Πολιτισμός

20 χρόνια από τις παραδοσιακές φόρμες στη σύγχρονη μουσική δημιουργία – Η Εστουδιαντίνα με τον Γιώργο Νταλάρα θα γιορτάσει τα γενέθλιά της

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, διοργανώνει μουσική παράσταση «Μη μου γράφεις γράμματα…» με την Ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» για τα 20+ χρόνια δημιουργίας και επίσημο καλεσμένο τον Γιώργο Νταλάρα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 9, στο Θερινό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης.
20 χρόνια και πλέον η Ορχήστρα που άνοιξε δρόμους στο να γίνει αυτή η τομή στην Ελληνική μουσική σκηνή, με τον φυσικό ήχο και τις διασκευές από τις παραδοσιακές φόρμες, στη σύγχρονη δημιουργία. Με ένα μεγάλο (έργο 18 cds) και πάνω από 1.000 εμφανίσεις, η ορχήστρα κάνει φέτος μια σειρά συναυλιών, η οποία ξεκίνησε από την Κύπρο και θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μία ιδιαίτερη στιγμή – γιορτή της Μουσικής, στην Πόλη του Βόλου και της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, όπου στις 10 του Σεπτέμβρη θα γιορτάσει τα γενέθλιά της, μαζί με το κοινό που πρωτοξεκίνησε αυτό το ταξίδι πριν 2 και πλέον δεκαετίες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας και συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή της Εστουδιαντίνας για τις 2 δεκαετίες, φυσικής της παρουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει την τιμή να συμπράξει με τον Γιώργο Νταλάρα, που είναι και ο βασικός παραγωγός της ορχήστρας στη δισκογραφία και με τους νεότερους ερμηνευτές, Θοδωρή Κοτονιά, Χρήστο Καλιοντζίδη και Ρία Ελληνίδου, καθώς και τη χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου, σε ένα μουσικό οδοιπορικό στα τραγούδια της ξενιτιάς και της Μετανάστευσης.
Το πρόγραμμα αυτό, πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 30 Ιουνίου του 2017, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη μουσική παράσταση του καλοκαιριού.
Αφηγητής: Τάσος Νούσιας.

Εστουδιαντίνα
Σταύρος Κουσκουρίδας – κλαρίνο, Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί, Δήμος Βουγιούκας – ακορντεόν, Χρήστος Δασκαλόπουλος – βιολί, Ζήσης Γεωργαλιός – κανονάκι, Φίλιππος Ρέτσιος – πιάνο, Γιώργος Μάτσικας – μπουζούκι, Μπεκιαρόπουλος Παντελής – μπουζούκι, Κωνσταντίνος Γεδίκης – ούτι, Αποστόλης Βαλαρούτσος – κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου – μπάσο, Στράτος Σαμιώτης – κρουστά, Δημήτρης Γκαβαρδίνας – τύμπανα, Νίκος Σαμαράς – πνευστά, Μιχάλης Καλιοντζίδης – ποντιακή λύρα, Ανδρέας Κατσιγιάννης – σαντούρι – καλλιτεχνική διεύθυνση.
Ηχοληψία: Βαγγέλης Κουλούρης, Αντώνης Ζαχόπουλος. Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος.

