπαίνουν οι βάσεις του ανθρώπου για το υπόλοιπο της ζωής του».
Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «Ξεκινάμε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος από τη Θεσσαλία, γιατί εδώ έχουμε αποδεδειγμένα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο όλες τις μεγάλες κρίσεις. Στη Θεσσαλία καταφέραμε να δώσουμε άμεση και αποτελεσματική απάντηση σε επίπεδο πρόληψης, εκδήλωσης έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί η διακινδύνευση σε κάθε σχολικό συγκρότημα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ανάλυση εκτίμησης κινδύνου σε κάθε σχολικό συγκρότημα, εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, διαμόρφωση σχεδίων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τη φύση των κινδύνων που απειλούν κάθε σχολείο και ασκήσεις ετοιμότητας».
Σε ερώτηση για τους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία, ο καθηγητής ανέφερε ότι, τα 17.000 σχολεία στη χώρα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στα σχολεία που είναι μέχρι το 1959 κατασκευασμένα και οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνει προσεισμικός έλεγχος αλλά δεν υποστηρίζεται ότι είναι επικίνδυνα, η δεύτερη κατηγορία που είναι μέχρι το 1984 κι έχουν αντισεισμική επάρκεια κι αυτά που είναι από το 1984 και μετά και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Πλέον θα υπάρχει ψηφιακό δελτίο ελέγχου, το ΤΕΕ θα επιλέξει και θα εκπαιδεύσει 2.500 μηχανικούς για να κάνουν τους ελέγχους και μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια, ξεκινώντας από τα σχολεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το