Τοπικά

Τέλος στις αντιδράσεις για το λιμάνι του Πλατανιά βάζει το ΣτΕ: Δεν αμφισβητείται η νομιμότητα του έργου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του περιβαλλοντικού συλλόγου «Η Σηπιάδα» για το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά, κρίνοντας ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα του σημαντικού αυτού έργου.
Με την προσφυγή στο ΣτΕ, που είχαν καταθέσει τον Νοέμβριο του 2017, οι κάτοικοι ζητούσαν την ακύρωση της μελέτης, θεωρώντας ότι το έργο θα είναι καταστροφικό για τον Πλατανιά καθώς δεν «υπακούει» στη λογική της ανάπτυξης με ήπιους όρους. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο, είχε ταχθεί ομόφωνα υπέρ της κατασκευής του λιμανιού και, μάλιστα, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είχε ασκήσει παρέμβαση στο ΣτΕ, το οποίο υιοθέτησε πλήρως τους ισχυρισμούς του.

Ουσιαστικά το ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς ότι ο λιμένας Πλατανιά με την υλοποίηση των έργων ολοκλήρωσής του θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη οργάνωση του παράκτιου χώρου της περιοχής και ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας, μέσω του εκσυγχρονισμού των υποδομών εξυπηρέτησης των αλιέων και της χωρικής οργάνωσης αυτών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης, η προτεινόμενη ολοκλήρωση των έργων του Λιμένα Πλατανιά συνάδει με τις υφιστάμενες χρήσεις γης του οικισμού και μάλιστα η λειτουργία του θα υποστηρίξει την υφιστάμενη αλιευτική δραστηριότητα με περιβαλλοντικά αποδοτικότερο τρόπο από ότι στην υφιστάμενη κατάσταση. Συνεπώς, ο Λιμένας Πλατανιά δεν θα προκαλέσει αλλαγή των υφιστάμενων χρήσεων γης, αντίθετα θα ενισχύσει την υφιστάμενη δραστηριότητα των αλιέων.

Τον Δήμο Νοτίου Πηλίου εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο νομικός Απ. Παπακωνσταντίνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το