Στα χνάρια αυτής της λαμπρής ιστορίας δημιουργήθηκε το 1998 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, η νέα Εστουδιαντίνα. Μια 20μελής ορχήστρα νέων μουσικών που ασχολείται με τη μελέτη και την προσέγγιση των μουσικών ιδιωμάτων της Ελλάδας και της Μεσογείου.
Η Εστουδιαντίνα συμμετέχει σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ, συμπράττοντας επί σκηνής με κορυφαίους μουσικούς της διεθνούς σκηνής όπως ο Peter Gabriel, ο Ara Didjan, o Goksel Baktagir, o Zulfu Livaneli, με τους κορυφαίους ακορντεονίστες Ionika Minune (Ρουμανία), ο Peter Raalchef (Βουλγαρία) και με λαϊκές ορχήστρες από τα Βαλκάνια.
Με την ορχήστρα έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές όπως οι: Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Παντελής Θαλασσινός, Πασχάλης Τερζής,Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Βιτάλη, Αγάθωνας, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αηδονίδης, κ.ά., αλλά και η νεότερη γενιά ερμηνευτών όπως οι: Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Χαρούλης, Ορφέας Περίδης, Μάνος Πυροβολάκης, Ασπασία Στρατηγού.
300.000!!! Θεατές παρακολούθησαν ζωντανά την Εστουδιαντίνα, στην παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»,της Μιμής Ντενίση, όπου παίζονταν επί 3 χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο, σε Μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Περισσότερες από 1.000 συναυλίες έχουν πραγματοποιηθεί από το 1999 μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Ρουμανία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ευρώπη, Αυστραλία, Ν. Αφρική κ.ά.) στους γνωστότερους συναυλιακούς χώρους, με τη σύμπραξη των σπουδαιότερων ερμηνευτών της Ελληνικής μουσικής και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από Έλληνες όσο και διεθνείς κριτικούς καθώς και από τον τύπο. Εν μέσω δύσκολων καιρών για ποιοτική μουσική δημιουργία η Εστουδιαντίνα κατάφερε να έχει μόνιμους θαυμαστές και φίλους, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό και κώδικα επικοινωνίας την αγάπη τους για τις «φόρμες» της Ελληνικής μουσικής.
Οι προτάσεις της Εστουδιαντίνας στον χώρο του πολιτισμού δεν σταματούν στις συναυλίες και στη δισκογραφία, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς όπως η ερευνητική εργασία, ειδικές εκδόσεις και ανεξάρτητες παραγωγές καθώς και σε πρωτοβουλίες για την καταγραφή ιστορικού υλικού και δημιουργία αρχείων, αλλά και στην προσέγγιση της μουσικής εκπαίδευσης.
Η δισκογραφία της Εστουδιαντίνας έχει διανεμηθεί σε περισσότερα από 700 χιλιάδες αντίτυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά η δισκογραφία:
– Smyrne, Minos-EMI, 2002.
– Αφιέρωμα στη Μ. Ασία (Γ. Νταλάρας – Γλυκερία), Minos-EMI 2003.
– Δάκρυ στο γυαλί, Minos-ΕΜΙ, 2004.
– Τι τρανός χορός θα γένει, Περιοδικό «Δίφωνο», 2005.
– Αγαπημένο μου ημερολόγιο (Ε. Τσαλιγοπούλου), Sony Music, 2005.
– Φλόγα – Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Οδησσού, Legend, 2007.
– Να τα πούμε, Εφημερίδα «VETO», 2009.
– Mare Nostrum, Επιτροπή Διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων 2013, 2007.
– Φωνές του Αέρα – Δήμος Βουγιούκας, Διά χειρός «Εστουδιαντίνα», 2007.
– Τραγούδια με ουσίες, Universal, 2008.
– Σκοποί & Τραγούδια της καθ’ ημάς Ανατολής, Ανεξάρτητη παραγωγή 2008.
– Η ψυχή του βιολιού, Διά χειρός «Εστουδιαντίνα», 2010.
– 10 χρόνια Εστουδιαντίνα, Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», 2010.
– Η Σμύρνη του έρωτα (Γ. Κότσιρας), Minos-EMI, 2012.
– Χαίροις ένδοξε Λάζαρε, Δήμος Λάρνακας, 2013.
– Η ποίηση στη μουσική & οι λαϊκοί δημιουργοί, Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», 2014.
– Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (εικόνα αχειροποίητη). Μουσική: Α. Κατσιγιάννης, Minos-EMI/Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 2014.
– Ιzmir-Σμύρνη. Η μουσική από την παράσταση «Σμύρνη μου Αγαπημένη», της Μιμής Ντενίση σε σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, Sony/Εφημερίδα «TA ΝΕΑ», 2016.

Η διαδρομή του Ανδρέα Κατσιγιάννη
Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Προέρχεται από οικογένεια που έχει άμεση σχέση με την ελληνική μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία ανδρώνεται μουσικά σε ένα περιβάλλον που σχετίζεται με το ρεμπέτικο τραγούδι, τους έντεχνους δημιουργούς αλλά και τη Βυζαντινή μουσική.
Σε ηλικία δώδεκα χρόνων περίπου αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Ξεκινάει ουσιαστικά την επαγγελματική του καριέρα παίζοντας σαντούρι στη δισκογραφία και σε δημόσιες εμφανίσεις, ενώ παράλληλα σπουδάζει την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής δίπλα στους κορυφαίους πρωτοψάλτες Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη και συνεχίζει με ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Την περίοδο 1993-1997 βρίσκεται για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ και ταυτόχρονα δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική. Παράλληλα γνωρίζεται με τον σπουδαίο βιολιστή της πόλης Κυριάκο Γκουβέντα, και συνεχίζουν τη συνεργασία τους μέσα στα χρόνια, φέρνοντας καινοτόμες ιδέες στον χώρο της δισκογραφίας και της μουσικής γενικότερα.
Κορυφαίο γεγονός για την καλλιτεχνική του πορεία, αποτελεί η ίδρυση της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Το 1998 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ιδρύοντας την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με αρωγούς και συμπαραστάτες συνομήλικους φίλους μουσικούς από την πόλη της Νέας Ιωνίας και του Βόλου, ξεκινούν μια πορεία έντονης δραστηριότητας και καινοτομίας με εκατοντάδες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και με ένα σημαντικό εκδοτικό έργο που ξεπερνά τις 700 χιλιάδες αντιτύπων!
Σημαντικές επίσης είναι οι συνεργασίες του με κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής μουσικής καθώς ως σολίστας στο Σαντούρι δημιουργεί ένα σημαντικό δισκογραφικό έργο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, μιας και είναι μέλος της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Σταυρός Ξαρχάκος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης αλλά και ο Zulfli Livaneli είναι συνθέτες που ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνεργάζεται στη δισκογραφία αλλά και σε συναυλίες.

