Τοπικά

«Βρόχος» το εμφιαλωμένο νερό για τα καταστήματα εστίασης

«Η εστίαση με το εμφιαλωμένο νερό δεν μπορεί να λειτουργήσει» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι επαγγελματίες του κλάδου από τη στιγμή που το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο και θα πρέπει να πλένουν φαγώσιμα, πιάτα και ποτήρια καταβάλλοντας αρκετά χρήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους σχεδόν τα μισά καταστήματα εστίασης στη Μαγνησία είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν. Και οι λόγοι είναι κυρίως δύο, πρώτον, οι ζημιές που υπέστησαν και δεύτερον, το υψηλό οικονομικό κόστος για τη λειτουργία τους από την αγορά των εμφιαλωμένων νερών και της πρακτικής δυσκολίας που προκύπτει.
Η θεομηνία έχει πλήξει πολλές επιχειρήσεις με πρόκληση ζημιών και απώλεια τζίρου. Και ο κλάδος της εστίασης είναι από τους πιο λαβωμένους.
Για έναν ακόμη λόγο, καθώς με δεδομένο πως το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Το κλίμα επιβαρύνεται και από τους προβληματισμούς που έχουν οι καταναλωτές για να μεταβούν σε ένα κατάστημα εστίασης.
Το πλαστικό ποτήρι είναι αυτό που κυριαρχεί στις καφετέριες και τα μπαρ με τους καταναλωτές να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Άλλωστε δεν είχαν συνηθίσει να πίνουν τον καφέ τους σε πλαστικό ποτήρι. Βέβαια αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι επαγγελματίες υπακούοντας στις συστάσεις των αρμόδιων φορέων, θα πρέπει να συνηθίσουν και το πλαστικό.
Εφαρμόζοντας τις οδηγίες του υπουργείου για καθολική χρήση εμφιαλωμένου νερού, οι επαγγελματίες της εστίασης και ειδικότερα όσοι έχουν ταβέρνες, εστιατόρια, πιτσαρίες, τσιπουράδικα, γνωρίζουν πως θα πρέπει να διαθέτουν αρκετά εμφιαλωμένα νερά για να καθαρίζουν τα φαγώσιμα, τα πιάτα και τα ποτήρια.
«Εκτιμάται πως ένα κατάστημα εστίασης που προσφέρει φαγητό, θα πρέπει να διαθέτει τη μέρα περίπου 250 ευρώ για να καθαρίζει με εμφιαλωμένα νερά τα πιάτα, τα ποτήρια και τα φαγώσιμα. Το κόστος είναι υψηλό» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου.
Οι επαγγελματίες ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να δώσει μια λύση. Σημειώνουν μάλιστα πως τα πλυντήρια πιάτων τα οποία διαθέτουν, έχουν απορρυπαντικά και στεγνωτικά που απολυμαίνουν τα ποτήρια και τα πιάτα, ενώ διαθέτουν και αντλίες με φίλτρα για το νερό.
Το πρώτο δεκαήμερο μετά την κακοκαιρία έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα υποτονικά για την εστίαση, αφού λόγω της οικονομικής δυσχέρειας πολλών νοικοκυριών και του γενικότερου προβληματισμού, η κατανάλωση είναι περιορισμένη. Άλλωστε, σύμφωνα με τον σύλλογο, σχεδόν τα μισά καταστήματα εστίασης είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά.
«Μόλις το νερό γίνει πόσιμο, θα λυθεί και το λειτουργικό ζήτημα για τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
Ο σύλλογος έχει ήδη κοινοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία τα οικονομικά αιτήματα για την επιβίωση του κλάδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το