Τοπικά

Ένας χρόνος της ομάδας Ανώνυμων Υπερφάγων Βόλου

 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη δημιουργία της ομάδας Ανώνυμων Υπερφάγων που λειτουργεί στον Βόλο από 31 Μαρτίου 2023.
Η Ανώνυμοι Υπερφάγοι είναι μία παγκόσμια κοινότητα, στην οποία χιλιάδες ανθρώπων, που υποφέρουν από συναισθητική – ψυχαναγκαστική υπερφαγία ή άλλου είδους διατροφική διαταραχή, βρίσκουν θεραπεία. Το πρόγραμμα, προσφέρει ανάρρωση σωματική, συναισθηματική και πνευματική σε όσους αποφασίσουν με ειλικρίνεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με το φαγητό.
Συναντήσεις των Ανώνυμων Υπερφάγων, γίνονται σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Βέροια, Ερμιόνη, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Χανιά κι εδώ κι έναν χρόνο λειτουργεί και στον Βόλο.
Η κ. Μαρία, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Ανώνυμων Υπερφάγων Βόλου μιλώντας στη «Θ», ανέφερε μεταξύ άλλων το δικό της βίωμα: «Έτρωγα μεγάλες ποσότητες φαγητού, έτρωγα πολύ ζάχαρη και γλυκά. Ξεκινήσαμε την ομάδα τρία άτομα, μέσα σε έναν μήνα γίναμε έξι και σήμερα είμαστε 12 άτομα. Βέβαια ο αριθμός ποικίλλει. Η ομάδα μας λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα των ανώνυμων αλκοολικών, χωρίς γιατρούς και ψυχολόγους και στηρίζεται στη βιωματική εμπειρία των μελών. Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι με το φαγητό έχουν πρόβλημα και κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που τρώνε, μπορούν να επισκεφτούν την ομάδα».
Η κ. Μαρία διευκρινίζει ότι η ομάδα σε καμία των περιπτώσεων δεν υποκαθιστά τους επιστήμονες υγείας. «Μοιραζόμαστε βιωματικά τις εμπειρίες μας. Μέσα σε έναν χρόνο, μέλη μας, έχουν καταφέρει να χάσουν από 10 έως και 30 κιλά» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχω βρει αγάπη μέσα στην ομάδα, βελτιώθηκαν οι σχέσεις μου με την οικογένειά μου, με τον κοινωνικό μου περίγυρο, αναπτύχθηκε η δική μου αυτοπεποίθηση κι απολαμβάνω την καθημερινότητά μου. Η ομάδα στηρίζεται στην αλληλοβοήθεια και μας ενώνει το κοινό μας πρόβλημα, ο ψυχαναγκασμός για φαγητό».
Στην ομάδα συμμετέχουν γυναίκες διαφόρων ηλικιών από 45 έως 65 έτη κι όπως συμπληρώνει η κ. Μαρία, «στην ομάδα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, βάρους, φύλλου, καταγωγής κ.ά.». Η ομάδα πραγματοποιεί συναντήσεις στην αίθουσα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Ανθ. Γαζή 216 με Βλαχάβα, κάθε Δευτέρα 18.00 – 19.30 και κάθε Τετάρτη 11.30 – 13.00.
Να σημειωθεί ότι χθες 4 Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού κατά της Παχυσαρκίας και στόχος είναι να γίνουν σαφείς οι σοβαρές επιπτώσεις της νόσου στην υγεία και να προβληθούν οι πολυάριθμες πια διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης, καθώς υπολογίζεται πως 1 δισεκατομμύριο περίπου άνθρωποι είναι παχύσαρκοι κι εκτιμάται ότι τα άτομα με παχυσαρκία θα διπλασιαστούν στην επόμενη δεκαετία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το