Τοπικά

Θεοφάνης Τακούδης: Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τον Σεπτέμβριο

Οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν στη Θεσσαλία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δημιουργούν πολλά προβλήματα εξαιτίας της παρατεταμένης διάρκειας του επικίνδυνου φαινομένου. Ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης προειδοποιεί πως η εικόνα με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» σε δυσθεώρητα ύψη θα διατηρηθεί μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τα χθεσινά «45άρια» σε Τρίκαλα και Λάρισα, αλλά και οι ενδείξεις των 44°C και 41°C σε Καρδίτσα και Βόλο αντίστοιχα, ήταν απόδειξη της «σάρωσης» της Θεσσαλίας από τον καύσωνα, που συγκαταλέγεται στους χειρότερους των τελευταίων δεκαετιών. «Στο παρελθόν είχαμε τέτοιες τιμές, ακόμη και μεγαλύτερες. Όπως για παράδειγμα, οι 47,2 βαθμοί Κελσίου που σημειώθηκαν στα Τρίκαλα το 1958, μία καταγραφή που δεν επαναλήφθηκε από τότε. Ποτέ όμως δεν είχαμε τόσο μεγάλη διάρκεια του καύσωνα. Δεν είχαμε απλά για λίγες ημέρες τόσο υψηλές θερμοκρασίες, αντίθετα είναι πρωτόγνωρο να βλέπουμε την επαναφορά των τιμών πάνω από 41°C – 42°C. Έχουμε περισσότερο από ένα δεκαήμερο που η θερμοκρασία βρίσκεται σταθερά πάνω από τους σαράντα βαθμούς», σημείωσε ο Λαρισαίος μετεωρολόγος, για να προσθέσει: «Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ανομβρία που έχουμε, προκαλούνται ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες και καταλήγουμε να μιλάμε για μία ακραία κατάσταση, που δεν την έχουμε συνηθίσει». Οι εκτιμήσεις που κάνει, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας: «Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Εκτιμούμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τις 10-12 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου».

Εξηγώντας τα αίτια του φαινομένου, ο κ. Τακούδης είπε: «Φέτος έχουμε τον αφρικανικό αντικυκλώνα, ο οποίος ενισχύεται από τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουμε στη νοτιοδυτική Σαχάρα, μια περιοχή που καταγράφονται θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από 50°C. Και για να μπούμε και λίγο πιο βαθιά, ας μην παραβλέπουμε το φαινόμενο La Niña και την ψύξη στον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, που επηρεάζει το κλίμα στη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται να έχουμε βαρύ χειμώνα με πολλά χιόνια, κυρίως στις ορεινές περιοχές».

Με το 2020 να έχει καταγραφεί ως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία του πλανήτη, στο προσκήνιο επανήλθε η συζήτηση για τον ρόλο της ανθρώπινης παρέμβασης στην κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του, ο κ. Τακούδης, σχολίασε: «Αυτό το κεφάλαιο συζήτησης θα ανοίξει εάν έχουμε μία περιοδική επανάληψη των φαινομένων και όχι όταν εμφανίζεται μόνο τρεις ή τέσσερις φορές. Ναι μεν έχουμε μία επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, αλλά οι μέσοι όροι των μετεωρολογικών παραμέτρων δεν δείχνουν πολύ μεγάλες μεταβολές, πλην όμως βλέπουμε ακραία φαινόμενα σε όλη την υφήλιο. Από τις περιόδους ξηρασίας, βλέπουμε πλημμύρες στην ίδια περιοχή. Εικόνες που θα επαναλαμβάνονται εάν οι κυβερνήσεις των κρατών δεν λάβουν άμεσα μέτρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το