Ξεχωριστή στιγμή σταθμό αποτελεί η συνεργασία του Ανδρέα Κατσιγιάννη με τον Γιώργο Νταλάρα. Από τις αρχές του 2000 συνεργάζονται σε συναυλίες αλλά και δισκογραφικά κάνοντας μαζί πολλές φορές και τις επιμέλειες κάποιων εκδόσεων. Ο Γιώργος Νταλάρας από το 2003 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος και παραγωγός όσον αφορά στην εκδοτική δραστηριότητα της Εστουδιαντίνας.
Συνεργάζεται επίσης με τραγουδιστές από τον χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία,ο Πασχάλης Τερζής κ.ά., καθώς και με την πλειονότητα της νέας γενιάς τραγουδιστών. Από τον χώρο της παράδοσης με τη Δόμνα Σαμίου, τον Χρόνη Αϊδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση αλλά και τους δεξιοτέχνες Γιώργο Κόρο, Γιάννη Βασιλόπουλο, Βασίλη Σαλέα και πλειάδα ξεχωριστών μουσικών και τραγουδιστών από τον χώρο αυτό.
Το 2003 σε διοργάνωση που έκανε το υπουργείο πολιτισμού της Σουηδίας συμμετείχε σε περιοδεία δέκα συναυλιών σε ολόκληρη τη Σουηδία συνοδευόμενος από τη συμφωνική ορχήστρα της Στοκχόλμης παίζοντας διασκευές θεμάτων από την ελληνική παράδοση αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών για σαντούρι και ορχήστρα.
Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της μουσικής δραστηριότητας του Ανδρέα Κατσιγιάννη είναι η μουσική σύνθεση. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά και για την τηλεόραση.
Το 2008 στο πλαίσιο της διεκδίκησης – και τελικά ανάληψης – των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνθέτει τον Ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων, ο οποίος μετά από ψηφοφορία όλων των μελών, αποφασίστηκε να αποτελεί το επίσημο Μουσικό Σήμα-Ύμνο της διοργάνωσης.

Στον χώρο του τραγουδιού έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερες συνεργασίες με στιχουργούς όπως , με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Ηλία Κατσούλη, τον Ισαάκ Σούση, την Ελένη Γιαννατσούλια, τη Λίνα Δημοπούλου, κ.ά. και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς τραγουδιστές.
Το Μάρτιο του 2009 ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής του απένειμε το Οφίκιο του «Άρχοντος Μαΐστρος» του θρόνου σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον Απόδημο Ελληνισμό, με αφορμή την πρωτότυπη Μουσική που συνέθεσε για το Ελληνικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τη Μιμή Ντενίση, γράφοντας τη μουσική για την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η μουσική της παράστασης κυκλοφόρησε και σε cd με τίτλο ISMIR από τη Sony Τουρκίας (2015), με τις συμμετοχές των Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστα Μακεδόνα, Μπάμπη Τσέρτου, Σοφίας Μέρμηγκα, Ayda Mosharaf και Mehmet Erdem. Το 2016 κυκλοφορούν συνολικά 3 album, «Πέστο για Μένα», με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, «Της καρδιάς τα Πάθη», με ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσέρτο, «Euphoria» ορχηστρική μουσική.

Το 2017 κυκλοφόρησε ένα μουσικό έργο με τίτλο 1906, με τη συμμετοχή του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου σε ρόλο αφηγητή και με ερμηνευτές την Ελένη Βιτάλη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δημήτρη Μπάση, την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Έχει επίσης κυκλοφορήσει μια σειρά με 10 ποιήματα του Κύπριου ποιητή Πόλυ Κυριάκου, στην Κυπριακή διάλεκτο με ερμηνεύτρια την Βασιλική Χατζηαδάμου. Το 2018 κυκλοφόρησε από την MLK, μια σειρά τραγουδιών σε ποίηση Κώστα Καρτελιά, με ερμηνευτή των Μανώλη Λιδάκη.
Τον Ιούνιο και τον Οκτώβρη του 2017 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης έδωσε 2 συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, που παρακολούθησαν 8.000 θεατές.
Είναι καθηγητής Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μουσικές του βρίσκονται σε δεκάδες δισκογραφικές συλλογές ανά τον κόσμο. Συνολικά έχει γράψει έως σήμερα, πάνω από 400 τραγούδια και πάνω από 200 ορχηστρικά θέματα που έχουν εκδοθεί σε συλλογές, καθώς και στην προσωπική του δισκογραφία.
Στην πόλη μας έχει να εμφανιστεί περίπου πέντε χρόνια και ο κόσμος πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί με ενθουσιασμό σε αυτή την ξεχωριστή παράσταση.
Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ. Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα «Η Θεσσαλία» και TRT. Χορηγοί: «Φυσικό Μεταλλικό Νερό Σέλι- Διός» και Τουριστικό Γραφείο «Four ways travel».
Σημεία προπώλησης εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο «Η Πένα» – Σπ. Σπυρίδη 21, «Μουσικός Οίκος Κεχαΐδη» – 28ης Οκτωβρίου 118, Εφημ. «Η Θεσσαλία» – Αθ. Διάκου 2, Γραφεία Εστίας «Ίωνες» – Γ. Σίνα 16 Ν. Ιωνία, τηλ. 24210 60900 κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 7-9 μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το