Τοπικά

Βουλευτές της Μολδαβίας υποδέχθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο Κων. Μαραβέγιας

 

Αντιπροσωπεία βουλευτών της Μολδαβίας υποδέχθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας Ελλάδας – Μολδαβίας και βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Ο κ. Μαραβέγιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. Την εξέλιξη αυτή, όπως είπε, στήριξε ενεργά η Ελλάδα, θεωρώντας την πρωτοβουλία της Ένωσης αναγκαία. Ακόμη, αναφέρθηκε στην στάση της Ε.Ε απέναντι στην πρόσφατη επιθετικότητα της Ρωσίας με την επιβολή ομόθυμα από όλα τα κράτη μέλη, οικονομικών κυρώσεων για την προστασία της Ουκρανίας, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει πως τέτοιες μέρες πριν 48 χρόνια, είχαμε μιαν άλλη εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος, στην Κυπριακή Δημοκρατία, τις συνέπειες της οποίας βιώνει μέχρι σήμερα η χώρα.

Σε σχέση, ειδικά, με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Μολδαβία, σημείωσε ότι η Ελλάδα συνέδραμε τη χώρα μέσω της Ε.Ε, τόσο σε εξοπλισμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας όσο και οικονομικά, με την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης, για την υποδοχή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν περάσει τα σύνορα της. Παράλληλα η Ελλάδα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τα όποια ασυνόδευτα παιδιά φέρει το προσφυγικό αυτό ρεύμα στην Μολδαβία, αναγνωρίζοντας πως καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να ανταποκριθεί στο μέγεθος μιας τέτοιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Για αυτό το λόγο η Ελλάδα συμμετέχει -μεταξύ άλλων πολυμερών σχημάτων-και στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Μολδαβία που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αυτό το σημείο ο Κ. Μαραβέγιας απηύθυνε τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνικού λαού για τη φιλοξενία που επιφύλαξε η Μολδαβία σε χιλιάδες ομογενείς μας πρόσφυγες αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που κατέφυγαν εκεί από την Ουκρανία.

«Είναι γεγονός πως οι Έλληνες και οι Μολδαβοί ως λαοί συνδεόμαστε διαχρονικά με μια ειδική, αδελφική σχέση που ξεπερνά τις πράγματι στενές, φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών μας σήμερα. Πολύ πριν υπάρξουν τα κράτη αυτά με την τωρινή τους μορφή, ήδη από τον 18ο αιώνα, οι δυο λαοί είχαν αναπτύξει αδελφικούς δεσμούς μέσω της Ελληνικής κοινότητας που ζούσε εκεί. Ήταν η εποχή που η Μολδαβία, μια από τις ακμάζουσες τότε παραδουνάβιες ηγεμονίες, υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον μεγάλο Έλληνα επαναστάτη και διανοητή Ρήγα Φεραίο».

Με συγκίνηση ο Κ. Μαραβέγιας ανέφερε το όνομα του σπουδαίου αυτού τέκνου της Μαγνησίας, ενός ανθρώπου που διέδωσε τα Ελληνικά γράμματα σε όλη την Ευρώπη και με τα γραπτά του άναψε τη σπίθα της Ελληνικής Επανάστασης που ήρθε 30 χρόνια μετά, το 1821. Πρόκειται, όπως είπε, για μια προσωπικότητα η οποία αποτελεί την σημαντικότερη γέφυρα που συνεχίζει να συνδέει την Ελλάδα με την Μολδαβία μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία βουλευτών της Μολδαβίας συναντήθηκε, παρουσία του κ. Μαραβέγια, με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εξέφρασε τη βούληση για συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα (πχ εκπαίδευση ξεναγών), την ευκολότερη πρόσβαση των Μολδαβών τουριστών στην Ελλάδα, τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας (roaming) , την επαναφορά της απ΄ευθείας αεροπορικής σύνδεσης Κισινάου – Αθήνας, τη διασύνδεση μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, την επικαιροποίηση μνημονίου συνεργασίας που ισχύει από το 2008.

Τέλος, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να οργανωθεί επίσκεψη Επιμελητηρίων με σκοπό να διευκολυνθούν ελληνικές επενδύσεις στη Μολδαβία. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Larisa Novac, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας και ο κ. Sergiu Lazarencu, μέλος της ίδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το