Πολιτισμός

Τέχνη και τεχνική στην Έκφραση – Έκθεση της Γ’ Λυκείου

Καρπό επίμοχθης προσπάθειας, καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των παιδιών, αλλά και που διδάσκει συγγραφή με καινοτόμο μεθοδολογία, προτείνει πηγές άντλησης επιχειρηματολογίας και βοηθά στην ορθή συγγραφή παραγράφων, προλόγων και επιλόγων, χαρακτηρίζουν το νέο τους βιβλίο οι συγγραφείς του Μάνος Φορλίδας και Μαρία Μητράκου. Ο τίτλος του είναι «Τέχνη και Τεχνική στην Έκφραση – Έκθεση Γ’ Λυκείου» από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Ο κ. Μάνος Φορλίδας επισήμανε ότι «το βιβλίο αυτό είναι καρπός επίμοχθης προσπάθειας, με βάση την πολυετή εμπειρία μας στην τάξη. Καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των παιδιών γιατί τους προτείνει ορθό και πλήρη τρόπο απάντησης στις ασκήσεις των πανελλαδικών, ενώ έχει πλήθος ασκήσεων και εφαρμογών στη θεωρία της έκθεσης. Προσπαθεί επίσης να καλύψει τα πιθανά ερωτήματα προς παραγωγή λόγου, παραθέτοντας 156 ζητούμενα και τις απαντήσεις τους».
Η κ. Μαρία Μητράκου, που και αυτή υπογράφει το βιβλίο και είναι και σύζυγος του κ. Μάνου Φορλίδα, σημείωσε πως «είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για αυτήν την έκδοση, γιατί πιστεύουμε ότι είναι σε θέση να βοηθήσει ουσιαστικά τους μαθητές. Διδάσκει συγγραφή με καινοτόμο μεθοδολογία, προτείνει πηγές άντλησης επιχειρηματολογίας και βοηθά στην ορθή συγγραφή παραγράφων, προλόγων και επιλόγων».

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας με τον κ. Μάνο Φορλίδα να προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα καινοτόμο βοήθημα, το οποίο στοχεύει στο να συνδράμει εκπαιδευτικούς και μαθητές στη διδασκαλία του απαιτητικού μαθήματος της Έκθεσης Γ’ Λυκείου και στην προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις».
Δομή του βιβλίου: «Η τέχνη και η τεχνική του λόγου». Μέρος πρώτο: Εφαρμοσμένη Θεωρία. Αναλυτική παρουσίαση στοιχείων θεωρίας σε πέντε κεφάλαια με ενδεικτικούς πίνακες, που οργανώνουν τη γνώση. Εφαρμογές (60) κατά σημεία θεωρίας με κατάλληλα αποσπάσματα κειμένων και οδηγίες για υποδειγματικές απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα. Ασκήσεις (50) κατά σημεία θεωρίας, οι υποδειγματικές απαντήσεις των οποίων βρίσκονται στο συνοδευτικό βιβλίο της έκδοσης. Καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης και τα πιθανά ερωτήματα των εξετάσεων.
Τα πέντε κεφάλαια θεωρίας: 1ο Κεφάλαιο: Στοιχεία Παραγράφου – Κειμένου: Αναλύει τα δομικά στοιχεία παραγράφου – κειμένου, τους τρόπους ανάπτυξης, τους νοηματικούς και λεκτικούς τρόπους σύνδεσης των κειμενικών τμημάτων, τα γλωσσικά, μορφοσυντακτικά και τα υφολογικά στοιχεία που συμβάλλουν στην παραγωγή άρτιων μορφών λόγου. Κεφάλαιο 2ο: Η πειθώ σε επικοινωνιακό πλαίσιο: Παρουσιάζονται οι τρόποι, τα μέσα και οι μορφές πειθούς, ενώ γίνεται διεξοδική παρουσίαση των κειμενικών ειδών, τα οποία μπορεί να τεθούν προς ανάλυση στις εξετάσεις. Κεφάλαιο 3ο: Περίληψη: Παρουσιάζεται μεθοδολογία για τη δημιουργία περίληψης. Κεφάλαιο 4ο: Δημιουργία Παραγράφου: Παρουσιάζεται μεθοδολογία για τη δημιουργία αποδεικτικής παραγράφου. Κεφάλαιο 5ο: Παραγωγή Λόγου.

Η κ. Μαρία Μητράκου τόνισε ότι «σε αυτό το κεφάλαιο προτείνουμε συγκεκριμένη μεθοδολογία για την αναζήτηση – οργάνωση του υλικού επιχειρηματολογίας, τη συγγραφή του κειμένου της έκθεσης και υποδεικνύουμε πώς γίνεται η προετοιμασία και η συγγραφή προλογικής, μεταβατικής και επιλογικής παραγράφου. Για την αποκωδικοποίηση των ζητουμένων, εντοπίσαμε 10 άξονες ζητουμένων, σύμφωνα με τα θέματα που έχουν τεθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στις πανελλαδικές εξετάσεις και προτείνουμε υλικό στα παιδιά με βάση αυτούς».
Μέρος δεύτερο: Θεματικές ενότητες. Οργανώνονται 30 ευρείες θεματικές ενότητες που υπερκαλύπτουν την ύλη του σχολικού βιβλίου της Γ’ Λυκείου και συμπεριλαμβάνουν ύλη των μικρότερων τάξεων του Λυκείου, ώστε να καταστεί εφικτή η πληρέστερη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στις θεματικές ενότητες γίνεται διεξοδική ανάλυση 156 πιθανών ζητουμένων για την πανελλαδική εξέταση της παραγωγής λόγου, γι’ αυτό το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελεί Τράπεζα Θεμάτων. Συμπεριλαμβάνονται ισάριθμα Κριτήρια Αξιολόγησης στα πρότυπα των πανελλαδικών, οι υποδειγματικές απαντήσεις των οποίων βρίσκονται στο συνοδευτικό βιβλίο της έκδοσης, όπως και τα αναπτυγμένα σχεδιαγράμματα για την παραγωγή λόγου κάθε κριτηρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το