Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον: «Μια (πολύ) σύντομη ιστορία της ζωής πάνω στη Γη» και «Ενεργειακές προκλήσεις και Πράσινη μετάβαση»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Μια (πολύ) σύντομη ιστορία
της ζωής πάνω στη Γη,
Henry Gee,
Κάκτος
Ο συγγραφέας: Ο δρ. Henry Gee γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Leeds και του Cambridge. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες είναι συντάκτης στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature και συγγραφέας πολλών βιβλίων πάνω στην εξέλιξη των ειδών, από την καταγωγή των σπονδυλωτών και τους δεινόσαυρους έως την εμφάνιση του ανθρώπου και την ιστορία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ζει στο Νόρφολκ με την οικογένειά του και πολλά κατοικίδια.
Εν αρχή ήταν η Γη. Ένας τόπος αφιλόξενος και απρόσιτος, σε διαρκή χημική μεταβολή, καλυμμένος από ταραγμένες θάλασσες, με ένα τοπίο που ανασκάλευαν ξανά και ξανά οι ασταμάτητες ηφαιστειακές εκρήξεις.
Μέσα από αυτή την ταραχή ξεπήδησε η ζωή. Τα πρώτα έμβια όντα δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μικροσκοπικές μεμβράνες που κάλυπταν εξίσου μικροσκοπικά κενά στα βράχια, στο έλεος των ρευμάτων καυτού νερού και μεταλλικών στοιχείων που ανάβλυζαν από ρωγμές στον ωκεάνιο πυθμένα.
Μέσα σε αυτές τις μεμβράνες, παρόλο που δεν ήταν απόλυτα αδιά­βροχες, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον διαφορετικό από τον ανελέητο χαλασμό που τις περιέβαλλε. Σε αυτά τα μικρά καταφύγια εξελίχθηκε σταδιακά η παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν φούσκες – πιστά αντίγραφα των γονιών τους: Αφρώδεις ομάδες κυττάρων, που έμοιαζαν με μικροσκοπικές σαπουνόφουσκες, στάθηκαν σαν μικροσκοπικές γροθιές που αψηφούσαν τον υπόλοιπο άψυχο κόσμο.
O Henry Gee διατρέχει τα τελευταία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια με μεταδοτικό ενθουσιασμό και επιστημονική ακρίβεια. Αξιοποιώντας την πλέον πρόσφατη επιστημονική γνώση και γράφοντας με τρόπο ευθύ και προσιτό, διηγείται μια επική ιστορία επιβίωσης και επιμονής και φωτίζει την ευαίσθητη ισορροπία μέσα στην οποία επιβιώνει, από την εμφάνισή της έως τώρα, η ζωή.

Ενεργειακές προκλήσεις
και Πράσινη μετάβαση,
Άγις-Γεώργιος Δήγκας,
Ελληνοεκδοτική
Ο συγγραφέας: Ο Άγις-Γεώργιος Δήγκας είναι μηχανολόγος μηχανικός, με ειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο και Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Ενεργειακές Αγορές από το Alba Business School και το Audencia Business School της Γαλλίας, ενώ έχει εκπαιδευτεί σε θέματα Ηγεσίας & Διοίκησης Αλλαγών από το «Atlantic Council» των ΗΠΑ. Η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορά στη μαθηματική μοντελοποίηση και ανάλυση γεωπολιτικού ρίσκου. Έχει διατελέσει υπότροφος του Ιδρύματος «Δημ. Ν. Κάρλος για την Προαγωγή του Ήθους & των Ανθρωπιστικών Αξιών», του Ιδρύματος «Konrad Adenauer Stiftung» και της «Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας – HAEE», ενώ έχει εργαστεί ως στέλεχος ενεργειακών επιχειρήσεων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.
Το βέβαιο είναι πως στον χώρο της ενέργειας συντελούνται τεκτονικές αλλαγές, ειδικότερα στην αρχιτεκτονική της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, οι οποίες θα δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας. Η Ελλάδα, κατέχοντας εξαιρετική γεωγραφική θέση στο νοτιο-ανατολικό άκρο της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειάς της, ειδικότερα στις διόδους μεταφοράς της ενέργειας με τα πλούσια σε ενεργειακές πηγές κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τής δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε πρώτο βαθμό, στην αξιοποίηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργειακή της αυτονομία και, σε δεύτερο βαθμό, στην καταξίωσή της ως του πρώτου εξαγωγέα καθαρής πράσινης ενέργειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το