Τοπικά

Βόλος: Αρκετές απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων μέσω τηλεφώνου

Να εξαπατήσουν ηλικιωμένους αναφέροντας ότι δήθεν ένα συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματιστεί σε τροχαίο και χρειάζεται χρήματα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, επιχείρησαν επιτήδειοι το τελευταίο 24ωρο στη Μαγνησία.
Στη Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας υπήρξαν αρκετές αναφορές για επιτήδειους που προσπάθησαν να υφαρπάξουν χρήματα από ανυποψίαστους συμπολίτες με τον συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος μπορεί να είναι γνωστός στις αρμόδιες αρχές, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ηλικιωμένοι που θα «τσιμπήσουν».
Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι κατά καιρούς ο Βόλος μπαίνει στο στόχαστρο αυτών των δραστών, οι οποίοι προφανώς έχοντας έναν κατάλογο με τηλέφωνα αρχίζουν και καλούν από τα λεγόμενα πακιστανικά τηλέφωνα, ώστε να μην αφήσουν τα ίχνη τους.

Η ιστορία που παρουσιάζουν είναι ότι το παιδί ή άλλο συγγενικό πρόσωπο του ηλικιωμένου τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα και για να υποβληθεί σε εγχείρηση, πρέπει να δοθούν χρήματα. Μάλιστα οι δράστες ζητούν ποσά που συνήθως ξεπερνούν και τις 50.000 ευρώ. Οι ηλικιωμένοι αρχικά δέχονται ένα σοκ, αλλά όσοι έχουν ενημερωθεί από τα παιδιά τους ή συγγενείς δεν πέφτουν θύματα. Επίσης μπορεί να έχουν παρακολουθήσει και την επικαιρότητα και να ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Όταν, όμως, γίνονται δεκάδες απόπειρες απάτης, τότε δεν αποκλείεται κάποιος να πέσει θύμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν αρκετά περιστατικά με απόπειρες απάτης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και για τις οποίες η αστυνομία είναι ενήμερη.

Συμβουλές
Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει οι πολίτες να ενεργούν.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις που οι επιτήδειοι επικαλούνται την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος ενεργούν ως εξής:
– Τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά προσποιούμενοι τους γιατρούς, δικηγόρους ή αστυνομικούς.
– Υποστηρίζουν ψευδώς ότι στενό συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου.
– Ζητούν χρηματικά ποσά για να μη φυλακιστεί το συγγενικό σας πρόσωπο και να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες.
– Άλλοι συνεργάτες των δραστών παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή, προσποιούμενοι το συγγενικό σας πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια.
– Σας ζητούν να έρθουν σπίτι σας για να παραλάβουν τα χρήματα ή σας δίνουν ραντεβού σε καθορισμένο τόπο και χρόνο.
Στις περιπτώσεις που οι επιτήδειοι επικαλούνται νοσηλεία ασθενή ενεργούν ως εξής:
– Τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά και σας αναγγέλλουν ότι στενός σας συγγενής εισήχθη στο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή άλλου λόγου.
– Απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια χειρουργική επέμβαση.
– Σας ζητούν να πάτε σε κάποιο σημείο, όπου υποτίθεται αναμένει υπάλληλος του νοσοκομείου (νοσηλευτής, κ.λπ.) για να παραλάβει τα χρήματα.
– Δεν τερματίζουν την κλήση, παραμένοντας στη «γραμμή» και εάν χρησιμοποιήσετε την ίδια τηλεφωνική συσκευή για να καλέσετε το συγγενή σας, οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση και επιβεβαιώνουν την άσχημη είδηση, παριστάνοντας π.χ. τον τραυματιοφορέα.
Με στόχο την αντιμετώπιση και πρόληψη τέτοιων περιστατικών η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
– Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού σας προσώπου.
– Μην κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση.
– Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το